belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A húsvéti bárány a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban

 Szabadtéri Néprajzi Múzeum adott otthon 2014 februárjától annak a 120 órás kiállításrendezői képzésnek, amely a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8./A-08-2008-2002) projekt fenntartási időszakában valósult meg.

A képzés ideje alatt a résztvevők amellett, hogy egy Magyarországon egyedülálló elméleti képzés előadás-sorozatán vehettek részt, a gyakorlatban is azonnal kipróbálhatták magukat. A feladat már a képzés első hétvégéjére körvonalazódott: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2014-es első időszaki kiállításának megrendezése a Pont Itt! Galériában. A téma adott: a húsvéti bárány, amelyet a csoport megpróbált a szakrális és a profán tartalom egymáshoz való közelítésével feldolgozni. Az összetett, nagy odafigyelést és pontos szervezési munkálatokat igénylő munka az első pillanattól kezdve gördülékenyen zajlott. A képzés résztvevői rögtön megalkották a különböző munkacsoportokat, kiosztották a feladatokat, s így egyáltalán nem volt nehéz követni a projekt időtervét. Emellett nagy segítséget jelentett, hogy a képzés elméleti oktatása az épp aktuális feladatokkal párhuzamosan zajlott, többek között oly nagyszerű előadók tolmácsolásában, mint dr. Bajzáth Judit, Bárd Edit, dr. Kemecsi Lajos, dr. Vásárhelyi Tamás.

A képzésben 120 órás időtartama kibővült: az oktatók és a Skanzen munkatársai készségesen segítettek a képzési időn túl is a kiállítással kapcsolatos összes kérdés megválaszolásában, az esetleges nehézségek megoldásában. Tény, hogy a feladat nagysága és a rendelkezésre álló idő nem a legideálisabb arányban oszlott meg, de a csapat lelkesedése töretlen volt. Az aktuális napi képzés önszerveződően tovább folytatódott az estékbe nyúlóan és a képzés azon időszakában is, mikor mindenki otthon, saját intézményében készülődött a következő hét aktuális feladataira.

Nem kevés munka volt tehát az, amely után március 21-én mindenki örömmel állt dr. Bereczki Ibolya és dr. Sári Zsolt oldalán az Ajándék vagy áldozat? című kiállítás megnyitóján. A munka azonban itt nem állt meg. Ekkor már mindenki az újonnan szerzett elméleti és gyakorlati tudás birtokában azon gondolkodott, hogy hogyan tudja hasznosítani ezeket az ismereteket otthon, saját intézményében, saját szakterületén.

Természetesen a képzés eredményessége és a kiállítás sikere nem kevés ember munkájának eredménye: a képzés résztvevőin kívül nagy szerepe van ebben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a MOKK munkatársainak, az előadóknak és minden olyan önkéntesnek, aki lelkes munkával segítette az Ajándék vagy áldozat? című időszaki kiállítás megrendezését. Köszönet nekik mindenért!Farkas Zsuzsanna

a Kiállítás-rendezés A-Z-ig

című képzés hallgatója