belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
így is! virtuálisan!: Megnyitotta kapuit a Közösségek Hete!
Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Hajdú-Bihar, valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció. A programkínálat sokszínűségéből ítélve a szervezők ötösre vizsgáztak kreativitásból és rugalmasságból.
Ha május, akkor Közösségek Hete és májusfa: Állíts májusi szeretetfát!
Ehhez ajánljuk Alternatív májusfa otthon és online térben, A család az én közösségem és Májusfa, zöldfarsang, jakabág és a végtelen kreativitás című írásainkat.
Minden megoldás érdeke/l/s!: Mit kezdjünk a mobilunkkal és a múzeumi tudással az oktatásban?
Ruttkay Zsófia PhD matematikus, a MOME egyetemi docense vázolja a mobil eszközökben rejlő lehetőségeket, alapvető fogalmakat tisztáz, hazai és nemzetközi múzeumi példákkal bemutatja a fő alkalmazási területeket, műfaji kategóriákat. Célokat és praktikus teendőket is megfogalmaz.
nemzetközi és hazai felmérés és helyzetkép: Múzeum+koronavírus: (Meg)oldjuk a helyzetet?!
A NEMO európai múzeumok helyzetfelmérésére és a MOKK magyar múzeumok helyzetfelmérésére vonatkozó kutatások eredményeit elemeztük. Arra kerestük a választ, hogy a járvány következtében kialakult speciális helyzetet a múzeumok hogyan tudják kezelni, illetve milyen következményekkel számolnak.
Európai múzeumi projektek, melyek állást mernek foglalni : Elérhető a NEMO konferenciakötete
A Múzeumok 2030 – Tudáscsere a jobb jövőért című tavalyi NEMO konferencia középpontjában a fenntartható fejlesztési célok álltak. A nem rég megjelent konferenciakötetben az Esélyt a múzeummal című módszertani fejlesztésünk és a KultúrBónusz kísérleti programunk is fókuszba került.
Zárva is nyitva! : Megkérdeztük a pedagógusokat, hogyan segíthetik a tanítást a zárva tartó múzeumok
A 195 válaszadó véleménye szerint a múzeumoktól elsősorban különböző mozgóképes múzeumi tartalmakra, virtuális tárlatvezetésekre, online játékokra, feladatokra van szükség az online oktatáshoz.
így is van élet: A múzeumi tudás házhoz jön, múzeumozz a szobádból velünk is!
A koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársainak a MOKK is szeretne segíteni a digitális múzeumi tartalmak témájában való minél szélesebbkörű tájékozódásban és a hatékony otthoni önképzésben.
képzési naptár: Képzéseink 2020-ban
A járványügyi helyzetre való tekintettel az év első felére tervezett és egyeztettet képzéseinket későbbi időpontokban fogjuk megtartani. Amint az időpontot illetően biztosat tudunk, azonnal közzétesszük! Addig is kérdés, kérés esetén szívesen állunk rendelkezésre emailen és telefonon! MOKK Oktatási csoport email: kepzes.mokk@skanzen.hu Telefon: 30/272 0890
Múzeumi iránytű sorozat: Digitális múzeum
Rendelje meg most a Múzeumi iránytű kiadványsorozatunk 12. kötetét. A kiadvány online változata ingyenesen elérhető Tudástárunkban!
Múzeumi iránytű 29.: Érték, hatás, változás. Írások A mi múzeumunk kiemelt projekt eredményeiről
Online is elérhetők a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt múzeumi komponensének legfontosabb kutatási és módszertani eredményei a Múzeumi iránytű sorozat 29. köteteként.
A koronavírushoz kötődő veszélyhelyzet miatt a jelentkezési határidőt meghosszabbítjuk: Felhívás a Családbarát múzeum cím elnyerésére
A hazai muzeális intézményeket arra szeretnénk ösztönözni kiírásunkkal, hogy szolgáltatásaikat, infrastruktúrájukat, programjaikat családbaráttá tegyék. Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 1. 23:59
Jelentkezés: a koronavírushoz kötődő vészhelyzet miatt meghosszabbítottuk: Felhívás: Közösségi Múzeum elismerés 2020
Várjuk azon muzeális intézmények jelentkezését, amelyeknek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és ez a tevékenység meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban. Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 1. 23:59
múzeumi iránytű sorozat: Tükör, iránytű és keretrendszer a minőségközpontú múzeumokért
Segítséget adunk a hazai muzeális intézményeknek az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz és a versenyképesség növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez az „Úton a minőségmenedzsment felé. A múzeumi minőségmenedzsment-keretrendszer” című kiadványunkkal.
Már megrendelhető!: Sokszínű múzeumpedagógia
A hazai múzeumok és közoktatási intézmények múzeumpedagógiával foglalkozó jeles szakembereinek írásai olvashatók a Foghtűy Krisztina és Kesik Gabriella által szerkesztett kötetben.
kulturális közösségfejlesztés: Közösségi múzeum
Jelentkezési határidő: 2020. május 8. 24:00.: Kicsit másképp, idén virtuális módon szervezzük meg a Közösségek Hetét május 11-17. között
Közösségek, civil szervezetek, kulturális intézmények, települések jelentkezését várjuk, hogy színes programjaikkal gazdagítsák a Közösségek Hete rendezvénysorozatot.
Pályázatfigyelő : Magyar Falu Program 2020
Pályázati kiírás közösségi tér ki- /átalakítás és foglalkoztatás támogatására. A pályázat benyújtásának határideje: 2020. április 22. és 2020. május 22. között
válasz a digitális kor kihívásaira: Múzeumozz a szobádból!
Digitális múzeum a digitális oktatás szolgálatában
Tudástár: Tudástár
Szakmai kiadványoktól kezdve, a jó gyakorlatokat bemutató dolgozatokon át a tájékozódást segítő szakirodalmi ajánlóig mindent egy helyen megtalál!
képzés: Válogasson akkreditált továbbképzéseink közül!
Folyamatosan lehet jelentkezni pedagógusoknak, és közgyűjteményi szakembereknek szóló akkreditált szakmai továbbképzéseinkre!
múzeumi a'la carte: Múzeumpedagógia foglalkozást, közönségprogramot vagy kiállítást keres?
Válasszon a Múzeumi a'la carte-kínálatából! Adatbázisunk a magyar múzeumok aktuális kiállításairól és múzeumi programjairól kínál információkat mobiltelefonon is kereshető formában. Próbálja ki Ön is!
hálózat: Múzeumi koordinátori hálózat
Országos lefedettség és információáramlás megyeszerte működő múzeumi koordinátoraink révén.
A mi múzeumunk - projekthírek: Tudjon meg többet projektünkről!
A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt keretében kutatások, módszertani fejlesztések, mintaprojektek, képzések és szakmai disszemináció az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése érdekében.