belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Mindenkinek - lezárult a kulturális sikerprojekt

Sajtóközlemény

„Múzeumok Mindenkinek” - Lezárult a kulturális sikerprojekt


Szentendre, 2014. február 19. – Mérföldkőhöz érkezett a 2008-ban elindított, Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, a magyar múzeumi módszerek, múzeum és iskola kapcsolatát megújító „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés TÁMOP – 3.2.8/A/08/2008-0002, melynek aktív szakasza 2014. február végén lezárul.


A projekt megvalósításának operatív munkáit a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) a 40 fős országos múzeumi koordinátori hálózata bevonásával végzi. A 2008-ban elindított projekttel a MOKK a nemzetközi trendeknek megfelelő színvonalú, szemléletváltást generáló, széleskörű szakmai tevékenység kibontakoztatására vállalkozott.
A múzeumok ismeretátadást támogató szerepének fejlesztése céljából kiemelt szerepet kapnak a projektben a múzeumi szakembereknek és pedagógusoknak szervezett tovább¬képzések, valamint a módszertani kutatásokon alapuló szakmai anyagok kidolgozása és disszeminációja. A korszerű múzeumi ismeretek elterjesztéséhez, a múzeumok és a köz¬oktatási intézmények közötti együttműködés erősítéséhez jelentős mértékben hozzájárul a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózata.

A PROJEKT KERETÉBEN MEGVALÓSULTAK

MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSEK: 10 MINTAPROJEKT, 4 KUTATÁS


Mintaprojektek
A mintaprojektek célja volt gyakorlati példákon keresztül megismertetni, megértetni a múzeumi munkatársakkal a projekttervezés és projektmenedzsment, pénzügyi tervezés és lebonyolítás, pályázatírás, közbeszerzések, projekt megvalósítás és kommunikáció lépéseit. A tíz mintaprojekt amellett, hogy segítséget adott a pályázatok megírásához és beadásához, egyben hozzájárult az MMP kiemelt projektben alkalmazott módszertanok didaktikai alkalmazásának elterjesztéséhez is.
Kutatások
A projekt keretében a MOKK négy kutatást, illetve módszertani fejlesztést végzett. (Múzeumok a közoktatás szolgálatában; Helyzetkép és perspektívák. Múzeumpedagógia Magyarországon 2008-2009; Élmény és tudás. Múzeumi szakemberek a közoktatás szolgálatában; Tudás és gyakorlat – Múzeumpedagógiai módszerek, Európai példák és hazai alkalmazások) Mindezen eredményeket hasznosítva a MOKK tíz hiánypótló akkreditált képzést dolgozott ki, és felépítette a Múzeumi à la carte nevű országos múzeumpedagógiai adatbázist, hogy elősegítse az iskolák és a múzeumok közötti tudatos kapcsolatépítést.

KÉPZÉSEK: TÍZFÉLE AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS, 3 E-LEARNING KÉPZÉS, 593 VÉGZETT HALLGATÓ


A projekt keretében öt év alatt megvalósult 42 ingyenes képzést összesen 593 hallgató (210 pedagógus és 383 múzeumi szakember) végezte el. Szem előtt tartva a projekt konvergenciát érintő célkitűzéseit, képzéseinkre az ország valamennyi megyéjéből érkeztek hallgatók.
A MOKK a felnőttképzési programok elindításakor magas mércét állított helyett önmagának és a közreműködőknek, így lett 2008-ban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – a hazai múzeumok között elsőként – a Felnőttképzési Akkreditációs Testület által minősített akkreditált felnőttképző intézmény.
A képzések kidolgozásánál nem csak a legújabb múzeumi ismeretátadási és vezetési irányzatok, nemzetközileg elismert módszerek megismertetése volt elsődleges szempont, de a legmodernebb képzési módszereket is beültettük programjainkba. Ennek szellemében indítottuk el a magyarországi múzeumok között első és egyedülálló e-learning kurzusainkat is.
2003-ban a Skanzen korábbi irodaépületének átalakításával született meg a néprajzkutató és pedagógus nevével fémjelzett Csilléry Klára Oktatóközpont. A 600 m2 alapterületű épületben egy 60 fős előadóterem, négy kézműves műhely, egy drámapedagógiai terem és egy kutatószoba kapott helyet. Képzési helyszínként használjuk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 21. századi technikával felszerelt Igazgatási Épületének Konferenciatermét, a gyűjteményi raktárakat, a Néprajzi Látványtárat, az adattárakat, a restaurátor műhelyt, a Skanzen tájegységeit, valamint külső helyszínként több budapesti partner múzeumot.

