belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Megőrzésre érdemes! A szó elszáll a –„post-it” megmarad? V. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA


Szentendre –2013. december 2-3.
2013. december 2-3-án a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, kétnapos országos múzeumpedagógiai konferenciát szervez, amelyen az előadók a korszerű múzeumi szövegek tágan értelmezett témáját, a különféle látogatói célcsoportokat olvasásra csábító múzeumi kiadvány-, tipográfia- és szöveghasználatot járják körül.

Az V. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA központi témája folyamatos aktualitással bír, hiszen ha a lépéskényszerben lévő múzeumok el kívánják érni az online léthez/megoldásokhoz szokott digitális nemzedéket, akkor nem elég szinkronba hozniuk kiadványstratégiájukat az éppen aktuális követelményekkel és trendekkel, de ébren is kell tartaniuk a nehezen kivívott és végre rájuk irányuló figyelmet, sőt, a jövőre vonatkozó prognózisokat sem szabad szem elől veszíteniük.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) azzal a céllal szervezte meg a konferenciát, hogy a meghívott előadók esettanulmányain és kérdésfelvetésein keresztül segítsen rávilágítani arra, hogy mitől lehet 2013-ban hatásos egy múzeumi felirat vagy szövegezési koncepció, mitől lesz jól használható egy múzeumi kiadvány, mi tesz versenyképessé egy múzeumi hírlevelet, honlapot.

A MOKK alapvető küldetésének tartja a hazai múzeumok megújításának és megújulásának támogatását, ezt kívánja előmozdítani a konferencia generálta szakmai tapasztalatcserével is. A MOKK által a Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) projekt keretében elindított kutatások és szakmai továbbképzések is foglalkoznak azzal, hogy a látogató- és iskolabarát múzeumi környezet, az élményekben gazdag és szórakoztatva oktató kiállítások, múzeumpedagógia foglalkozások milyen szövegezési koncepciót, tipográfiai megoldásokat, múzeumi kiadványokat igényelnek.

Összességében a különböző múzeumokból és kulturális intézményekből érkező, és különféle munkakört (pl. muzeológus, múzeumpedagógus, múzeumigazgató, múzeumi kommunikációs tanácsadó, PR és marketing munkatárs, olvasásszociológus, egyetemi tanszékvezető) betöltő előadók arra keresik a konferencián a választ, hogy napjainkban múzeumaink a finanszírozási nehézségek ellenére hogyan tehetik eredményessé offline és online elemekből felépülő kiadvány stratégiájukat.

A konferencia nyitónapján Varga Benedek, a Semmelweis Ignác Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár igazgatója Múzeumi körkép – Print kiadványok az online világban címmel tartotta meg témafelvezető előadását. Péterfi Rita, a Pest Megyei Könyvtár olvasásszociológusa azt elemezte, hogy mik a közgyűjtemények lehetőségei az olvasás - szövegértés fejlesztésében. German Kinga, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemről a kiállítóterek szövegeinek szabályrendszerét mutatta be előadásában.

A délutáni ülésen Cséve Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója arról beszélt, hogy mi mindent kell megmozgatni ahhoz, hogy gyűjteményből, kiállításból, kutatásból, múzeumpedagógiából létrejöjjön egy sajátos múzeumi kiadói profil. Horváth László, Kaposvári Gyöngyi, Pató Mária a szolnoki Damjanich János Múzeum országosan ismert és elismert kiadványozási gyakorlatát mutatták be. Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa Betű a falon − írás, olvasás, tervezés, rajzolás című előadásában arra kérdezett rá, hogy miként lehet kapcsolatba lépni a látogatókkal a szövegeken keresztül. Éliás István a múzeumi szövegkönyvekről, azaz a kiállítások írásos alapjáról tartott előadást. László Zsófia a legújabb okostelefonokra adaptált alkalmazásokig bezárólag tekintette át a hazai múzeumpedagógiai kiadványok történetét.

A Vallomások − Legkedvesebb múzeumi kiadványom címmel szervezett kerekasztal beszélgetésen dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató – helyettese, Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója, Helmich Katalin, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Mesemúzeum szakmai vezetője és Joó Emese, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa, sajtóreferense osztották meg egymással és a konferenciaközönséggel, múzeumi kiadványokkal kapcsolatos élményeiket.


A konferencia részletes programja itt olvasható.

További információ:


Káldy Mária igazgató
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
www.mokk.skanzen.hu – az eFestival 2013. évi nyertese

Nyitólap

eseménynaptár


  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában 2. hét (MM120T)
  FEB 18
  hétfő
 
Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek 2. hét (MA30T)
  FEB 20
  szerda
 
A hálózatépítés stratégiái – olvasókör a Kassák Múzeumban II.
  FEB 20
  szerda
 
A modern háztartás születése • könyvbemutató
  FEB 21
  csütörtök
 
Digitális játékok - játékos ismeretátadás
  FEB 21
  csütörtök
 
Értékeld a látogatót! – Szakmai fórum természeti és kulturális területeken dolgozóknak
HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

FEBRUÁR

20

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 02. 05.
Megjelent a European Museum of the Year Award felhívása!
2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi VII. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
Magyar Múzeumok


2019. 02. 19.
A modern háztartás születése • Modern Alap Gasztronómia • Klezmer kóstoló
2019. 02. 19.
Van Dyck remekműve a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében
2019. 02. 18.
IV. Így neveld a hagyományőrződet! – A motiváció fenntartása
2019. 02. 18.
Múzeumi játékmustra
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben