belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Óvodapedagógusok Napja - sikeres programok

A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, hogy miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni, továbbá, hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak. A legfiatalabbaknak szóló, különböző tematikákhoz kapcsolódó játékos órák száma egyre növekszik a múzeumok kínálatában, ezért ez a rendezvény arra is alkalmat adhat, hogy az óvodapedagógusok a foglalkozások során szerzett tapasztalatokat megosszák egymással. Ezeken a programokon az átlag látogatószám 39 fő volt.

  • Hansági Múzeum - Mosonmagyaróvár: 410 fő

Program címe: „Őz gidácska sete-suta”betévedt a múzeumba

Állatok világnapja a Hansági Múzeumban A múzeumnak, mint közművelődési intézménynek is fontos azon értékek, ismeretek, magatartásformák, életviteli szokások közvetítése, melyek arra tanítják gyermekeinket, hogyan óvhatják meg természetes, épített és társas-társadalmi környezetünket. Egy kósza ötletből lett valóság. Mivel is tehetnénk ezt a napot emlékezetessé az ovisok számára. Megszületett a több helyszínes rendezvény programja, amikor az jutott eszünkbe, miért ne fogadhatnánk néhány bemutatható állatot a múzeumkertben, ahol nemcsak állatokkal kapcsolatos játékos feladatokat oldhatnak meg, hanem közelről is megszemlélhetik őket a győri Xantus János Állatkert jóvoltából. Az óvodapedagósusok és a múzeum kapcsolatát e programmal kívánták erősíteni, színesebbé tenni. (Együttműködő partnerek:Xantus János Állatkert - Klemo Kft.)

ÖTLET: komplex program, együttműködések

  • Jaksa János Helytörténeti Gyűjtemény - Szegvár: 127 fő

Program címe: Őszi hangulatok

Az óvodás csoportok meghívásával a természet őszi változásaira hívtuk fel a figyelmet: az őszi növények közül a tökkel és a szőlővel ismertettük meg az őket. Saját kezükkel szemezték bele a szőlőt a présbe, majd kipróbálhatták a szőlőpréselést. A gyerekeknek még nem volt alkalmuk préselni, így nagy figyelemmel, türelmesen nézték a prés összeszerelését és óvatos körbeforgatását. Megnéztük közelebbről a tököt is: a magok hogyan kapcsolódnak egymáshoz, mire használhatjuk a tökmagot, mely álltok fogyaszthatják a növényt. Láthatták a résztvevők a töklámpást, ezután kockákra vágott sült tököt is kóstolhattak. A gyemekek kézműves foglalkozás keretében a különböző hazavihető kincseket készítettek. A foglalkozás közben az óvodapedagógusokkal tapasztalatcsere folyt a múzeum és az óvodai nevelés összeférhetőségéről és kapcsolatairól, valamint egyeztetés a következő óvodásoknak szóló programokról.

ÖTLET: komplex program, egyszerre szólítják meg a csoportot és az óvodapedagógusokat is

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben