belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tanárok Éjszakája - sikeres programok

Szolnoki Galéria – Szolnok: 147 fő

Program címe: Csodalámpás - Tehetségek találkoznak

2015-ben is megrendezésre került a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola „Tehetségtábor Erdélyben” elnevezésű projektje. Ebben az évben a szervezők a tehetséggondozásra hegyezték ki a rendezvényt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat képviseletében Császár István tehetséggondozó koordinátor ismertette a megyei tehetséggondozási programot. Előadói képességét dicséri, hogy a gyerekek is csöndben és érdeklődve hallgatták a vetítettképes előadást, amiben még rövid kis feladatokat is kapott a közönség. A tavalyi év sikerén felbuzdulva a Szolnoki Galéria idén is meghívta a Tehetségtábor résztvevőit, hogy bemutatkozhassanak munkáikkal, kiállítás, vetítés, báb előadás keretében.

ÖTLET: együttműködés iskolával, előadó személye

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum – Budapest: 101 fő

Program címe: A „gondolat testvérévé emelt mozdulat”. Dienes Valéria mozdulatművészete és a reformpedagógia

A konferencia résztvevői megismerkedhettek az orkesztika élő hagyományával és az iskolai oktatásban betöltött múltbeli és jelenkori szerepével. A pedagógusok, a pedagógia szakos hallgatók és a nagyközönség kamarakiállításokat, nyitott mozdulatművészeti órát, a MOHA – Magyar Mozdulatkórus bemutatóját is megtekinthették. A konferencia Dienes Valéria felismerése – a gondolat testvéréve emelt mozdulat – a pedagógia, esztétika, pszichológia, filozófia összekapcsolásával teremtette meg a magyar orkesztikát. A konferencia előadói – sok esetben eddig publikálatlan források alapján – a mozdulatművészet történeti és esztétikai vonatkozásain kívül annak pedagógiai szempontjait is bemutatták. A reformpedagógiai kitekintés azért is aktuális volt, mert idén ünnepli születésének 100. évfordulóját az Új Iskola. A konferencián a tánctörténet és -elmélet, a pedagógiatörténet és -elmélet, és az integrált tánc- és kifejezésterápia szakemberei adtak elő.

ÖTLET: együttműködés más intézményekkel, téma aktualitása

Komáromi Klapka György Múzeum – Komárom: 77 fő

Program címe: Mészöly Gábor (író, forgatókönyvíró, dramaturg): Ami Radnótiné Gyarmati Fanni naplójából kimaradt

Mészöly Gábor (író, forgatókönyvíró, dramaturg; eredeti név: Milch Gábor) nagybátyjának felesége Gyarmati Rózsi Radnóti Miklós költő hitvesének, Fanninak a nővére volt. Fanni gyorsírással írt naplójában örökítette meg magánéletének minden részletet 1936 és 1945 között. A napló tavaly, halála után jelent meg és tett igen nagy népszerűségre szert. A komáromi Milch családnak a városban volt fatelepe, így nagybátyjának felesége is ide költözött, s itt született gyermekük, Hermina is. Hermina szülei halála után is szívesen töltötte idejét a komáromi nagyszüleinél. A családi kötelékeknek köszönhetően Gyarmati Fanni is többször járt Komáromban, utazásairól a naplójában is említést tesz. A múzeum ezért felkérte Mészöly Gábort, hogy rokonként, a naplóra reflektálva tartson egy előadást az érdeklődők számára. A vetített képes előadás nyílt, őszinte és közvetlen hangulatban telt és sok érdekes részletre derült fény Fifi néniről, Radnótiról és a házasságukról is.

ÖTLET: rendhagyó téma, előadó személye

Göcseji Múzeum – Zalaegerszeg: 60 fő

„Játszani is engedd…”

A program célja a 2015-2016. év múzeumpedagógiai programok bemutatása; a 2016. évi időszaki kiállítás beharangozója, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások bemutatása; Kedvcsináló a Göcseji Múzeum új múzeumpedagógiai programjaihoz.

ÖTLET: kapcsolatépítés lehetősége, téma aktualitása

Janus Pannonius Múzeum – Pécs: 52 fő

Program címe: Marcus Aureliustól a krisztogramig

A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya országos jelentőségű, sőt világhírű leletegyüttessel rendelkezik, de mivel 2009 óta nincs Pécs és Baranya megye római kori leleteit bemutató állandó kiállítása, így sajnos a nagyközönség előtt eddig rejtve maradtak ezek az értékek. Pécs MJV és közvetett módon a Janus Pannonius Múzeum – a Pécsi Városfejlesztési Zrt. közreműködésével – pályázati támogatásban részesült a cél megvalósítása érdekében. A 2015 májusában megnyílt kiállítás látogatói a római kori város épületei közül háromban virtuális sétát tehetnek. A 3D rekonstrukcióknak köszönhetően az egykori utcákat, épületeket, s persze a sétáló embereket az ő munkájának eredményeként látjuk igen élmény- és életszerűnek. A Múzeumok Őszi Fesztiválja során Kovaliczky Gergely régész mutatta be a tárlat anyagát egyéni olvasatában; felhasználva a 3D-s számító gépes interaktív programot is. Az előadás egyértelműen elnyerte a jelenlévők tetszését, többen szakmai kérdéseket intéztek az előadóhoz.

ÖTLET: interaktív program

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben