belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Múzeumi családi „kirakós” - idén kövesse online!: A 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval szeptember 28-án indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja!
Az ezévi rendezvényt a családbarát múzeumi működés témájához kapcsolódva Múzeumi családi „kirakós” címmel tartjuk a Nemzeti Galériában. Mivel idén csak szűk körben tudjuk megrendezni az eseményt, online közvetíteni fogjuk.
elismerés: Éri István-díj kitüntetésben részesült Káldy Mária
Nagy örömünkre Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) korábbi igazgatója, jelenlegi főtanácsadója kiemelkedő szakmai életútjáért és a Pulszky Társaságban a magyar múzeumügy érdekében végzett több évtizedes tevékenységéért Éri István-díjban részesült.
képzések szervezése: A képzéseket szervező múzeumokat is érinti a felnőttképzési törvény változása
Érdemes odafigyelni a 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről 2020.07.01-től életbe lépett változásaira, mivel ez nem csak a piaci szereplőkre, az OKJ képzéseket szervezőkre vagy a szakképzésre vonatkozik, hanem kiterjed a felnőttképzéseket szervező muzeális intézményekre is.
Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2020. 09. 28.: Múzeumi alapok képzést indítunk
2020. október 12. és november 5. között szervezzük meg ingyenesen elvégezhető továbbképzésünket, mely a múzeumi területre belépő és/vagy kezdő kollégáknak segít az alapvető ismeretek elsajátításában.
Jelentkezési határidő: 2020. 09. 18.: TOP-os képzési kötelezettség? Van hozzá képzésünk!
Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata címmel 2020. október 6-án kulturális szakembereknek szóló továbbképzést indítunk, melynek elvégzésével eleget lehet tenni a TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 „Helyi identitás és kohézió erősítése” című pályázat kedvezményezettjei számára előírt képzési kötelezettségnek.
Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! : Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak
A hazai viszonylatban egyedülállónak és egyben sikerképzésnek számító, és eddig már 10 helyszínen, közel 150 résztvevővel megvalósult Frontszemélyzeti képzés – a kulturális intézmények látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztéséhez című továbbképzések tovább folytatódnak. A Tatán indult kihelyezett képzésen jártunk.
képzési siker: Versenyben vagyunk az AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 díjért!
Tavalyi „Kiállításrendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában” című képzésünk résztvevői által készített vizsgakiállítás is ott van az Év kiállítása 2020. díjra esélyesek között a 2 millió forintnál kevesebb költségvetésből megvalósított kiállítások kategóriájában.
Merítsen Tudástárunkból! Mutatjuk az irányt!: Ismerje meg Múzeumi iránytű kiadványsorozatunkat!
A Múzeumi iránytű sorozat eddig megjelent kötetei online letölthetők Tudástárunkból.
Jelentkezési határidő: 2020.09.24.: Ingyenes szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést indítunk!
Október 5. és 29. között indítani tervezett képzésünkre szabadtéri múzeumok szakalkalmazottainak, múzeumok néprajzos muzeológusainak, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek (tájházak) vezetőinek, munkatársainak jelentkezését várjuk!
Jelentkezési határidő: 2020.10.05.: Tájházi referensi képzést indítunk októberben!
Ingyenes képzést szervezünk olyan szakembereknek, akik korábban elvégezték a Szabadtéri muzeológiai és tájházi szakági képzést és/vagy néprajzos vagy történész muzeológusként a tájházi munka támogatása iránt motivációt éreznek.
Mit mutat a mérleg?: Családbarát Múzeum elismerés
Mennyire családbarát módon működik egy múzeum? A 2020-tól odaítélt elismeréssel önértékelésre és további fejlődésre buzdítjuk azokat a múzeumokat, amelyek kiemelt célcsoportjuknak a családokat tekintik.
kulturális közösségfejlesztés: Közösségi múzeum
Az Önök múzeuma közösségi múzeum? Pályázzanak Önök is, hogy elnyerhessék a Közösségi Múzeum megtisztelő címet. A pályázat benyújtási határideje: 2020.09.01.
Meríts tudástárunkból! : Múzeumozz a szobádból!
Digitális múzeum a digitális oktatás szolgálatában, kulturális közösségfejlesztés, hatékony múzeumi szocializáció. Módszertani témáinkhoz kapcsolódó fejlesztések kiadványok, információk.
hálózat: Múzeumi koordinátori hálózat
Országos lefedettség és információáramlás megyeszerte működő múzeumi koordinátoraink révén.
A mi múzeumunk - projekthírek: Tudjon meg többet projektünkről!
A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt keretében kutatások, módszertani fejlesztések, mintaprojektek, képzések és szakmai disszemináció az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése érdekében.
Tudástár: Tudástár
Szakmai kiadványoktól kezdve, a jó gyakorlatokat bemutató dolgozatokon át a tájékozódást segítő szakirodalmi ajánlóig mindent egy helyen megtalál!