belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumi komponens hírei (Szabadtéri Néprajzi Múzeum MOKK)

Múzeumi terek, a tanulás terei

tovább
 → 


Szolgáltató szemlélet, múzeumpedagógia és cirkusz

tovább
 → 


Porondon a MIKSZ: a múzeumi iskolai közösségi szolgálat támogatásáért (XIV. sz. videó hírlevél)

2019. november 27-én megjelent a Múzeumi Iránytű sorozat 20. kötete „MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címmel.

tovább
 → 


MIKSZ, azaz iskolai közösségi szolgálat a múzeumokban

Lehet a „kötelező rossz”, de ugyanakkor lehet „egy életre szóló meghatározó élmény és tapasztalat” is az iskolai közösségi szolgálat. Ehhez azonban kell egy befogadó intézmény és kell egy karakterisztikus személyiség, aki felkelti a diákok érdeklődését, valamint hasznos feladatokkal látja el őket. Ez az intézmény lehet egy múzeum, a személy pedig az ott dolgozó muzeológus.

tovább
 → 


Valódi iránytű

Kivételes segítséget jelenthet az a hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató most megjelent módszertani kiadvány, melyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) jelentetett meg az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében.

 
tovább
 → 


Galéria: MIKSZ – Gyakorlati útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez

tovább
 → 


Szolgáltatunk és kapcsolatot építünk (XIII. videóhírlevél)

tovább
 → 


Múzeumi mintaprojekt nemzetközi relációban, múzeumpedagógusok kurátor szerepben

Hogyan tudnánk elmagyarázni egy földönkívülinek, hogy mi a művészet? Különösebb szaktudás nélkül is merjünk barangolni kortárs képzőművészeti tárlatokon?

Többek között ezekre a kérdésekre illetve problémákra keresett választ és megoldást a Ferenczy Múzeumi Centrum Kortársítás című múzeumi mintaprojektjének egyik gyümölcse, a Láthatatlan jelenlétBevezetés a kortárs művészetbe kamaszoknak – de nem csak nekik című kiállítás.

tovább
 → 


EGYEDÜL NEM MEGY – AVAGY MIT NYÚJTHATNAK EGYMÁSNAK A MÚZEUMOK ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

Immár harmadik alkalommal találkoztak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai egyetemi hallgatókkal, a múzeumok nyújtotta együttműködési lehetőségeinek bemutatása, illetve a diákokkal való párbeszéd kezdeményezése érdekében.

tovább
 → 


Nemzetközi porondon A mi múzeumunk és a KultúrBónusz

Idén ősszel több nemzetközi szakmai konferencián is a figyelem középpontjába kerülnek a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponensének fejlesztései. Dijontól, Brightonon és Frankfurton keresztül Tartiug rangos külföldi szakmai konferenciák előadóiként és résztvevőiként lesznek jelen a projekt szakmai megvalósítói.

tovább
 → 


Szolgáltatunk és kapcsolatot építünk

Szeptemberben jelenik meg a Múzeumi Iránytű kiadványsorozat legújabb kötete Szolgáltató múzeum címmel.

tovább
 → 


Komoly játékok: magas művészet és reciklált játékszerek

A képzőművészet, a természettudomány és a múzeumpedagógia inklúziója címmel tartott budapesti múzeumi koordinátorunk, Joó Emese ötletgazdag szakmai napot és workshopot a Deák17 Galériában. Az eseményen az is kiderült, hogy hogyan lehet komoly művészek művei elé odatenni játékainkat.

tovább
 → 


A holland minta bátorságot ad

Az amszterdami tanulmányúton részt vett budapesti és vidéki múzeumi koordinátorokat kérdeztük a rendhagyó tapasztalatszerzés során megfogalmazódott gondolataikról.

tovább
 → 


Szolgáltató múzeumok nyomában

Az országos múzeumi koordinátorhálózat tagjai három város – Kecskemét, Ópusztaszer, Szeged - a hat intézményének szolgáltató múzeumi jó gyakorlatait ismerhessék meg három napos szakmai műhelygyakorlatukon.

tovább
 → 


Tanulmány jelent meg a pedagógusjelöltek múzeumpedagógiai tapasztalatairól

tovább
 → 


Már elérhetők a Hosszúhetényi Tájház mintaprojektjéhez kapcsolódó kutatás eredményei

tovább
 → 


Múzeumi „tapas” tál – azaz óravázlatok helyett inkább jó ötleteket adjatok!

A muzeális intézmények digitalizált gyűjteményeit felhasználó oktatási segédanyagokkal kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat, illetve módszertant lehetett első kézből megismerni a Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervezett múzeumi konferencián

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

2019. június 17. és 20. között PR, Marketing, Kommunikáció címmel indít ingyenesen elvégezhető képzést a MOKK neves hazai múzeumi munkatársak, a for profit szférából érkező kommunikációs szakemberek valamint egy tévéstáb közreműködésével.

tovább
 → 


Tudatos múzeumi marketing, de van mögötte tartalom is

A szolgáltató múzeumi szemlélet és a múzeumi önkéntesség holland jó gyakorlatait tanulmányozták áprilisban egy szakmai tanulmányút keretében a múzeumi koordinátorok és a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói.  Az ötnapos tanulmányút során Amszterdam több neves múzeumában (Amsterdam Museum , Anna Frank House, EYE Filmmuseum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Verzetsmuseum, Oude Kerk, Scheepvaartmuseum) is megfordultak.

tovább
 → 


Akik már jól jártak a KultúrBónusszal

Mostanra már közel 1700 gyermek vett részt ingyenesen múzeumpedagógiai foglalkozáson a KultúrBónusz nevű kísérleti programnak köszönhetően, melynek keretében az év végéig összesen 6000 tanuló részesülhet Észak-Magyarország és Észak-Alföld régióban múzeumi tudástartalmakban.

tovább
 → 


Emojik helyett legyezőjáték - a Színészmúzeumban jártunk a KultúrBónusszal (XII. videóhírlevél)

A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 11. osztályos tanulói a KultúrBónusz kísérleti program keretében ingyenesen vehettek részt a Teátrum-tréning nevű múzeumpedagógiai foglalkozáson.

tovább
 → 


Ha hívtok, mi megyünk! Zalaegerszegen jártunk múzeumi információs napon

Kissné Kovács Ágnes Zala megyei múzeumi koordinátorunk szervezett március 28-án Zalaegerszegen múzeumi információs napot.

tovább
 → 


Májusban is tartjuk a frontot!

Szívén viseli intézménye látogatóinak elégedettségét? A változó látogatói igényeknek való megfelelés, a frontvonali munka szakszerű megtervezése, a szolgáltató szemléletmód kialakítása érdekében jelentkezzen májusban induló Frontvonal menedzsment című hiánypótló szakmai továbbképzésünkre.

tovább
 → 


Felfedező múzeumok – nemzetközi konferencia április végén a Skanzenben

Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervez nemzetközi múzeumi konferenciát április 29-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) Szentendrén, a Skanzenben neves külföldi és hazai előadók közreműködésével.

tovább
 → 


Ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért

Pedagógusként dolgozik, és munkája során szeretné tényleg eredményesen használni a múzeumok által nyújtott lehetőségeket tanulói motiválására és a tananyag elmélyítésére? Jól átgondolt és  kivitelezett múzeumlátogatásokat szeretne lebonyolítani iskolai osztályával?

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ehhez ingyenesen igénybe vehető segítséget ad a Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése e-learning formában című továbbképzés elindításával.

tovább
 → 


E-learning pedagógus képzés indul

Gyakorló pedagógusok számára ingyenes e-learning képzést indítunk áprilisban a múzeumok oktatásba való becsatlakozásáról, felhasználásáról.

tovább
 → 


Projektünkről is szó volt a XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián

Elérhetővé vált a taval novemberben lezajlott konferencia kiadványkötetének digitalizált változatában a projektünket bemutató két előadás.

tovább
 → 


Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz és a hazai muzeális intézmények versenyképességének növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez a Minőségmenedzsment című szakmai továbbképzéssel is hozzá kívánunk járulni.

tovább
 → 


A GÖDÖLLŐI KASTÉLY TITKOS ÉLETE – avagy kiállításrendezés közösségi szolgálatként

A kiállítás létrehozásában részt vevő diákok a megnyitóig összesen 1275 óra munkát fordítottak a projektre, sokan a közösségi szolgálat keretein belül! 

A kiállítással és a projekttel február 11-én a Pest megyei múzeumi szakemberek is megismerkedhettek az Egy kastély titkos élete című megyei szakmai napon, melyet Csillag Edina múzeumi koordinátor szervezett Gödöllőn a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretén belül.

tovább
 → 


MIKSZ-eljünk tudatosan, hogy ne kelljen a falat kaparni!

Joó Emese, a MOKK budapesti múzeumi koordinátora a Celldömölkön február 4-án szervezett workshopján a múzeumi iskolai közösségi szolgálat (MIKSZ) jelenségét járta körül a Kemenes Vulkán Park illusztris tereiben megtartott „Iskolai közösségi szolgálat: Eső után szivárvány?” című megyei szakmai napon.

tovább
 → 


Rendben vagyunk a fronton? És a topon?

