belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

A "Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! - Kulturális tereink másként" témát 58 múzeum 78 programtípusa dolgozta fel. Többen értékelték ezt a témakört pozitív meglepetésnek. Az átlagos program látogatottságnál (70fő) jóval magasabb volt a kereslet a program iránt, de kapacitás korlátok miatt kénytelen volt sok múzeum a meghirdetett létszámon felüli jelentkezőket elutasítani.

A program sikerében szerepet játszott:

  • maga a program jellege - "kilépés a múzeum falai közül"
  • a helyi közösség által elismert személyek bevonása "idegenvezetőként"
  • rendhagyó járműveken utazás
  • iskolákkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • diákok előzetes mozgósítása, pl. vetélkedővel

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Tiszazugi Földrajzi Múzeum, Tiszaföldvár: 432 fő

Program címe: A Damjanich hadosztály nyomában - kerékpártúra

Október 6. nem csak az Aradi vértanuk emléknapja, hanem az Építészet Világnapja is egyben. Ezen a napon a kulturális, épített és természeti értékekre hívták fel a tiszaföldvári és cibakházi érdeklődők figyelmét egy olyan kerékpártúrával, amely a Damjanich hadosztály útvonala mentén haladva, 1848/49, és az Aradi vértanuk emléke előtt is tiszteleg.
A KLIK tankerületi igazgatójának támogatásával egy általános iskolában rendkívüli tanítási napot rendeltek el, és az egész iskola (diákok és pedagógusok) részt vett a rendezvényen (alsósok: gyalogtúra, felsősök: kerékpártúra). Az indulásnál a múzeum előtt rendezett programokkal kötötték le a várakozókat, visszaérkezéskor Kossuth kifli és Kossuth kenyér várta őket, melyeket részben a múzeum kemencéjében sütöttek, részben pedig 17 család készítette el otthonában.

ÖTLET: jeles naphoz alakított program, kerékpározás, együttműködés szervezésnél a KLIK-kel és az iskolákkal

2. Földalatti Vasúti Múzeum Budapest : 100 fő

Program címe: Közlekedéstörténeti vetélkedő

A BKV Zrt. múzeuma – immár 3. alkalommal – közlekedéstörténeti vetélkedőt szervezett a fővárosi közlekedés múltja témakörben 8. osztályos tanulók részére. A 2 fordulóból álló verseny célja a főváros múltjával és közösségi közlekedésének történetével kapcsolatos ismeretek bővítése. A második fordulóra a legjobban teljesítő 5 csapatot hívták meg, akik a Földalatti Vasúti Múzeumban személyesen is összemérhették tudásukat.

ÖTLET: vetélkedő

3. Vehiculum ház, Besenyszög: 104 fő

Program címe: Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programokBesenyszög szegmensei

Lovaskocsis tájbejárással egybekapcsolt helytörténeti megismerés: Besenyszög Millér-hidak (Gulya-híd, Szárazéri-híd, Fekete-híd), a hidak mellett található építészeti emlékek: templom, kápolna, keresztek megismerése. A lovaskocsi bérlését egy helyi alapítvány finanszírozta. Eredmény: a nagy érdeklődés miatt meg kellett hosszabbítani a programot + 2 órával.

ÖTLET: lovaskocsival „archaikus utazás”

4. Hajdúsági Múzeum Hajdúböszörmény: 48 fő

Program címe: Bringázz velünk Böszörmény ódon épületei között!

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programokAz építészet világnapján rendhagyó felfedező túrára hívták a városuk megismerésére vállalkozó lokálpatriótákat. Italbringára pattanva tekerhettek a város 3 különleges épülete között: a Hajdúkerület egykori székháza, a Tájházak, és a Hajdúház között. Az adott helyszíneken a látogatók tájékoztatást kaptak az épületek jelenlegi állagáról, a felújítási tervekről és a jelenlegi működtetés feltételeiről. Az „idegenvezetők” lelkes lokálpatrioták – fotós, levéltáros, magángyűjtő voltak. A tekerés alatt helyi kézműves sörök kóstolására nyílt lehetőség. Meghirdették a Városi Hetilapban, HBM Naplóban, Szuperinfoban. A fizetős programra előzetesen regisztrálni kellett, tekintettel az italbringa korlátozott befogadóképességére (10 fő/ italbringa). 4 turnust hirdettek, de sokkal többre lett volna igény. Eredmény: A nagy túljelentkezés miatt elhatározták, hogy nyáron is folytatják a kezdeményezést. Az amatőr idegenvezetők személyes élményeikkel kiegészítették a”tárlatvezetést”, amit a közönség nagyra értékelt. A program további hozadéka, hogy az "idegenvezetők" személyében nyert a múzeum három fantasztikus partnert, akik felajánlották munkájukat későbbiekre is.

ÖTLET: különlegesség- italbringa

5. Bocskai István Múzeum - Hajdúszoboszló: 200 fő

Program címe: Sétálj, és fedezd fel Szoboszló gyűjteményeit!

Ismerkedés Szoboszló köz- és magángyűjteményeivel. A Bocskai Múzeumban népi játékokkal ismerkedhettek meg a résztvevők játékos, mozgásos formában, majd átsétálhattak Mogyorós József gépudvarába. Ebben a magángyűjteményben régi idők közlekedési eszközeivel ismerkedtek meg a látogatók.

ÖTLET: látogatók aktív bevonása

6. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Budapest: 135 fő

Program címe: Nagy vártörténeti séta

A Budai Vár csaknem teljes területét bejárhatták a résztvevők, megszemlélve az évszázadok hagyatékát. A séta során néhány olyan helyszínt érintettek, amely a magyar hadtörténelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. Lehetőség volt gyalog, illetve kerékpárral is a séta megtételére.

ÖTLET:kerékpározási lehetőség, sok helyszín

7. Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény - Létavértes: 121 fő

Program címe: Épített örökségünk – családi délután

A családi délutánon a felnőtteket helytörténeti előadással várták, melyen megismerhették Létavértes műemlékeit és népi építészeti értékeit. Számos fotót vetítettek az elbontott régi házakról, szőlőspajtákről. Eközben a gyerekek kézműves foglalkozáson készíthették el épített örökségünk kicsiny másait.

ÖTLET: program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt