belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szakértők és mintaprojektek szimbiózisban

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt múzeumi komponenséhez kapcsolódó mintaprojektek módszertani támogatása céljából tartottak szakmai napot 2017. szeptember 13-án Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a projekt mintaprojektgazdái illetve a nagyszabású módszertani fejlesztésbe és kutatásokba bevont szakértők.

Káldy Mária, a projekt szakmai főtanácsadója nyitotta felvezető előadásával a napot, melynek céljaként a szakmai segítségnyújtást jelölte meg ahhoz, hogy a mintaprojektek más múzeumok számára is valóban adaptálható innovációkkal szolgáljanak, és képessé váljanak annak bizonyítására, hogy a múzeum iskolán kívüli oktatási helyszínként növelni tudja a közoktatás hatékonyságát, a kompetenciák fejlesztését hozzájárulva ezáltal a korai - végzettség nélküli - iskolaelhagyók számának csökkenéséhez, a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzetének javulásához. Beszédében hangsúlyozta, hogy nagyon jelentős kölcsönhatásban állnak egymással a fogalmi keretekkel, elméleti megfontolásokkal és kutatással foglalkozó szakértők és a módszertani fejlesztéseket „élesben” tesztelő, más muzeális intézmények számára is adaptálható kezdeményezéseket megvalósító mintaprojektgazdák.

Egy májusi és egy júliusi alkalmat követően immár harmadik ízben került sor a projekthez kapcsolódóan szakmai napra, ezúttal azonban a műhely jelleget erősítve három szekcióra bontva, egymással párhuzamosan zajlott a program a bevezető előadást követően. A projekt keretében megvalósuló mintaprojektek gazdái lényegre törő 10 perces prezentációkban ismertették a mintaprojektjük témáját, célkitűzését, alkalmazott módszerét, kapcsolódását a projekt célokhoz, érveltek a mintaprojekt koncepciójának megalapozottsága mellett. Ezt követően 20-20 perces szakmai konzultáció következett, a projekt kutatói és szakértők tettek javaslatokat, ajánlásokat, késztették nézőpontváltásra, a komfortzónából való kimozdulásra a mintaprojektgazdákat.

A három szekció moderátorainak - Bojcsuk Anna koordinátorhálózati munkatársnak, Turcsányi Lilla mintaprojekt felelős munkatársnak és Pacsika Márton módszertani fejlesztésért, minőségbiztosításért és monitoringért felelős munkatársnak - köszönhetően az időkeretek betartása nem okozott gondot, a legkülönfélébb muzeális intézményekből érkező jelenlévők között pedig esetenként egészen mélyre ható beszélgetések, eszmecserék bontakoztak ki. A mintaprojekt gazdák több esetben szakértői minőségben is jelen voltak, és szakmai tapasztalataikat, konstruktív ötleteiket segítő szándékkal megosztották a többi jelenlévővel egy másik mintaprojekt prezentációja vagy egy eltérő témájú szekció során. A mintaprojektek sokszínűsége okán a múzeumpedagógiai elméleti megalapozottságának igényétől kezdve a mintaprojektek múzeumi koordinátori hálózaton keresztül történő kommunikálásán át az üzleti szférával való kapcsolatépítésig bezárólag sokféle tényezőről esett szó a szekciókban.

Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, egyben a projekt szakmai vezetője zárszavában hangsúlyozta, hogy a szakmai nap sikere alátámasztja, hogy szükséges a projekt kutatási és módszertani szakértőinek összekapcsolása a mintaprojektek megvalósítóival. A szakmai nap másik konklúziója az volt, hogy nagy igény mutatkozik a hasonló, mentoráló jellegű, egyben a kölcsönös tanulást, tudáscserét is támogató alkalmakra a jövőben is. A mintaprojekt megvalósítók igénylik a külső véleményeket, sokrétű tapasztalatok beépítését, míg a szakértők szeretnék látni az elméleti munka gyümölcsét, a kutatási témák, módszertani fejlesztések gyakorlati megvalósulását.

Fotók: Szatmári Zsolt

Fotók: Szatmári Zsolt
Fotók: Szatmári Zsolt
Fotók: Szatmári Zsolt
Fotók: Szatmári Zsolt
Fotók: Szatmári Zsolt
Fotók: Szatmári Zsolt

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
  NOV 04
  hétfő
 
XI. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Átadták a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galériát
2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben