belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Indul a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Sajtótájékoztató az Emberi Erőforrások Minisztériumában

Budapest, 2018. szeptember 27. - Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a 2018. október 1-től november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Az EMMI, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2018. szeptember 27-én közös szervezésű sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a 2018. október 1-én kezdődő 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálatára.

Az idei rendezvénysorozat a 2018-ban kialakított koncepcióval és jelmondattal: „Szenzációs örökségünk!”, arra kívánja ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális örökségünk sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében.  Hiszen a múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban őrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt összpontosuló tudás mind-mind kulturális örökségünk részét képezik.

A 2018-as évet Magyarország Kormánya a Családok évének nyilvánította, így a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Éve mellett, ehhez is kapcsolódni kíván. A fesztivál célja, hogy változatos programkínálatával bemutassa, hogy a múzeumok milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a muzeális intézmények változatos programkínálatukkal hozzájárulnak a minőségi szabadidő családi körben ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltéséhez, valamint a sport és a rekreáció jelentőségét is kiemelte, melyben a fesztivál Kulturális örökségtúrák című tematikája is nagy szerepet játszik. A szülői minták formálása révén a fesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy a programokkal a múzeum sokszínű élményeket nyújtson, a kultúra szeretete a családok életének természetes és szerves részévé váljon.

Dr. Cseri Miklós beszélt róla, hogy a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójaként büszkeséggel tölti el, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja ez évi koncepcióját és programtematikáit kidolgozó Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az NKA támogatásnak köszönhetően immár  12. alkalommal koordinálja a több héten át zajló országos rendezvénysorozatot.

 

Dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a kulturális programturizmus kapcsolatára hívta fel a figyelmet, valamint meghívást intézett a sajtó képviselői felé, a 2018. október 11-ére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központtal közösen szervezett soproni sajtótúrára.

 

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes kitért rá, hogy a rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap 25 éves jubileumát is  ünnepelve,  egy kiemelt a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák” című programtematikát is létrehozott, melynek során erősíteni kívánjuk a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és kulturális örökségi helyszínek és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését. A túrák különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is. A program keretében 25 km-es gyalogos és kerékpáros túrákat és 2,5 kilométeres sétákat szerveznek, amelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja időszakában 2018. október 1. és november 11. között teljesíthetőek.

2018-ben két központi szervezésű országos nagyrendezvényre kerül sor a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Szolnokon, 2018. október 1-én a Damjanich János Múzeummal társszervezésben az Aba-Novák Agóra Művelődési Központban a rendezvénysorozat nyitányaként a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és Kiváló Múzeumpedagógus Díjat. 2018. november 5-6-án a X. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár ad helyet, ahol a „Szenzációs örökség” témakörét járják körül a résztvevők. A konferencia üzenete: Fedezzük fel (újra) a múzeumi terekben saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy a közönség, köztük a kamaszok számára is vonzóak, szenzációsak legyenek.

A rendezvénysorozat keretében megrendezésre kerülő közönség- és szakmai programok idén tizenegy tematika köré csoportosulnak. A fesztivál kiemelt célcsoportjai közé tartoznak a tizenévesek, a pedagógusok, a diákok, és legfőképpen a családok, akiknek a tematikák közül több is kínál izgalmas programokat.

A Múzeumi szünetelő az elmúlt évek jól bevált gyakorlata szerint, hasznos és aktív időtöltést kínál (napközis táborokat, családi napokat) a családoknak, diákoknak.

A Lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája elsősorban a pedagógusoknak szól. Célja,  hogy minél jobban megismerjék a múzeumok adta lehetőségeket, és arra kívánja ösztönözni őket, hogy az iskolán kívül is használják ezt az ismeretátadási formát. 

Az Óvodapedagógusok Napja az óvodapedagógusoknak nyújt lehetőséget a múzeumi programokba való bekapcsolódásra, találkozásra, tapasztalatcserére, kapcsolatépítésre.

Az Irodalmi találkozások a múzeumban  című új fesztiváltematika keretén a múzeumok az irodalommal újszerű kölcsönhatásba lépve kínálnak érdekes programokat.

Nagyon népszerű a Pincétől a padlásig tematika, az ehhez kapcsolódó programokon a múzeumi kulisszák mögé lehet majd bepillantani.

Az Utazó Múzeum keretében a muzeális intézmények munkatársai kilépnek az intézmények falain kívülre, hogy még inkább ráirányítsák önmagukra a figyelmet. Csere- vagy vándorkiállítások szervezésével,  közterületekre kitelepülő programokkal, szabadtéri kiállításokkal lepik meg a járókelőket, Bőröndmúzeum programjaikkal oktatási intézményeket is felkeresnek.

Mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által gyakorolt régi mesterségek élednek újjá a Mesterek és alkotók tematika keretében szervezett programok és kiállítások jóvoltából, és kortárs alkotók műhelytitkaiba is betekinthetnek az érdeklődők.

Rendhagyó városnéző séták, biciklis túrák, irodalmi emléktúrák várják a vállalkozó szelleműeket a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika keretében.

A 16+ Múzeumi találkozások – Társas színtér tematika az ifjúságnak, ezen belül is elsősorban középiskolásoknak és fiatal felnőtteknek kínál olyan programokat, amelyeken a résztvevők interaktív módon oldhatnak meg feladványokat, vagy szokatlan módon ismerhetnek meg társas játékokat elfoglaltságokat.

A Múzeumi őszbúcsúztató keretében kiállítás-megnyitók, közönség találkozók, szakmai előadássorozatok, jeles napokhoz kötődő rendezvények vagy játékos családi délutánok várják a közönséget.

Az idei fesztiválból sem maradnak ki a Szakmai programok, amelyeknek egy része a rendezvénysorozat fő üzenetéhez – „Az ajtó nyitva áll!” − kapcsolódik, másik része pedig egyéb sajátos témákat középpontba helyező programokkal várja a szakma- vagy társszakmabeli érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tavalyi évhez hasonlóan az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának eseményei és helyszínei az MTA SZTAKI által készített EVENT@HAND MOF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők lesznek, ráadásul az idei évben az applikáció a Kulturális örökségtúrákhoz is kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játékkal, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével.

 

 

 

További információ:

Balogh Enikő

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

+36 70 682 54 90

e-mail: balogh.eniko@skanzen.hu

www.oszifesztival.hu

 


Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 15
  hétfő
 
Konferencia: Partnerségben a könyvtárral
  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

15

HÉTFŐ

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 14.
Fotóhónap2018
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups