belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Szatmári Csilla
Szatmári Csilla
E-mail: mfmkozmuv@gmail.com
Telefon: 70 33 22 898
Megye (működési terület): Csongrád-Csanád
Beosztás: közművelődési osztályvezető
Szakterület: közművelődés, múzeumi rendezvényszervezés, kiállításrendezés, kapcsolatépítés társ múzeumokkal, együttműködés közös kiállítások létrehozásában és a kiállítások cseréjében, vándoroltatásában, önkéntesség, önkéntesek képzése, bevonása a múzeumi tevékenységekbe
Munkahelye: Móra Ferenc Múzeum (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)
Szakmai önéletrajz

A szegedi tanárképző főiskola hallgatójaként kapcsolódtam be a Móra Ferenc Múzeum múzeumpedagógiai munkájába, főiskolásként múzeumi matinés foglalkozásokat tartottunk gyerekeknek. 2002-ben kezdtem dolgozni a múzeum közművelődési osztályán, melynek 2016-ban a vezetője lettem. Kiállítások, rendezvények szervezése, a múzeumpedagógia és az önkéntesség koordinációja, pályázatok tartoznak a tevékenységi területeimhez.

Számos sikeres, sok látogatót vonzó kiállítást koordináltam, és közreműködtem múzeumi együttműködésekben, melyekben közösen hoztunk létre kiállításokat, illetve cseréltünk, vándoroltattunk tárlatokat.

Kiállításaink létrehozásánál fontos szempont számomra, hogy a látogató az ismeretszerzés mellett élményeket is szerezzen a tárlatok látogatásakor, és a múzeum valódi családi és közösségi szórakozási és tanulási tér legyen egyszerre.

Az osztályom által szervezett rendezvényeink szerves részei Szeged város kulturális programjainak, és népszerűek a látogatóink körében.

 

Eddigi múzeumi vonatkozású munkahelyek, beosztások, feladatkörök

  • 2002- Móra Ferenc Múzeum, kiállítás szervező
  • 2016- Móra Ferenc Múzeum, Közművelődési osztályvezető

https://moramuzeum.hu/

Amire büszke vagyok az általam végzett szakmai tevékenységgel kapcsolatban

Leginkább az osztályom jó hangulatú, kreatív csapatmunkájára vagyok büszke, a közösen létrehozott kiállításokra, rendezvényekre és az elégedett látogatókra. A Fáraók kincse-egyiptomi kiállításunk, a Dínó-kiállítás vagy a Sisi-tárlatunk sok ezer látogatót vonzott és sok-sok nézőnek, családnak szerzett maradandó élményt. Az általam koordinált Pompeji-kiállításunk nemcsak Szegeden, de Gorsiumban, majd külföldön (Krakkóban) is szép sikert aratott. Múzeumunk 2020-as felújítása során munkánk eredményeképpen színvonalas állandó kiállítások, és jól funkcionáló múzeumi terek jöttek létre.

Múzeumpedagógiai munkánk során élő kapcsolatot alakítottunk ki a szegedi pedagógusokkal, szaktanácsadókkal, egyre több iskola vásárol bérletet, nem csak foglalkozásainkon vesznek részt az osztályok, de közösen szervezünk projekt napokat, tanulmányi versenyeket is. 2017-ben a „Múlt érintése” című látássérültek számára kidolgozott foglalkozásunk múzeumpedagógiai nívódíjat nyert.

2011-ben hoztuk létre önkéntes körünket, amely ma is működő közösség. Az ő aktív közreműködésükkel tudjuk azóta is fenntartani az ajándék tárlatvezetések sorozatát, melyek a múzeum többi rendezvényével együtt szerves részei Szeged kulturális programjainak.

Végzettség

  • Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, matematika - rajz szak (1991)
  • ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, múzeumpedagógia szak (2008)

 

 

MÚZEUMI KOORDINÁTORI HÁLÓZAT

Koordinátori hálózathoz csatlakozás időpontja: 2016

Koordinátorként megvalósított legsikeresebb kezdeményezés, tevékenység, feladat 

Koordinátori tevékenységem alatt széles kapcsolatrendszert építettem fel pedagógusokkal, élő a kapcsolatunk a társintézmények kollégáival, tudunk együtt gondolkodni, segítjük egymást. Tanácsomra több múzeumi kolléga vett részt a MOKK képzésein, ahol nemcsak hasznos információkat kaptak, de új ismereteségek kötődtek, szakmai együttműködések indultak más múzeumok kollégáival.

Aktív a kapcsolatunk a szegedi Pedagógiai Oktatási Központtal, a szaktanácsadó pedagógusokkal számos közös rendezvényt szerveztünk eredményesen. Különböző szakos tanárok találják meg így a múzeum tanórai hasznosításának különféle módjait. Sokan használják a múzeumi a’la carte-t és osztálykirándulás szervezésekor ott választanak programot.

2018-ban a szombathelyi Savaria Múzeummal közösen dolgoztuk ki a „Divat elhalványul, a stílus örök” című mintaprojektünket, melyben művészeti gimnazistákkal és szakképző iskolásokkal terveztük újra a múzeumban őrzött textilek mintáit, és ma is használt darabokat hoztunk létre.
A középiskolákkal élő az együttműködés, lehetőséget adunk a diákok munkáinak bemutatására, közös projekteket szervezünk.

Koordinátorként olyan rendezvény sorozatot indítottam, mely keretében a különböző intézményekben hasonló munkakörben dolgozó kollégák tapasztalatot tudnak cserélni, problémákra közösen tudnak megoldást találni, és információkat adhatnak át egymásnak.

További célkitűzések koordinátorként 

Célom a kapcsolati rendszerünk bővítése, új kollégák bevonása a közös gondolkodásba. Szeretnék egyre több egyetemistát is múzeumba vonzani, projektekbe bevonni. Az ő látásmódjuk, szemléletük és a múzeumi atmoszféra társítása mindkét félnek építő, mindketten profitálhatunk belőle. Célom az oktatókon keresztül a múzeumba hozni a hallgatókat, majd az iskolai keretből kilépve egyéni motivációval közös projekteket kidolgozni, és lebonyolítani.

Kérdése van?

NÉV

E-MAIL

AZ ÖN KÉRDÉSE

Kérjük, jelölje a mellékelt lehetőséget.

ELKÜLD