belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nyílt felhívás jó gyakorlatok bemutatására

Irodalom és identitás - Irodalom a múzeumi terekben

IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

2017. november 8-9.

Kilencedik alkalommal rendezzük meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, ezúttal Irodalom és identitás - Irodalom a múzeumi terekben alcímmel.

A konferencián az irodalmi és nem irodalmi profilú muzeális intézményekből érkező előadók azt járják körbe, hogy a múzeumok jelenlegi gyakorlata milyen módon dolgozza fel vagy jeleníti meg kiállításaiban, múzeumi tereiben az irodalmat, mint témát, illetve hogyan használja fel, mint eszközt.

Az előadások között lesz olyan, amely arra is kitér, hogy az irodalmi profilú muzeális intézményeknek milyen egyéb társadalmi szerepe lehet, például miként járulhatnak hozzá a lokális identitás építéséhez vagy érzékeny társadalmi kérdések kibeszéléséhez.

Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy miként lehet mindezt hasznosítani a múzeumpedagógia és a pedagógia területén, az irodalomoktatás hogyan támogatható alternatív módszerekkel, múzeumi eszközökkel.

A konferencia második napján, november 9-én kerül sor konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatokat bemutató 8 perces prezentációk megtartására. Várjuk muzeális intézmények, emlékhelyek jelentkezését a témához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására az alábbi témákban:

1. Mese és múzeum

2. Múzeumpedagógia és irodalomterápia, drámapedagógia, kísérleti módszerek

3. Irodalmi kísérőprogramok a múzeumban, irodalmárok és művészek reflexiói a múzeumra

Az előzetes jelentkezéseket a prezentáció rövid (1000 – 1500 karakter terjedelmű) összefoglalójával együtt 2017. október 20-ig kérjük a 9.omp.konferencia@gmail.com e-mail címre elküldeni.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

Bővebb tájékoztatót a tervezett programról itt olvashat.