belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Régi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a diákok

makohirado.hu 2017. 09.21.

Egy különleges projektnek lehet a része a József Attila Múzeum egy pályázatnak köszönhetően: két makói iskola szaktanulói ismerkedhetnek meg régi mesterségekkel a múzeumban.

Szeptembertől februárig ad otthont a József Attila Múzeum annak a mintaprojektnek, mely során havonta egyszer három témában okosodhatnak a résztvevők. A Hagyma-ma, az Újratervezés és a Testhönálló textíliák elnevezésű projektek egy-egy olyan szakmára fog rávilágítani a résztvevőknek, amelyeket már kevesen művelnek.

Szikszai Zsuzsanna, a múzeumigazgató elmondta, két makói iskola csatlakozott ehhez a projekthez, a Návay Lajos iskola és a Pápay Endre Oktatási Intézmény. A kertészeti, textilipari technikusi és kőműves szakmát tanuló diákok fognak a mintaprojektben részt venni.

Szabó Aranka divattervező is részt vesz a mintaprojektben. Mint elárulta, jó kapcsolatot ápol a makói múzeum igazgatójával, így nem volt kérdéses, hogy a pályázatban részvevő 20 múzeum közül a makói felkérést fogadja el. Aranka már kiskorában is nagyon hagyományőrző volt, így a tervezett munkáiban is fellelhető a magyarság motívumai is.

– Átfogóan, az egész ország területére jellemző mintákat szoktam felhasználni a tervezett ruhához, viszont a Makó és térségi motívumokban Szikszai Zsuzsa nagyon otthon van, a néprajzos múltja miatt. Több divatbemutatóm is volt már

forrás: https://makohirado.hu/2017/09/21/regi-mestersegekkel-ismerkedhetnek-meg-diakok/