belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Hajdu Franciska
Hajdu Franciska
E-mail: hajdufranciska@ldm.hu
Telefon: +36-88/564-310, +36-88/564-311
Megye (működési terület): Veszprém - 2022 februárig
Beosztás: Marketing- és közönségkapcsolati osztályvezető
Szakterület: múzeumpedagógia, művészettörténet, kortárs képzőművészet, esztétika
Munkahelye: Laczkó Dezső Múzeum, 8200 Veszprém, Török Ignác u. 7.
Szakmai önéletrajz

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hiszen már az egyetemi évek alatt olyan remek múzeumpedagógusokkal dolgozhattam, akik megalapozták nézeteimet ezen a területen. Alap és mesterképzésemet (Pécsi Tudományegyetem , Szabad bölcsészet, esztétika szakirány, magyar minor) egy marketing központú képzéssel (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, múzeumi menedzsment szakirány) egészítettem ki, majd a múzeumpedagógia lett hivatásommá.

Több típusú múzeumi munkám során sokat láttam, hogyan és milyen eszközökkel lehet jól közvetíteni az ismereteket, megszerettetni a művészeteket. Ludwig Múzeumban töltött gyakornoki munkám során Dabi-Farkas Rita vezetésével, Mag Krisztinával, Farkas Ritával és Scholtz Krisztinával kidolgoztuk az Integrált Családi Délelőtt foglalkozásokat, mely Múzeumpedagógia Nívódíj kitüntetést nyert 2011 őszén. A veszprémi Művészetek Házában Környei Ágota múzeumpedagógus mellett dolgozva számos nagy volumenű múzeumpedagógiai projektet valósítottunk meg, részt vettünk az országos konferenciákon, szakmai fórumokon. Jelenlegi munkahelyemen a Laczkó Dezső Múzeumban alapvetően nem múzeumpedagógiai feladatokat látok el, ám Király András múzeumpedagógussal közösen több nagyobb múzeumpedagógiai, múzeumandragógiai projekt megvalósítását tervezzük.

Nagy vágyam volt létrehozni egy olyan helyet, ahol megalapozva a múzeumi látogatásokat, egészen kis kortól ismertetem meg a gyermekekkel a művészetek történetét. Egyéni vállalkozásként 2015 augusztusában indítottam el saját művészeti Tanodámat, mellyel 2015/2016 tanévben sikeresen valósítottunk meg egy Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt pályázatot.

Folyamatosan bővítem ismereteimet. 2011-ben részt vettem a Múzeumok Mindenkinek Program keretében az Érted?! – Értem!” – Hogyan fogadjuk fogyatékos embertársainkat múzeumainkban? című továbbképzésen. 2016. szeptemberétől pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Művészetterápia a pedagógiában szakmai továbbképzését végzem.

A jó múzeumi gyakorlatok megismerésével, szakmai konferenciákon osztozom a tapasztalatokban, építem szakmai kapcsolataimat, mert úgy hiszem, mindenkitől rendkívül sokat tanulhatok, és fontos, hogy más szemszögéből is vizsgáljak egy témát, problémát. Ezen törekvéseimet a MOKK munkája, a képzések és a konferenciák rendkívüli, minőségi szinten támogatják és segítik. Éppen ezért érzem fontosnak és megtisztelőnek a lehetőséget, hogy ne csak hallgatóként, hanem tevékeny résztvevőként vegyek részt a MOKK munkájában. Még szorosabb és termékenyebb kapcsolatot létrehozni a régiónk szakemberei között, lehetőséget teremteni workshopoknak, kerekasztal beszélgetéseknek.

 

Oktatói tevékenység

2015 augusztusától Gombrich Mester Művészeti Tanodája, tanodavezető Művészettörténet – Vizuális nevelés –Alkotásmódszertan Gyermekek művészettörténeti oktatása, kreatív alkotómunka, rendhagyó iskolai tanórák, születésnapi zsúrok, tanulmányi kirándulások, múzeumlátogatások szervezése és lebonyolítása.