belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi és könyvtári szakemberek együtt, egymás mellett

Közös regionális találkozót tartottak múzeumi koordinátorok és könyvtári szakemberek 2018. június 18-án Hajdúnánáson a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény és a Bihari Múzeum közös szervezésében. A rendezvényre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében került sor. A találkozó célja egy olyan alkalom megteremtése volt, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék múzeumi koordinátorai és könyvtári szaktanácsadói megoszthatják egymással tapasztalataikat, és az együttműködés lehetőségeiről is szót ejthetnek.

Az eseményt Buczkó József, a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény igazgatója nyitotta meg, aki az intézmény létrejöttének történetével ismertette meg a résztvevőket. Ezt követően a rendezvény szervezője, Korompainé Mocsnik Marianna Hajdú-Bihar megyei múzeumi koordinátor bemutatta egymásnak a résztvevőket.

Először a projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódó hálózat mutatkozott be. Bolyácz Róbert koordinátori csoportvezető röviden beszélt a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt célkitűzéseiről és a múzeumi koordinátori hálózat működéséről. Megerősítette, hogy a projekt félidejéhez közeledve a koordinátori hálózat működése jól halad: az indikátorként megjelölt 369 koordinátori rendezvény 49%-a már megvalósult, ezen kívül 377 tanácsadást tartottak a koordinátorok. Elsőként dr. Szabó Sarolta (Sóstói Múzeumfalu) beszélt saját tapasztalatairól a TÁMOP-3.3.2 pályázat kapcsán. A Sóstói Múzeumfalu együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Tankerülettel. A március-júniusi időszakban több, mint 400 múzuempedagógiai foglalkozást tartottak, melyen 14.000 gyermek vehetett részt. Baloghné Szűcs Zsuzsanna a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szervezett vetélkedőkről, a Klebelsberg Központtal való kapcsolatukról és a múzeumi önkéntességről beszélt. Kiemelte, hogy míg az ingyenes foglalkozásokra érkező környékbeli iskolák néhány pedagógusa nyűgnek tekintette a rájuk eső feladatokat, a kisebb településekről érkezők örültek a lehetőségnek. Pató Mária és Vincze Rita bemutatták, hogy hogyan osztották meg egymás között a Tisza menti és a tiszazugi intézményekkel történő kapcsolattartást. Ezután Kállai Irén Hajdú-Bihar megyei koordinátor, egyben a Berettyó Kulturális Központ intézményvezetője kapott szót, kiemelte a megyében lezajlott vándorkiállítások jelentőségét, a Klebelsberg Központtal való szorosabb együttműködést és program támogatásait. A jelen lévő múzeumi koordinátorok egybehangzóan megerősítették, hogy a hálózaton keresztül sok új információhoz jutnak, és fontosnak tartják a kisebb intézményekkel való közös munkát, az ő felkarolásukat is.

A folytatásban a könyvtári területé lett a főszerep. A múzeumi minta alapján létrehozott, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által megyénként 2 fővel működtetett szaktanácsadó hálózatról Tóth Judit csoportvezető beszélt. Megismerhettük a hálózat működését, a projekt keretében zajló fejlesztések irányait, a jelenleg is futó kutatásokat és képet kaptunk a lezajlott rendezvényekről. Gosztonyi Enikő (Móricz Zsigmond Megyei és Városi könyvtár) és Csobán Róbert (Méliusz Juhász Péter Könyvtár) is arról számolt be, hogy a pedagógusok passzivitása nekik is gondot jelent, de az is nehézségeket tud okozni, hogy a célcsoportjuk megegyezik a múzeumi területével. Fejes Csilla (Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ) véleménye szerint a pedagógusok és szaktanácsadók együttműködését erősíthetné, ha már a a pedagógusképzésben szerepelne a könyvtárhasználat. Némethné Matastik Magdolna (Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény) hangsúlyozta a szaktanácsadó hálózat tagjai kapcsolatrendszerének fontosságát.

A délutáni blokkban Korompainé Mocsnik Marianna és Darócziné Bordás Andrea mintaprojekt bemutatója következett. Az IKSZ – történek a bőröndből című mintaprojekten esetében azt a kérdést tették fel a programba bevont iskolásoknak, hogy Mit örökítenél át az életedből az utókornak? A gyerekeknek saját tárgyaikból kellett egy bőröndöt összeállítaniuk, amiből egy közös kiállítást rendeztek. Érdekesnek és változatosnak, néha nehéznek találták a feladatokat, de nagyon élvezték, Nehézségek: tapasztalathiány, kevés információ, időhiány, túlterheltség. Pozitívumok: nyílt, barátságos közeg, közösségépítés, új készségek fejlsztése, tudás és tapasztalatszerzés.

A projekt keretében összesen hét regionális találkozó fog megvalósulni a projekt befejezéséig. A Korompainé Mocsnik Marianna által szervezett hajdúnánási rendezvény az első volt ezek sorában.

szerző: Knob Alexandra

Korompainé Mocsnik Marianna

Darócziné Bordás Andrea és a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai
Buczkó József igazgató
Bolyácz Róbert a koordinátori hálózat működéséről mesél
Dr. Szabó Sarolta a múzeumok és iskolák kapcsolatáról
Múzeumi koordinátorok
Tóth Judit a könyvtári szaktanácsadó hálózat csoportvezetője
Szürkemarhapörkölt egyenesen a bográcsból
Elmélyült szakmai eszmecsere közben
Bőröndjeink sokasodtak a mintaprojekt során.
Egy gyors feladvány
Amimúzeumunk ma angyali hangulatban van.
Szíves látás - a regionális szakmai napról emlékbe.

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben