belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Szatmári Csilla
Szatmári Csilla
E-mail: mfmkozmuv@gmail.com
Telefon: 70 33 22 898
Megye (működési terület): Csongrád-Csanád
Beosztás: közművelődési osztályvezető
Szakterület: közművelődés, múzeumi rendezvényszervezés, kiállításrendezés, kapcsolatépítés társ múzeumokkal, együttműködés közös kiállítások létrehozásában és a kiállítások cseréjében, vándoroltatásában, önkéntesség, önkéntesek képzése, bevonása a múzeumi tevékenységekbe
Munkahelye: Móra Ferenc Múzeum (6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.)
Szakmai önéletrajz

A szegedi tanárképző főiskola hallgatójaként kapcsolódtam be a Móra Ferenc Múzeum múzeumpedagógiai munkájába, főiskolásként múzeumi matinés foglalkozásokat tartottunk gyerekeknek. 2002-ben kezdtem dolgozni a múzeum közművelődési osztályán, melynek 2016-ban a vezetője lettem. Kiállítások, rendezvények szervezése, a múzeumpedagógia és az önkéntesség koordinációja, pályázatok tartoznak a tevékenységi területeimhez.

Számos sikeres, sok látogatót vonzó kiállítást koordináltam, és közreműködtem múzeumi együttműködésekben, melyekben közösen hoztunk létre kiállításokat, illetve cseréltünk, vándoroltattunk tárlatokat.

Kiállításaink létrehozásánál fontos szempont számomra, hogy a látogató az ismeretszerzés mellett élményeket is szerezzen a tárlatok látogatásakor, és a múzeum valódi családi és közösségi szórakozási és tanulási tér legyen egyszerre.

Az osztályom által szervezett rendezvényeink szerves részei Szeged város kulturális programjainak, és népszerűek a látogatóink körében.

 

Eddigi múzeumi vonatkozású munkahelyek, beosztások, feladatkörök

  • 2002- Móra Ferenc Múzeum, kiállítás szervező
  • 2016- Móra Ferenc Múzeum, Közművelődési osztályvezető

https://moramuzeum.hu/

Amire büszke vagyok az általam végzett szakmai tevékenységgel kapcsolatban

Leginkább az osztályom jó hangulatú, kreatív csapatmunkájára vagyok büszke, a közösen létrehozott kiállításokra, rendezvényekre és az elégedett látogatókra. A Fáraók kincse-egyiptomi kiállításunk, a Dínó-kiállítás vagy a Sisi-tárlatunk sok ezer látogatót vonzott és sok-sok nézőnek, családnak szerzett maradandó élményt. Az általam koordinált Pompeji-kiállításunk nemcsak Szegeden, de Gorsiumban, majd külföldön (Krakkóban) is szép sikert aratott. Múzeumunk 2020-as felújítása során munkánk eredményeképpen színvonalas állandó kiállítások, és jól funkcionáló múzeumi terek jöttek létre.

Múzeumpedagógiai munkánk során élő kapcsolatot alakítottunk ki a szegedi pedagógusokkal, szaktanácsadókkal, egyre több iskola vásárol bérletet, nem csak foglalkozásainkon vesznek részt az osztályok, de közösen szervezünk projekt napokat, tanulmányi versenyeket is. 2017-ben a „Múlt érintése” című látássérültek számára kidolgozott foglalkozásunk múzeumpedagógiai nívódíjat nyert.

2011-ben hoztuk létre önkéntes körünket, amely ma is működő közösség. Az ő aktív közreműködésükkel tudjuk azóta is fenntartani az ajándék tárlatvezetések sorozatát, melyek a múzeum többi rendezvényével együtt szerves részei Szeged kulturális programjainak.

Végzettség

  • Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, matematika - rajz szak (1991)
  • ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, múzeumpedagógia szak (2008)

 

 

MÚZEUMI KOORDINÁTORI HÁLÓZAT

Koordinátori hálózathoz csatlakozás időpontja: 2016

Koordinátorként megvalósított legsikeresebb kezdeményezés, tevékenység, feladat 

Koordinátori tevékenységem alatt széles kapcsolatrendszert építettem fel pedagógusokkal, élő a kapcsolatunk a társintézmények kollégáival, tudunk együtt gondolkodni, segítjük egymást. Tanácsomra több múzeumi kolléga vett részt a MOKK képzésein, ahol nemcsak hasznos információkat kaptak, de új ismereteségek kötődtek, szakmai együttműködések indultak más múzeumok kollégáival.

Aktív a kapcsolatunk a szegedi Pedagógiai Oktatási Központtal, a szaktanácsadó pedagógusokkal számos közös rendezvényt szerveztünk eredményesen. Különböző szakos tanárok találják meg így a múzeum tanórai hasznosításának különféle módjait. Sokan használják a múzeumi a’la carte-t és osztálykirándulás szervezésekor ott választanak programot.

2018-ban a szombathelyi Savaria Múzeummal közösen dolgoztuk ki a „Divat elhalványul, a stílus örök” című mintaprojektünket, melyben művészeti gimnazistákkal és szakképző iskolásokkal terveztük újra a múzeumban őrzött textilek mintáit, és ma is használt darabokat hoztunk létre.
A középiskolákkal élő az együttműködés, lehetőséget adunk a diákok munkáinak bemutatására, közös projekteket szervezünk.

Koordinátorként olyan rendezvény sorozatot indítottam, mely keretében a különböző intézményekben hasonló munkakörben dolgozó kollégák tapasztalatot tudnak cserélni, problémákra közösen tudnak megoldást találni, és információkat adhatnak át egymásnak.

További célkitűzések koordinátorként 

Célom a kapcsolati rendszerünk bővítése, új kollégák bevonása a közös gondolkodásba. Szeretnék egyre több egyetemistát is múzeumba vonzani, projektekbe bevonni. Az ő látásmódjuk, szemléletük és a múzeumi atmoszféra társítása mindkét félnek építő, mindketten profitálhatunk belőle. Célom az oktatókon keresztül a múzeumba hozni a hallgatókat, majd az iskolai keretből kilépve egyéni motivációval közös projekteket kidolgozni, és lebonyolítani.

Kérdése van?

NÉV

E-MAIL

AZ ÖN KÉRDÉSE

Kérjük, jelölje a mellékelt lehetőséget.

ELKÜLD

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben