belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

A "Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! - Kulturális tereink másként" téma keretén belül 67 típusú programot rendeztek. A programokat átlag 58 fő látogatta.

A program sikerében szerepet játszott:

  • maga a program jellege - "kilépés a múzeum falai közül"
  • a helyi közösség által elismert személyek bevonása "idegenvezetőként"
  • rendhagyó járműveken utazás
  • iskolákkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • diákok előzetes mozgósítása, pl. vetélkedővel

Bemutatunk néhány sikeres programot:

Vasvári Pál Múzeum – Tiszavasvári: 294 fő

Program címe: Nyitott Templomok Hete

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében október közepén került megrendezésre a Nyitott Templomok hete. A tiszavasvári történelmi egyházak gyülekezeti közösségei és a Vasvári Pál Múzeum szeretettel várt minden érdeklődőt a Nyitott Templomok hete rendezvényre. Első nap a „Görög katolikus Életképek” címmel Nagy Tamás, a nyíregyházi Hittudományi Főiskola 5. éves hallgatója tartott előadást a Görög Katolikus templomban. Másnap a „Bereg Kincsei, a Református templomok” címmel Felhősné dr. Csiszár Sarolta, ny. múzeumigazgató előadását hallhatták az érdeklődők a helyi Református templomban. Végül pedig a „Dessewffyek nyomán” címmel Tóth István, az ELTE történész hallgatója tartott előadást a Római Katolikus templomban. A hét záró akkordjaként a Debreceni Református Kollégium Kántusának Jótékonysági koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. A hangverseny helyszínén történő felajánlásokat, adományokat a szervezők a templom felújításra fordították.

ÖTLET: együttműködés más közösségekkel, adománygyűjtés

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény/Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI – Besenyszög: 198 fő

Az előző évi programot folytatva – a Millér csatorna hídjainak megismerése után – idén a város régi elnevezéseit tanulhatták meg a gyermekek (Fecskelyuk, Körkert-alja, Szarkaváros, Szentiváni rész, Szent Jánoska-környék, Újtelep, Újváros). A lovaskocsira fel- és leszállás a helyi művelődési ház előtt történt. Ebben a programban a besenyszögi Eszterlánc Óvoda óvodásai, Napsugár Családi Napközi és a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alsó tagozatos diákjai is részt vettek pedagógusokkal, helyenként szülőkkel együtt. Az utazásra kedvet kapott néhány Idősek Otthona lakó is. A lovas kocsi használat díjazását a Besenyszögért Alapítvány támogatta.

ÖTLET: több intézmény bevonása a programba, rendhagyó programelem (lovaskocsi)

Műcsarnok – Budapest: 125 fő

Program címe: Hősök tere a szobrok szemével - Séta a Műcsarnok körül

A séta a Hősök teréről indult a millennium „korából”. Az érdeklődők 1000 méter és 1000 év távolságot tehettek meg térben és időben, megvizsgálhatták a két szemben lévő – első pillanatra szinte ugyanolyan – épületet, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok homlokzatát, szemléltetve az építészeti stílusokat az ókortól a neoklasszicizmusig. Ezután a városligeti tó feletti két hídon átkelve folytatták az eklektikus építészet tanulmányozását Vajdahunyad várában, melynek építészetében egyszerre jelenik meg a román, a gótikus és a reneszánsz stílus. A résztvevők a Ligeten és a volt Felvonulási téren keresztül jutottak vissza a Műcsarnokba, ahol végigjárhatták az egész épületet, majd megtekinthették a kiállítást.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta

Jósa András Múzeum – Nyíregyháza: 105 fő

Program címe: MINDEN ÚT A JÓSA ANDRÁS MÚZEUMBA VEZET

Jósa András, Benczúr Gyula, Krúdy Gyula Nyíregyházához kötődő történeteivel, s a Jósa András Múzeumban is megbúvó emlékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődök a városnéző séta keretében. A program megvalósításában partner volt a Nyírség Turizmusáért Egyesület. Az Egyesület munkatársa városnéző séta keretében mesélt érdekességeket és kalauzolta el az érdeklődőket ezekhez az épületekhez, s e séta részeként a múzeumban folytatódott a rendhagyó történetek sora. Az érdeklődők bepillantást nyerhettek e történelmi korszakba, az ehhez kötődő építészeti stílusokba, s e jeles emberek életébe.

ÖTLET: együttműködés más szervezettel, rendhagyó városnéző séta

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény – Kismaros: 77 fő

Program címe: Kismarosi helytörténeti séta

A helytörténeti séta során az intézmény tárlatvezetői idén is bemutatták látogatóiknak a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény környékén lévő településközpontban található kismarosi látnivalókat, valamint azok sváb történeti és néprajzi vonatkozású hátterét. A helytörténeti séta főbb állomásai a következők voltak: Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény, Ulmi skatulya szobor, Málenkij robot emléktáblák, Római katolikus templom, Német feliratú sírkövek, Műemlék pincesor. A helytörténeti séta után tárlatvezetéses ingyenes kiállítás-látogatási lehetőséget biztosítottak a szervezők a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben.

ÖTLET: rendhagyó városnéző séta

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben