belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

Az első világháborút sok szemszögből feldolgozták már múzeumi kiállítások: időrendi, hadsereg-történeti, egyéni sorsokat bemutató és egyéb tematikus módokon. Az  51 hónap – Lélekváltozás című kiállítás lélektani szempontból mutatja be a Nagy Háborút.

 Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A Kiállításrendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzést 2008 óta évről-évre nagy sikerrel szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. Az akkreditált továbbképzés keretében valójában egy projektet valósítanak meg a résztvevők, a (vizsga)kiállítást, az elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetésével.  A rendhagyó, projekt módszere épülő kurzuson a résztvevők a kiállításrendezés alapjai, múzeumi kiállítási trendek, jogszabályok, pályázati lehetőségek mellett a látogatómenedzsment és a kiállítási kommunikáció technikáit is megismerhetik. Az elméleti tananyag elsajátításával együtt a résztvevők külső múzeumi helyszíneken bepillantást nyerhetnek több múzeum kiállítás-rendezési gyakorlatába, ízelítőt kaphatnak sikeres és kevésbé sikeres kiállítások tanulságaiból - mindeközben dolgoznak a vizsgakiállítás létrehozásán.

A képzés elején a résztvevők a gyakorlatvezető irányításával a kiállításrendezés egy-egy kulcsszereplőjének szerepébe bújnak, melynek során elsajátítják a kurátor, a designer, vagy akár a közönségszolgálati munkatárs feladatait. A kurzus sikerének egyik záloga, hogy több mint 10 éve neves szakmai oktatógárda segíti a hallgatókat az egyes részterületek elméleti és gyakorlati elsajátításában.


Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A 2019-es stáb

Az idei évben a vizsgakiállítás központi témája az I. Világháború, és célja, hogy átadja azt a hangulati, érzelmi változást, amit az Osztrák–Magyar Monarchia katonái 1914-től 1918-ig átéltek. A kiállítás három lelki állapoton keresztül mutatja be a változás útját: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a végső stádiumot, az ürességet, mely a háború utáni lelki és szellemi krízist szimbolizálja.

 

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a SkanzenbenA  2019. május 30-án a Skanzen Pont Itt Galériában került sor  az 51 hónap – Lélekváltozás 1914-1918 című időszaki kiállítás ünnepélyes  megnyitójára, melyen Dr. Cseri Miklós a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a köszöntőbeszédében elismerte a csapat munkáját és kiemelte, hogy a vizsgakiállítást több, mint százezer látogató tekintheti meg a szezonban. Köszöntőt mondott dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, aki a Kiállításrendezés képzés eddig elért sikereiről beszélt, megemlítve, hogy eddig 194 szakember végezte el a kurzust.  A kiállítást a téma elismert szakértője, dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára nyitotta meg.  

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

Ünnepélyes megnyitó a Pont Itt Galériában

 

 Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

  Az ünnepélyes megnyitón Dr. Tóth Gergely százados és Magyar Gusztáv hadnagy – hagyományőrzők

 

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A megnyitó ünnepség zárásaként a képzés egyik résztvevője és társ-kurátora, Huszár Mihály vezette végig az érdeklődőket a valóban rendhagyó kiállításon.

Az időszaki kiállítás a nagyközönség számára is megtekinthető Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum bejárati épületében található Pont Itt Galériában.

A kiállítás és a képzés a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási – képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) című projekt fenntartási időszakában valósult meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!