belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

V. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Megőrzésre érdemes!

A szó elszáll a –„post-it” megmarad?

2013. december 2-3., Szentendre

Milyen elvárásokat fogalmazhatunk meg ma egy múzeum kiállítási stratégiájával szemben? Milyen múzeumi kiadványokat igényel ma a szakma és milyet a látogató? Tudunk-e prognózisokat megfogalmazni a jövőre vonatkozóan? Szükség van-e a kiállítási tárgyak melletti részletes magyarázó feliratokra, vagy elég csak a tárgyak elnevezését feltüntetni? Vajon olvas-e a digitális nemzedék nyomtatott múzeumi füzeteket, vagy csak online lehet az érdeklődésüket felkelteni? Szívesen töltenek ki a gyerekek múzeumi feladatlapokat, vagy már náluk is inkább a számítógépes megoldások a nyerők?

Manapság szűkösek a múzeumok anyagi lehetőségei: reklámokra, kiadványokra sokuknak „luxus” költenie, az állandó kiállítások feliratainak cseréjére pedig sem pénz, sem energia, sem szándék nincs. Ezért különösen nagy a jelentősége annak, hogy olyan múzeumi kiadványokat készítsünk, amelyeket a látogatók hasznosnak tartanak és élvezettel forgatnak, olyan kiállítási feliratokat tegyünk ki, amelyek évek múltán is felkeltik a látogatók kíváncsiságát. Mindehhez ismernünk kell a múzeumok célcsoportjainak különféle típusú kiadványokkal szembeni elvárásait, tudnunk kell, mitől lesz sikeres egy kiadvány, hogyan teremtsünk egyensúlyt az online, az offline és a nyomtatott kiadványok között, és hogy a kiállításban mi az a szövegmennyiség, melyek azok a tipográfiai elemek, amelyek a látogatókat olvasásra csábítják.

Konferenciánk célja válaszokat keresni ezekre a kérdésekre, sikeres múzeumi kiadványok titkainak felfedésével, eredményes offline stratégiák bemutatásával.

A RÉSZLETES PROGRAM ITT ÉRHETŐ EL.