A II. Mesterségünk címere: múzeum – Fórum múzeumi szakembereknek című esemény fókuszában a múzeumvezetési kompetenciák és az innovatív múzeumvezetés témája állt

tovább
 → 


Múzeumi és könyvtári hálózatok találkozója a Skanzenben (XI. videóhírlevél)

A projekt két komponensének hálózatának, a múzeumi koordinátorok és könyvtári szaktanácsadók, éves találkozójára 2018. december 3-án került sor a szentendrei Skanzenben.

tovább
 → 


Változatos módszertanok a MOKK képzésein (X. videóhírlevél)

A MOKK több, mint 10 éve szervez szakmai továbbképzéseket kulturális szakemberek és pedagógusok számára. Kurzusainkon igyekszünk változatos módszertanokat alkalmazni.

tovább
 → 


Csodát nem teszünk, de fontos, hogy lehetőséget adjunk

Kinek, miért és mire jó a közösségi videózás a múzeumban?

tovább
 → 


Hálózatok hálózatosodása a Skanzenben

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum adott otthont a múzeumi koordinátori és a könyvtári szaktanácsadói hálózatok ezévi közös szakmai napjának 2018. december 3-én. Az eseményre azzal a céllal került idén is sor, hogy a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt megvalósításában aktívan közreműködő könyvtári és múzeumi szakemberek szervezett keretek között találkozhassanak. Mindez jó alkalom arra, hogy képet kapjanak egymás munkájáról, valamint a konzorciumi partnernek a projekt kapcsán elért eddigi eredményeiről, tapasztalatot cseréljenek, inspirációt merítsenek egymástól a még előttük álló feladatokhoz.

tovább
 → 


Online módszertani kiadványok a láthatáron: így vedd át a múzeumpedagógiai stafétát!

tovább
 → 


Izgalmas felnőttképzés? Középpontban a gyakorlatorientált módszerek

tovább
 → 


Már elérhető az országos pedagóguskutatáshoz kapcsolódó tanulmány!

tovább
 → 


A mi múzeumunk - „Koordinátornak lenni jó!” (videóhírlevél II.)

tovább
 → 


A mi múzeumunk - célok és eredmények a projektben (videóhírlevél I.)

tovább
 → 


Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában

tovább
 → 


Már most érdemes jelentkezni a jövő évi Múzeumi menedzserképzésre!

tovább
 → 


Esélyt a múzeummal – módszertani kiadvány a hátrányos helyzetűek felzárkóztatásáért

tovább
 → 


Megújult a Múzeumi a la carte

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek tanúsítvány átadó (videóhírlevél IX.)

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Múzeumok a pedagógusokért országos körút (videóhírlevél VIII.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VIII. száma.

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

tovább
 → 


Képzés indul az élethosszig tartó tanulást támogató múzeumokért

Segítséget jelenthet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által szervezett Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében című továbbképzés a korai, végzettség nélküli iskolaelhagyók számának csökkentéséhez. A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt múzeumi komponensének keretében kidolgozott, ingyenesen elvégezhető 60 órás akkreditált továbbképzésre kulturális szakemberek jelentkezését várják.

tovább
 → 


Országos projektbemutató körút indult Múzeumok a pedagógusokért címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Huszonegy állomásból álló országos rendezvénysorozat vette kezdetét 2018. szeptember 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

tovább
 → 


Kulturális szakembereknek szervez ingyenes szakmai továbbképzéseket októberben a MOKK

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében indított őszi továbbképzéseinkre már most érdemes jelentkezni.

tovább
 → 


Múzeumok a pedagógusokért – országos projektbemutató körút pedagógusok részére

Szeptember 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét őszi projektbemutató körútunk, mely 21 állomáson ismerteti meg a pedagógusokkal a projekt fejlesztéseit.

tovább
 → 


Képzők képzése: a szükséges motivációért a felnőttképzésben oktatóknak

A kulturális szférában dolgozókat oktatók számára szervez gyakorlatorientált szakmai továbbképzést Képzők képzése címmel a MOKK a projekt keretében. Andrikó Katalinnal, a MOKK oktatásszervezőjével, egyben a képzés tematikájának egyik kidolgozójával beszélgettünk a felnőttképzés főbb jellemzőiről, jelenkori tendenciáiról, a felnőttek tanulási motivációjáról.

tovább
 → 


Múzeumi szakmai nap egzotikus hangszerek bűvöletében

Különleges intézmény adott helyszínt a kecskeméti múzeumi szakemberek soron következő szakmai konzultációjának. Ezúttal a rendezvény a nem mindennapi hangszereket összegyűjtő és bemutató Leskowsky Hangszergyűjteményben valósulhatott meg.

tovább
 → 


Civilekkel szakszerűen – Somogy megyei önkéntes programok

A Marcali Múzeum 2018. június 27-én két somogy megyei koordinátor által szervezett szakmai napnak adott otthont. A délelőtt folyamán Vidák Tünde Műtárgyvédelem és önkéntesség című programját láthattuk, délután pedig Simonné Lechner Judit „A közös jó érdekében…” önkéntesség a múzeumokban című előadása következett. A programegyüttes a Marcali Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága együttműködésével a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében valósult meg.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Európai példák és hazai jó gyakorlatok a közgyűjteményekben (videóhírlevél VII.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VII. száma.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - MOKK képzésajánló a képzési tervek összeállításához (videóhírlevél VI.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk VI. száma.

tovább
 → 


Múzeumi és könyvtári szakemberek együtt, egymás mellett

Közös regionális találkozót tartottak múzeumi koordinátorok és könyvtári szakemberek 2018. június 18-án Hajdúnánáson a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény és a Bihari Múzeum közös szervezésében. A rendezvényre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt keretében került sor. A találkozó célja egy olyan alkalom megteremtése volt, ahol a Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék múzeumi koordinátorai és könyvtári szaktanácsadói megoszthatják egymással tapasztalataikat, és az együttműködés lehetőségeiről is szót ejthetnek.

tovább
 → 


Több száz múzeumi programból válogathatunk

Az osztálykirándulásokon túl is van élet a múzeumokban? A Múzeumi a’ la carte szerint igen! Az online adatbázis ugyanis tálcán, illetve a mai igényekhez igazodva online kínál a pedagógusok számára aktuális információkat több mint 200 hazai muzeális intézmény múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatáról. Így a nyári vakáció programjait is könnyebb megszervezni.

tovább
 → 


Voltunk Nyugaton, jártunk Keleten - Erdélyi csillagtúrán jó gyakorlatok nyomában a múzeumi koordinátorokkal

Május utolsó négy napján a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének, A mi múzeumunk programnak a keretében tartott erdélyi szakmai tanulmányútnak köszönhetően közel 1200 km-rel, kolozsvári, marosvásárhelyi és válaszúti kulturális, oktatási intézmények illetve civil szervezetek működésébe nyert betekintéssel és számos inspiráló jó gyakorlattal lett gazdagabb a MOKK múzeumi koordinátori hálózata. Talán szükségtelen magyarázni, hogy a fenti előnyökön túl az évente megrendezésre kerülő külföldi tanulmányutak a csapatépítést, inspirálódást, szakmai feltöltődést, a kiégés megakadályozását is hivatottak elősegíteni, ezáltal jelentősen támogatják a múzeumi koordinátori hálózat működését és hozzájárulását a projekt sikeréhez.

tovább
 → 


Egérutak és hörcsögcsapások Borsodból

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében 2018-ban április 9. és 11. között került sor ismét koordinátori szakmai műhelyre. A múzeumi koordinátori hálózat tagjai ezúttal Észak- Magyarországra látogattak el, hogy egy három napos tanulmányút keretében hazai jó gyakorlatokat ismerjenek meg a múzemi eszközökkel történő hátránykompenzáció témaköréhez kapcsolódóan és a tapasztalatcserét túl kapcsolatok építsenek.

tovább
 → 


A mi múzeumunk - Mintaprojektek - adaptálható jó gyakorlatok (videóhírlevél IV. és V.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk IV. és V. száma

tovább
 → 


Beszéljünk a lényegről! - múzeumi eszközökkel a közösségi identitások támogatásáért

Mára már közhely, de mégis igaz, hogy a nemzetközi együttműködések, a külföldi tapasztalatcserék, a nemzetközi konferenciákon való részvétel hozhat inspiráló hatást, megújulást a múzeumi ismeretátadás területére. Ezt szem előtt tartva szervezett „A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” címmel május 14-én neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével nemzetközi konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

tovább
 → 


A korai iskolaelhagyás mérséklését segítő múzeumi jó gyakorlatokból tartottak szakmai napot Kecskeméten

A MOKK Bács-Kiskun megyei koordinátorának, Merinu Évának a szervezésében került sor szakmai napra a Cifrapalotában 2018. május 14-én délelőtt. A programra érkezett múzeumi szakemberek, múzeumpedagógusok olyan fontos témát jártak körül, amely az elmúlt években kiemelt szerepet kapott a kulturális intézmények életében. A korai iskolaelhagyás, és megakadályozásának problémája a múzeumi szakmát is érinti. Ez az egyik kiemelt témája a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP - 3.3.3 - VEKOP – 16 – 2016 – 00001 azonosítószámú projektnek is, mely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósul meg, valamint az EFOP – 3.3.2 - 16 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért pályázati kiírásnak is.

tovább
 → 


Kerüljön képbe! - Imázsépítéstől a válságkommunikációig

Júniusban PR, Marketing, Kommunikáció címmel indít ingyenesen elvégezhető képzést a MOKK nemzetközi előadó, neves hazai múzeumi munkatársak, a for profit szférából érkező kommunikációs szakemberek valamint egy tévéstáb közreműködésével.

tovább
 → 


Tartjuk a frontot!

A könyvtárban, múzeumban vagy levéltárban, esetleg integrált kulturális intézményben, művelődési házban egyre inkább kiemelt szerepet kap az intézmény látogatóinak elégedettsége, a változó látogatói igényeknek való megfelelés érdekében a frontvonali munka szakszerű megtervezése, a szolgáltató szemléletmód kialakítása. Ha szeretné ezen a területen fejleszteni magát és ingyen piacképes, gyakorlatban jól alkalmazható tudást szerezni, akkor jelentkezzen a Frontvonal menedzsment címmel induló hiánypótló szakmai továbbképzésre, melyet 2018. június 11. és 14. között tart Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK).

tovább
 → 


Jó időben, jó kis helyen - pedagógusokat képeztünk

Tömeges érdeklődés mellett valósult meg a szentendrei Skanzenben a pedagógusokat a múzeumhasználtra ösztönző, gyakorlati terepmunkával társított kétnapos továbbképzés.

tovább
 → 


Pezsgő mintaprojekt konferencia és a királyok bora – Azaz mi van a múzeumi komfortzónán túl?

Időnként az „élet által felülírva”, de egymást mentorálva sikeresen vették fel a kesztyűt és adták át a stafétát a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt múzeumi mintaprojektjeit megvalósító hazai muzeális intézmények.

tovább
 → 


My Story - indul a a Soproni Múzeum mintaprojektje

tovább
 → 


Korszerű képzések pedagógusoknak és múzeumi szakembereknek (videóhírlevél III.)

Megjelent szakmai tevékenységeinket összefoglaló hírlevelünk III. száma

tovább
 → 


Szakmai nap a Balatoni Múzeummal

Németh Péter megyei múzeumi koordinátor szakmai napot szervezett a keszthelyi Balatoni Múzeumban 2018. február 23-án. Az esemény célja a pedagógusok és a múzeumi szakemberek megismertetése az európai uniós pályázatokban rejlő lehetőségek kihasználásával.

tovább
 → 


Múzeumi szakembereket keresünk kontrollcsoportunkba

Amennyiben múzeumi szakemberként dolgozik, ezúton is szeretnénk figyelmébe ajánlani a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében indított képzéseink hatékonyságának monitoring felmérésében történő részvétel lehetőségét.

tovább
 → 


Imázst teremtünk: A mi múzeumunk

Elkészült a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt múzeumi szakterülethez kapcsolódó logója. A projekt alatt 17 videóhírlevélből álló sorozatot indítunk, melynek március folyamán elkészült az első két része.

tovább
 → 


Koordinátorok regionális együttműködése Székesfehérváron

Fejér megyei és budapesti múzeumi koordinátoraink Székesfehérváron szerveztek egymást kiegészítő szakmai rendezvényt a tehetséggondozás és az esélyteremtés témáját feldolgozva.

tovább
 → 


Vár a múzeum! - Koordinátorok a színpadon

Koordinátori szakmai műhelyt rendeztünk február 26-27-én Budapesten és Szentendrén a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében. A 2018-as projektévben első alkalommal találkoztak a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának tagjai.

tovább
 → 


Motivációs forgatagban a pedagógusokkal

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ is kiállítóstanddal volt jelen a hazai pedagógustársadalom egyik legnagyobb szakmai rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2018. február 24-én megrendezett Pedagógus Expón.

Megjelenésünknek külön apropót adott, hogy a Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzés következő turnusát áprilisban indítjuk Szentendrén.

tovább
 → 


A konyha szuper, az alapanyag kiváló… Egy pedagógus-továbbképzés múzeumi tapasztalatai

Baranya megyei múzeumi koordinátorunk, Varga Ágnes írt beszámolót a Pécsen pedagógusoknak megtartott képzésünkről.

tovább
 → 


Jó úton halad a Közös(tér)ségben mintaprojekt

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektet megvalósító szakmai stáb tagjai, a MOKK projektmunkatársai 2018. február 14-én három településre (Nagykörű, Tiszasüly, Besenyszög) látogattak el, és személyesen tapasztalhatták meg, hogy a szolnoki Damjanich János Múzeum mentorálásával, Pató Mária hathatós szakmai vezetése mellett és a Neumann János Egyetem Gazdálkodási Karral együttműködésben milyen példaértékű mintaprojektet valósít meg a Besenyszögön működő Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény.

tovább
 → 


Kiállításmegnyitóval zárult A divat elhalványul, a stílus örök című mintaprojekt

Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban kiállításmegnyitóval zárult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik mintaprojektje, melynek megvalósítása során a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája diákjaival és oktatóival működtek együtt a múzeum munkatársai.

tovább
 → 


Eredményekben és tanulságokban gazdag mintaprojektet zárt a Skanzen

Ünnepélyes bemutatóval zárult 2018. február 1-én Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Hová mész? Tiéd a gyűjtemény – Digitális gyűjtemények oktatási hasznosítása címet viselő mintaprojekt, melyet a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében valósított meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziummal, az ELTE BTK Néprajzi Intézettel, valamint a MNM Palóc Múzeumával és a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziummal együttműködésben.