ORSZÁGOS KOORDINÁTORI HÁLÓZAT: 40 FŐS HÁLÓZAT 566 RENDEZVÉNYE


Kiemelkedő eredményünk az országos koordinátori hálózat létrehozása.
A múzeumi szakma megújulását és a minél szélesebb körű szemléletváltást segítette az öt év alatt szervezett 566 koordinátori projektrendezvény (múzeumi információs nap, megyei múzeumpedagógiai évnyitó, helyi múzeumpedagógiai akció, találkozó közoktatási intézményekkel, illetve helyi múzeumpedagógiai szakemberekkel), valamint a koordinátori hálózat belső fejődését, és a koordinátorok továbbképzését szolgáló 74 országos rendezvény (munkacsoport találkozók, műhelygyakorlatok, szakmai fórumok).

DISSZEMINÁCIÓ: 10+1 KÖTETES MÚZEUMI IRÁNYTŰ SOROZAT, 9 KÖTETES MÚZEUM ISKOLA SOROZAT


A szélesebb körben történő tudásátadást nyomtatottan és online is elérhető módszertani kiadványok, képzési tankönyvek kidolgozásával, saját honlapról elérhető ingyenes online képzések (e-learning), valamint sajtómegjelenések, konferenciákon, kiállításokon történő megjelenések révén sikerült elérni.

HONLAP A HOLNAPNAK: 4876 REGISZTRÁLT FELHASZNÁLÓ, KIVÁLÓ MAGYAR TARTALOM ÉS FELHASZNÁLÓBARÁT HONLAP MINŐSÍTÉS


A „Múzeumok Mindenkinek” Program eredményeinek minél hatékonyabb módon történő kommunikálása érdekében a 2010-ben indított honlapot (mokk.muzeumokmindenkinek.hu) az infokommunikációs változásokkal lépést tartva megújítottuk, és mokk.skanzen.hu néven az addigi tartalmakat is megtartva, de újrastrukturálva elindítottunk egy korszerű és felhasználóbarát honlapot.

MÚZEUMI À LA CARTE: 226 MÚZEUM 791 KIÁLLÍTÁSA ÉS 2205 FOGLALKOZÁSA


A megújított honlap részeként korszerű megjelenési felületet kapott a Múzeumi à la carte is, amelyen a magyarországi múzeumok múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatát kereshetik több szempont szerint (település, tantárgy, tematika, életkor, időpont, stb.) a pedagógusok és a nagyközönség.

PROJEKT INFORMÁCIÓK:

A projekt összköltsége: 438 233 032 forint.

PROJEKTMENEDZSMENT
Projektmenedzser: dr. Bereczki Ibolya,a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese
Projekt szakmai vezető: Káldy Mária, a MOKK igazgatója
Projekt gazdasági vezető: Tusán Róbert, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gazdasági igazgatója

A projekt gazda neve és elérhetősége:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2000 Szentendre, Sztaravodai út
Tel: 26/502-500 Fax: 26/502-502

A közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. C épület.

Irányító hatóság:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

További információ:

Káldy Mária igazgató
e-mail: kaldy.maria@sznm.hu
tel.: +36 26 502 530
www.mokk.skanzen.hu

Képzéseink hallgatói között pedagógusok és múzeumi szakemberek egyaránt jelen voltak.

A Kiállításrendezés A-Z-ig képzés vizsgamunkája egy kiállítás megrendezése.
A képzések gyakorlati helyszíne a Skanzen restaurátor műhelye is.
MúzeumIskola kiadványok
E-learning a MOKK képzési palettáján.
Koordinátori rendezvény a KLIK tankerületi igazgatóival Berettyóújfaluban.
Koordinátoraik az iskolák és múzeumok együttműködését elősegítő rendezvényeket is szerveztek.
Mintaprojektekről szóló kiadványunk
Konferenciák a szakmai párbeszédért

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben