belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZERDA

15

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

16

MÁJUS

PÉNTEK

17

MÁJUS

SZOMBAT

18

MÁJUS

VASÁRNAP

19

MÁJUS

HÉTFŐ

20

MÁJUS

KEDD

21

MÁJUS

SZERDA

22

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

23

MÁJUS

PÉNTEK

24

MÁJUS

SZOMBAT

25

MÁJUS

VI. Mesterségünk címere: múzeum
VI. Mesterségünk címere: múzeum

Kategóriák:szakmai fórum

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár – Pest Vármegyei Levéltár (1097 Budapest, Vágóhíd u. 7.)

Regisztráció:a regisztrációs időszak végetért!

DÁTUM
ÁPRILIS
HÉTFŐ
03

Az elmúlt két év online rendezvénye után 2023-ban ismét személyes jelenléttel tervezzük megrendezni a múzeumi szakma szerelmeseinek szóló fórumunkat. 

 

Facebook event

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

MEGHÍVÓ

VI. MESTERSÉGÜNK CÍMERE: MÚZEUM

REZILIENCIA – VÁLTOZÁS, ALKALMAZKODÁS, FEJLŐDÉS A KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN

SZAKMAI FÓRUM

 

Meghosszabbított jelentkezési határidő: 2023. március 31. (péntek) 12:00

Időpont: 2023. április 03., hétfő 10.00–17.00

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár – Pest Vármegyei Levéltár, 1097 Budapest, Vágóhíd u. 7.

Szervező: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)

Társzervező: Magyar Nemzeti Levéltár

 

A szakmai fórumon a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Részvételi szándékát kérjük, hogy 2023. március 31. 12.00 óráig jelezze a https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScqk8k_bA5gL6JWdRUqM5zTqHr90YEQoDsYfKlTys143_Vx3w/viewform?usp=sf_link linken található űrlapon.

A regisztrációt kérjük személyenként megtenni. Férőhelyek száma: 80 fő. (A férőhelyek betelése esetén a regisztrációs időszak előbb lezárulhat.)

Mottó: „Soha ne pazarolj el egy válságot!”

Winston Churchill

Reziliencia – Változás, alkalmazkodás, fejlődés a közgyűjteményekben címmel immár hatodik alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Mesterségünk címere: múzeum című szakmai fórumát, amelynek idei célja megvitatni, hogy a közgyűjteményekben dolgozók miként válhatnak reziliensé. Azokat a kompetenciákat állítja a figyelem középpontjába, amelyek képessé teszik a vezetőket és a kollégákat a krízishelyzetek felismerésére, és az azokkal való megbirkózásra, ezek a készségek ugyanis fejleszthetőek.

Az elmúlt években tapasztalt válságok, rendkívüli helyzetek megbontották azt a stabilitást, biztonságérzetet, ami addig jellemezte világunkat. A „fennmaradáshoz” elengedhetetlenné vált a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség, a folyamatosan változó körülményekhez való igazodni tudás. Felkészülni a változásokra teljességgel nem lehet, azonban fejleszthető az a készség, amely a megfelelő megoldáshoz elvezet. A reziliencia kifejezés azt a mentális képességet jelenti, amelynek birtokában képesek vagyunk megbirkózni az akadályokkal, a nehéz élethelyzetekkel. Fontos szempont az is, hogy a rendkívüli szituációk után miként tudnak az intézmények visszatérni a krízisek előtti, normál üzemeltetésre, és miként tudják harmonizálni a rendkívüli szituációk nyomán kialakított módszereket.

A szakmai fórumra várjuk a kulturális területen dolgozó szakembereket (a múzeumi dolgozók mellett a levéltári, a könyvtári és a művelődésszervező kollégákat), valamint a pedagógusokat és kulturális rendezvényszervezésben résztvevő munkatársakat.

A konferencián különös hangsúlyt fordítunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja résztvevőinek krízishelyezteire is. Az elmúlt három évben a járványok miatti bezárások és a finanszírozási problémák miatt több körülmény is nehezítette a programszervezők munkáját, ennek ellenére a többség, ha változtatásokkal is, de megtalálta annak módját, hogy miként tartsa meg rendezvényét. A szakmai fórumon bemutatunk ezzel kapcsolatos jógyakorlatot, és a krízishelyeztekben alkalmazható rendezvényszervezési tanácsokkal is szolgálunk.

Az előadások, a jó gyakorlatok bemutatása, illetve kerekasztal beszélgetés a World Café mellett a szakmai fórum szüneteiben börzével, a kulturális területen dolgozók számára érdekes tartalmakat felvonultató kiállító standokkal várjuk az érdeklődőket. Végezetül a szakmai eseményt helyszínspecifikus kísérőprogram teszi teljessé.

 

VI. Mesterségünk címere: múzeum

 

Program

Moderátor: Kajári Gabi, marketing és kommunikációs szakértő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

09.15 – 09.55   Érkezés, regisztráció

10.00 – 10.05    Köszöntő
Dr. Schramek László, igazgató, MNL Pest Vármegyei Levéltára (házigazda)

10.10 – 10.15    Köszöntő
Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

10.20 – 10.40    Reziliencia a gyakorlatban egy szervezetfejlesztő szakember szemével
Kurtán Klára, karrier-tanácsadó & coach

10.45 – 10.55   Alkalmazkodás a digitalizációtól a fűtéscsökkentésig – Kortárs igazgatási kihívások a magyar levéltárügy előtt

Horváth Gyula, osztályvezető, MNL Pest Vármegyei Levéltára

Szeibert-Erdős András Patrik, igazgatási ügyintéző, MNL Pest Vármegyei Levéltára

11.00 – 11.10   Reziliencia-fejlesztés továbbképzésekkel
Nagy Magdolna, igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

11.15 – 11.25   Kérdések, hozzászólások

11.30 – 11.55   Szünet

 

12.00 – 12.50   Jó gyakorlatok bemutatása

12.00 – 12.10   Múzeumi változáskezelés és alkalmazkodás magasfokon: Múzeumok Őszi Fesztiválja
Pacsika Márton, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

12.12 – 12.22   A múzeumbezárások ideje alatt milyen megoldás született a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programok megtartására?  – Múzeumi jó gyakorlata
Arany Katalin, múzeumpedagógus, OH Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

12.24 – 12.34   Miként reagáltak a levéltárak az elmúlt időszakban tapasztalt krízishelyzetekben? – Levéltári jó gyakorlat
Vajk Ádám, főlevéltáros, Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei

12.36 – 12.46   Milyen könyvtári megoldások születtek a válsághelyzetben az elmúlt időszakban? – A Bakonykúti Közösségi Ház és Könyvtár jó gyakorlata
Mészáros Imola, az integrált közösségi színtér vezetője, könyvtáros, Bakonykúti alpolgármestere

 

12.50 –13.50    Hogyan kovácsolhatsz előnyt a krízisből? Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Pacsika Márton, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

13:50 - 14:00    Kérdések és hozzászólások

14.00 – 15.00   Ebédszünet és börze

 

15.00 – 16.00   Változáskezelés a kulturális intézményeknél. World Café

Szakmai mentor: Kurtán Klára, karrier-tanácsadó & coach

Témakörök:Rugalmasság/alkalmazkodás, antifragilitás, szuper-reziliencia

16.05 – 16.15   Zárszó

Zádor Viktória, felnőttképzési szakmai vezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Kajári Gabi, marketing és kommunikációs szakértő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

16.20 – 17.00   Fakultatív tárlatvezetés a Pest Vármegyei Levéltárban

 

A rendezvény ideje alatt a szünetekben elérhetők a börzén kiállítók információs pultjai, ahol kiadványokkal, beszélgetésekkel, képzési információkkal, érdekességekkel várjuk az érdeklődőket!

Kiállítók a börzén:

 • Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum Módszertani Központ: 
  Az országos szakmúzeum egyik alapfeladatát ellátva szakmai programok, hazai és nemzetközi projektek megvalósításáért felel. A 2022/2023. tanévben a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum és a budapesti Metropolitan Egyetem együttműködésében művész-hallgatók a múzeum gyűjteményében található műalkotásokhoz kapcsolódó, a modern és kortárs művészet által inspirált játékokat, társasjátékokat terveztek. Az érdeklődők ezekkel az egyedi, egyelőre egy prototípusban elkészített játékokkal találkozhatnak, és megismerkedhetnek a modern és kortárs művészettel, valamint a látogatóval is párbeszédet folytató tárgyakkal.
 • Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete: 
  Az 1993-ban megalakult Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete (MELTE) a határon inneni és túli egyházi levéltárosok ökumenikus, tehát felekezetek fölötti szakmai szervezete, mintegy 100 aktív taggal. Az egyesület az egyházi levéltárosok elsődleges szakmai kapcsolattartó, tájékoztató és képviseleti fóruma, az utóbbi években emellett számos közös fejlesztési program gazdája és üzemeltetője is lett. Az arca-atom projekt révén az egyesület az egyházi levéltárak közös segédletét szolgáltatja a nagyközönség számára 2016 óta. A matricula.hu honlap ugyanakkor egyes közös szolgáltatások otthona, valamint az önálló szolgáltatások gyűjtőhelye volt. Ezekhez 2021-22 során elkészült az interneten kutatható anyakönyvek térképes katasztere, anyakönyvi indexek adatbázisának kutatási felülete, a levéltári segédletek összekötése a szolgáltatott képanyaggal stb. A matricula.hu portálon jelenleg hét egyházi levéltári gyűjtemény közös E-Kutatási szolgáltatása áll a kutatás rendelkezésére.
 • Múzeumok és Látogatók Alapítvány: 
  Több, mint 5 év kihagyás után újra csatlakozik a rendezvényhez a Múzeumok és Látogatók Alapítvány. Nagy kedvezménnyel lesznek kaphatók a saját kiadványai, illetve a MusemsEtc jó példákat összegyűjtő könyvritkaságai, amelyek Magyarországon egyedül az Alapítványnál elérhetők. Az érdeklődök kérdőíves kutatásban, beszélgetésben vehetnek részt és pályázati tanácsadást kaphatnak (akár konkrét projektötletek kidolgozását is segítve).
 • Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület:
  A legnagyobb taglétszámú múzeumszakmai civil szervezet mindig is katalizátorként működött a szféra megújulásában. A Társaság tagja az Európai Múzeumi Szervezetek Hálózatának, így képes aktívan részt venni a nemzetközi trendek hazai terjesztésében is.
 • Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ:
  információt adunk és jelentkezési lehetőséget biztosítunk szakmai továbbképzéseinkre, ingyenesen átvehetőek lesznek standunkon a Múzeumi iránytű kiadványok, na s persze játékkal és meglepetéssel is készülünk

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

További információ:

Birkás Babett oktatásszervező (e-mail: birkas.babett@skanzen.hu, tel.: 06 30 262 6339)

 

VI. Mesterségünk címere: múzeum  VI. Mesterségünk címere: múzeumVI. Mesterségünk címere: múzeum

 

Visszatekintés a korábbi Mesterségünk címere: múzeum rendezvényekre:

V. Mesterségünk címere: múzeum (2022, online) "Tanuljunk egymástól!”

IV. Mesterségünk címere: múzeum (2021, online) Lehetőségek az önképzésre

III. Mesterségünk címere: múzeum (2020)

II. Mesterségünk címere: múzeum (2019)

I. Mesterségünk címere: múzeum (2018)