tovább
 → 


Sokszínű koordinátori képzéssel indult az év

Az elmúlt héten a múzeumi intézmények változó szerepét bemutató előadásokkal és a témához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatásával folytatódott a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt koordinátori fejlesztő képzése. A négy napos országos szakmai kurzusnak a pomázi Teleki-Wattay Kastélyszálló adott otthont.

tovább
 → 


Képessé válni a képessé tételre – variációk jó gyakorlatokra a nemzetközi múzeumi világból

Hogyan is zajlik és hol tart jelenleg a nyugat-európai múzeumokat érintő átalakulási folyamat? Ezzel kapcsolatban kaphattak első közből nemzetközi szintű betekintést azok, akik részt vettek a „Múzeumok mint a társadalmi esélyteremtés intézményei” címet viselő múzeumi konferencián és workshopon, melyet a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítójú kiemelt projekt keretében rendezett meg 2017. december 4-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a projekt konzorciumvezetője, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

tovább
 → 


Szakmai szemmel – regionális workshop a Kecskeméti Katona József Múzeumban

Merinu Éva Bács – Kiskun megyei múzeumi koordinátorunk szervezésében Szakmai szemmel címmel valósult meg a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3- VEKOP-16- 2016-00001 projekt keretében regionális workshop a Kecskeméti Katona József Múzeumban 2017. december 4-én.

tovább
 → 


Az oktatást szolgáló iskolán kívüli múzeumi programok mutatkoztak be Egerben

Az egri Dobó István Gimnáziumban a pedagógusok számára szervezte meg közoktatási intézmények találkozóját Heves megyei múzeumi koordinátorunk, dr. Veres Gábor. A 2017. október 26-án lezajlott eseményen bemutatkozott a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza és a Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógiai programjaival, valamint a Tisza-tavi Ökocentrum.

tovább
 → 


Milyen is a jó múzeum? – IKSZ-történetek a X. előadóban avagy pizza, filmek, Wi-Fi, medence, úszómester és a múzeumok kapcsolata

Október 27-én kezdetét vette a Bihari Múzeum IKSZ – történetek a bőröndből című mintaprojektje. A nyitórendezvényre rendhagyó módon nem a múzeumban, hanem a Debreceni Egyetem főépületének X. előadójában került sor. A program szerint kiírt három előadás a mintaprojekt három lényeges elemét tárta a projektben résztvevő iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok, pedagógusaik, valamint a mentorált múzeumok munkatársai elé.

tovább
 → 


Műemlékvédelem, szakképzés és hídépítés a Szennai Skanzenben

Tegnap délután a Szennai Skanzenben nyitórendezvénnyel vette kezdetét a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001) projekt keretében megvalósuló, „Mestereknek mestere” címet viselő mintaprojekt, amelynek keretében a hét folyamán a kaposvári Lamping József Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai lépésről lépésre ismerkednek meg a népi épített örökség szakszerű védelmével és továbbéltetésével.

tovább
 → 


Elindult a Skanzen mintaprojektje

Ma délután kezdetét vette a HOVÁ MÉSZ? Tiéd a gyűjtemény! – digitális gyűjtemények oktatási hasznosulása címet viselő, Skanzen mintaprojekt a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében, a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének hallgatói közreműködésével és a MNM Palóc Múzeuma mentorálásával valósul meg.

tovább
 → 


Múzeumi információs nap a mezőtúri Kézműves Házban

2017. szeptember 28-án a Túri Fazekas Múzeummal együttműködve Vincze Rita Jász - Nagykun - Szolnok megyei múzeumi koordinátor szervezett Múzeumi információs napot az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" kiemelt projekt keretében.

tovább
 → 


Projektbemutató az ESZA 60-dik születésnapján

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága 2017. szeptember 21-22–én „EURÓPAI SZOCIÁLIS ALAP – 60 éve az emberek szolgálatában” címmel szervezett konferenciát Szolnokon. A rendezvény célja az ESZA támogatásával megvalósuló humánfejlesztések magyarországi hatásának bemutatása volt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív programhoz kapcsolódóan.

tovább
 → 


Múzeumok őszén az oktatásért

Helyi múzeumpedagógiai évnyitót tartottak a kecskeméti pedagógusok számára Merinu Éva múzeumpedagógus, a MOKK Bács-Kiskun megyei múzeumi koordinátorának szervezésében 2017. október 9-én hétfőn a Bozsó Gyűjteményben.

tovább
 → 


A MOKK vendégeiként köszönthettük a St. Fagans Szabadtéri Múzeum munkatársait

A héten walesi St. Fagans Szabadtéri Múzeum (St. Fagans Open Air Museum) két munkatársát látta vendégül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Ellen Davies és Hannah Dobbs egész hetes magyarországi tartózkodása során számos program és találkozó során megismerkedhetett a Skanzenben folyó színes tevékenységekkel, valamint egy kis kitekintés erejéig ellátogathattak a szennai Skanzenbe is. Péntek délelőtt a Múzeumi Módszertani és Oktatási Központ munkatársain volt a sor, hogy bemutassák sokrétű feladataikat.

tovább
 → 


Az első óbudai múzeumpedagógiai börze

Az óbudai Goldberger Textilipari Gyűjtemény koordinátora, Sziray Zsófia szervezésében megrendezésre került az első, Óbudán megvalósuló múzeumpedagógiai börze 2017. szeptember 18-án.

tovább
 → 


Múzeumpedagógiai szakmai napot tartottak a Cifrapalotában

Október 2-án, hétfőn délelőtt a Cifrapalotában került sor MERINU ÉVA múzeumpedagógus, koordinátor szervezésében a szentendrei székhelyű Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és a Kecskeméti Katona József Múzeum a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek ”EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében megrendezett helyi szakmai napjára.

tovább
 → 


Kultúrpaletta múzeumpedagógiai börze Sopronban

Személyesség, közvetlenség és hitelesség - erre vágytak a múzeumpedagógusok, amikor október elején megszervezték az első múzeumpedagógiai börzét Sopronban. Hagyományos múzeumpedagógiai évnyitó helyett az Óbudai Múzeum ötletén felbuzdulva börzét szervezett a Soproni Múzeum. A soproni és Sopron környéki múzeumok, könyvtárak és levéltárak mellett a szomszédos Ausztriából is érkezett intézmény a Kultúrpalettára.

tovább
 → 


Vendégségben a Wenckheim-palotában

Kommunikációs csapatunk, a kutatás-módszertani csoport vezetőjével - Hadnagy-Portik Piroskával - kiegészülve múlt pénteken emlékezetes látogatást tett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt könyvtári területét gondozó szakemberekkel találkozhattunk.

tovább
 → 


Szakértők és mintaprojektek szimbiózisban

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódó mintaprojektek módszertani támogatása céljából tartottak szakmai napot 2017. szeptember 13-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a projekt mintaprojektgazdái illetve a nagyszabású módszertani fejlesztésbe és kutatásokba bevon szakértők.

tovább
 → 


Ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni!

II. Kutatás-módszertani Szakmai Nap

Újabb tartalmas napot töltöttek együtt 2017. július 18-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének külső szakértői.

tovább
 → 


Már a Facebookon és a YouTube-on is elérhető „A mi múzeumunk”

A mi múzeumunk címmel elindult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projekt múzeumi komponensének Facebook oldala és YouTube csatornája.

tovább
 → 


Új múzeumi koordinátorok „bevetésre készen”

Alapozó képzést szervezett a MOKK a kibővült és feladataiban is megújult országos múzeumi koordinátori hálózat újonnan csatlakozott tagjainak 2017. június 27. és 30. között. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében megvalósult akkreditált képzésnek a Szabadtári Néprajzi Múzeum Konferenciaterme adott otthont. A résztvevők számos, a koordinátori munkájukat megkönnyítő és hatékonyabbá tevő tudásterülettel ismerkedtek meg a 30 órás képzés során. Többek között átfogó képet kaptak a projektről, általánosságban a hálózat eddigi munkájáról és tapasztalatairól, a kapcsolat- és hálózatépítés sajátosságairól, a korszerű múzeumi ismeretátadási módszerekről, a rendezvényszervezés módszertanáról vagy a múzeumi versenyképesség javításának lehetőségeiről.

tovább
 → 


Hogyan képezzenek a képzők?

Megtartottuk első szakmai felkészítőnket 2017. június 19-én és 20-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projektben. A kétnapos szakmai továbbképzés során a projekt keretében megvalósuló további képzésekhez felkért oktatók vehettek részt módszertani és minőségmenedzsment szempontú elméleti és gyakorlati órákon.

tovább
 → 


Pozsonyból hoztuk: jó gyakorlat szlovák módra

Pozsonyba utazott 2017. június 21-én a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói csapata, hogy közelebbről is megismerje a Szlovákiában 2010 óta sikerrel futó Kultúra Utalványok programot. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ nem titkolt célja, hogy a projekt keretében megvalósuló módszertani fejlesztések egyikéhez, a „KultúrBónusz” programhoz a szlovák modellel kapcsolatos tanulságokat nagyban felhasználja.

tovább
 → 


Szakmai nap az internet és múzeumpedagógia kapcsolatáról a Göcseji Múzeumban

A MOKK Zala megyei múzeumi koordinátora, Kissné Kovács Ágnes szakmai napot szervezett pedagógusok részére a Göcseji Múzeumban pedagógusoknak 2017. június 8-án a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt európai uniós projekt keretében. A rendezvényt Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg, majd Kissné Kovács Ágnes tartott tájékoztató előadást a projekt céljairól, tevékenységeiről.

tovább
 → 


Ausztriából jöttünk, mesterségünk címere: m. k.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt keretében 2017. május 29. és 31. között került sor a múzeumi koordinátori hálózat idei harmadik szakmai műhelyére. Az esemény különlegességét a nemzetközi tapasztalatszerzés adta, hiszen a múzeumi koordinátorok és a projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói a szakképzést támogató osztrák múzeumi, illetve kulturális jó gyakorlatok után kutatva Bécsben több múzeumot is felkerestek a háromnapos szakmai program során.

tovább
 → 


A mi múzeumunk az Instagramon

Elindult a Múzeumi és Könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt hivatalos Instagram oldala.

tovább
 → 


Sára, indulunk Rusztra! - múzeumpedagógiai workshop és találkozó volt Sopronban a közoktatási intézmények munkatársaival

Szakmai találkozót szervezett 2017. május 25-én Sopronban a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-0001 azonosító számú kiemelt projekt keretében Szabadhegyi Zita koordinátor a városi közoktatási intézmények munkatársainak. A rendezvénynek a Soproni Múzeum új kiállítóhelye, a Macskakő Gyermekmúzeum adott otthont.

tovább
 → 


Idén kétszeresen is jelen voltunk a Múzeumok Majálisán

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) mindkét jelenleg futó kiemelt projektjével képviseltette magát az idei Múzeumok Majálisán, melyre 2017. május 20-21-én, a Nemzeti Múzeum kertjében került sor. A Széchenyi 2020 program keretében indult két projektről szombat délután, „kiemelt idősávban”, az Év Múzeuma és Év Kiállítása díjak átadását követően a Pagodában hallgathatott meg tájékoztató előadásokat a szakmai közönség.

tovább
 → 


Leg, leg, Leg(o): sokoldalú kutató-fejlesztő tevékenység veszi kezdetét a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektben

2017. május 17-én megtartotta első kutatás-módszertani szakmai napját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének külső szakértői csoportja. Az egész napos szakmai rendezvényre Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Konferenciatermében került sor. A meghívott vendégek – akik a hazai múzeumi és múzeumpedagógiai szakma jeles képviselői – a nap során a módszertani fejlesztés sikerét megalapozó kutatási irányok közül a szolgáltató múzeum, illetve a kutatásokhoz kapcsolódva kidolgozásra kerülő múzeumi minőségmenedzsment rendszer témáiban mélyedhettek el.

tovább
 → 


Közösségek – intézmények – együttműködések: kerekasztal-beszélgetés zajlott a szolnoki közgyűjtemények munkatársainak részvételével

Koordinátorhálózati rendezvényként szakmai napot és kerekasztal-beszélgetést szervezett a szolnoki Damjanich János Múzeum múzeumi szakemberek és pedagógusok részére 2017. május 11-én. A találkozó fő célja válaszkeresés volt arra, hogy a szolnoki közgyűjtemények milyen programokkal, múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal várják a diákokat, illetve milyen helyi közgyűjteményekhez kapcsolódó speciális közösségek kialakulását segíthetik elő.

tovább
 → 


Felhívás kutatásban való közreműködésre

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében 4 kutatáshoz kapcsolódóan a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kutatásokat megalapozó kérdőíveket állított össze a magyarországi múzeumok és muzeális intézmények részére.

tovább
 → 


Múzeumok versenyben

Előzetes a KultúrBónusz program elé

tovább
 → 


A koordinátor, aki szakértő, katalizátor, mentor és „mobilizátor” is egyben

Számos helyszínt és területet felölelő háromnapos szakmai műhelyt szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2017. április 10. és 12. között a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt szakmai megvalósításában szerepet vállaló múzeumi koordinátorok számára. A megújuló és bővülő hálózat tagjaira számos új feladat hárul majd a februárban indult és 36 hónapig tartó projekt során. Megváltozott szerepkörükről, a közös célokról és az eddigi tapasztalatokról, jó gyakorlatokról is szó esett az intenzív műhelymunka keretében.

tovább
 → 


Első alkalommal találkoztak a múzeumi mintaprojekt-gazdák

A 2017. február 1-én elindult Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt múzeumi komponensének keretében 3 kutatáshoz, ezen belül 7 módszertani fejlesztéshez kapcsolódóan 19 múzeumi mintaprojekt megvalósítására kerül sor. Ezzel összefüggésben szervezett Mintaprojekt Indító Szakmai Napot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2017. március 31-én, pénteken Szentendrén.

tovább
 → 


Projektindító szakmai műhelyt tartottunk múzeumi koordinátorainkkal

tovább
 → 


Február 1-vel indul a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt

Örömmel jelentjük, hogy február 1-én kezdetét veszi az országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés tárgyú EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projekt.

tovább
 →