belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

13

ÁPRILIS

VASÁRNAP

14

ÁPRILIS

HÉTFŐ

15

ÁPRILIS

KEDD

16

ÁPRILIS

SZERDA

17

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

18

ÁPRILIS

PÉNTEK

19

ÁPRILIS

SZOMBAT

20

ÁPRILIS

VASÁRNAP

21

ÁPRILIS

HÉTFŐ

22

ÁPRILIS

KEDD

23

ÁPRILIS

III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek 2020-ban is
III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek 2020-ban is

Helyszín: Budapesti Történeti Múzeum

DÁTUM
JANUÁR
HÉTFŐ
27

A rendezvény célja, hogy bemutassa, hogy a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt múzeumi komponensének különböző módszertani fejlesztései miként jelennek meg a MOKK képzésein, illetve miként használhatóak a múzeumokban a mindennapi munka során.

 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A  Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ tisztelettel meghívja Önt a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 kódszámú kiemelt projekt keretében megrendezésre kerülő "III. Mesterségünk címere:múzeum" című módszertani szakmai napra. 

A nap több különlegességet is tartogat: az érdeklődők World Café keretében ütköztethetik véleményeiket, oszthatják meg javaslataikat több képzés tartalmáról, így együtt gondolkodhatnak és fejleszthetik tovább  a MOKK által indított képzéseket a szervezőikkel, oktatókkal különféle képzési témákhoz kapcsolódva.

A résztvevők személyesen is hozzájárulhatnak az eseménynek helyszínt adó Budapesti Történeti Múzeum szolgáltató szemléletének erősítéséhez két kiállítás és egy múzeumpedagógiai foglalkozás értékelésével. 

Az eddig hagyományokhoz híven idén is lesz kiállítói börze, ahol a múzeumokhoz kapcsolódó különféle területekről érkezett kiállítók érdekes, színes kínálattal várnak mindenkit standjaikon.

 

PROGRAM:

09:00-10:00 Érkezés, regisztráció

10:00-10:10 Házigazda köszöntője - Népessy Noémi, főigazgató, Budapesti Történeti Múzeum

10:10-10:35  Módszertani fejlesztések és kapcsolódó képzések a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projektben
Nagy Magdolna, projektmenedzser, mb. igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

10:35-11:30 Kerekasztal-beszélgetés
Téma: Felkészülés a tudományos munka és a menedzser típusú szemlélet összehangolására szakmai továbbképzésekkel
Moderátor: Népessy Noémi, főigazgató, Budapesti Történeti Múzeum

Beszélgetnek: Szu Annamária, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, dr. Cservenyák László, elnök, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége, dr. Tóth Arnold

11:30-11:45 Szünet

11:45-12:40 World Café (két párhuzamos szekcióban)

Interaktív beszélgetések keretében a résztvevők az egyes asztalok témái kapcsán közösen beszélgetnek, gyűjtik a kérdéseket felvetéseket, megoldásokat, problémákat, lehetőségeket és még mindent, ami felmerül. A World café módszer lényege a közös tudás létrehozása és megosztása. 

A két szekció párhuzamosan zajlik, a helyszínen választhatnak a résztvevők. Egy szekcióban három témát dolgoz fel egy-egy csoport, egymást 10 perces etapokban váltva, így az egyes csoportok résztvevői mindhárom témához hozzászólhatnak az adott szekción belül. 

World Café I. 
Koordinálja: Szu Annamária, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Pr, marketing, kommunikáció téma Vezeti: Patkó Györgyi

Szolgáltató múzeum és hálózatépítés téma Vezeti: Pacsika Márton, módszertani munkatárs, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Minőségmenedzsment téma Vezeti: Göndör Vera, minőségmenedzsment koordinátor, Óbudai Egyetem és dr. Gergász Tibor

World Café II. 
Koordinálja: Pató Mária, közönségszolgálati osztályvezet, Damjanich János Múzeum

Önkéntes és IKSZ menedzsment stratégia téma Vezeti: Joó Emesemuzeológus, múzeumpedagógus, Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

Múzeumok társadalmi szerepvállalása téma Vezeti: Valachi Katalin, módszertani munkatárs Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Gyűjteménymedzsment téma Vezeti: dr. Vass Erika, néprajzkutató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum 

 

12:45-13:25 Börze kiállítói standokkal

Kiállítóinkról szóló ismertetőnket folyamatosan frissítjük!

1. MOKK oktatási csoport standja

KINEK? HOL? HOGYAN? MIRŐL? MENNYIÉRT?
Szeretettel várunk mindenkit beszélgetésre, játékra a 2020-as év AKTUÁLIS KÉPZÉSEINKRŐL  a SKANZEN-MOKK standján!
 
Képzéseink a legkorszerűbb elméleti ismeretek összességét magába foglalja! 
A gyakorlatorientált módszereinknek köszönhetően interaktív és azonnal alkalmazható tudást adunk át!
 
Képzéseink további szándéka a kompetencia alapú oktatás támogatása, és az, hogy ennek érdekében közelebb hozzuk egymáshoz a pedagógusokat és a múzeumi szakembereket, hogy mindkét fél felfedezze az együttműködés kölcsönös előnyeit, lehetőségeit!
 

2. Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány  

A budapesti székhelyű Mare Temporis egy 2002 óta közhasznú alapítványként működő, nonprofit kulturális szervezet; egy sokszínű, több generációt összekapcsoló - történelmi táncosokból, fegyverforgatókból, színjátszókból és mutatványosokból álló - alkotóközösség. Az alapító okirat szerint „célja, hogy feltámassza és ápolja a IX-XIX. századok történelmi hagyományait, és azokat minél szélesebb körben terjessze oktató, szórakoztató jelleggel.”  Ezzel összhangban jelenleg három történelmi korszakkal foglalkozik kiemelten: Mátyás korával, a Harmincéves háború korszakával és az 1810-1910-es időszakkal. Az alapítvány műsoraival rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi történelmi fesztiváloknak, illetve különböző múzeumok, művelődési házak rendezvényeinek. Folyamatosan megújuló repertoárjában megtaláljuk a több műfajt egyesítő látványos színpadi műsorokat, a különböző helyszínek igényeire és jellegzetességeire szabott interaktív élő történelem programokat, valamint az aktív családi kikapcsolódást kínáló élőszereplős kalandjátékokat. 

3. Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI)

A SZTAKI eLearning Osztálya az elmúlt évtizedben a hazai informatikai piac több szegmensében is meghatározó szereplővé vált, főként az innovatív termék- és tartalomfejlesztésben, valamint különböző szakértői területeken. Az osztály okostelefonos fejlesztéseit a GUIDE@HAND család fogja össze, amelynek tagjaival többek között hazai és külföldi múzeumokban, gyűjteményekben, kiállításokon vagy ezekkel kapcsolatos rendezvényeken is találkozhatnak. Egyik legújabb fejlesztésünk a Vaskor-Duna projekthez kapcsolódó többnyelvű GUIDE@HAND Iron-Age-Danube alkalmazás, amelynek segítségével megismerkedhetnek a projekt kiemelt helyszíneivel. Az alkalmazáés a benne elérhető tartalmak iOS és Android operációs rendszerű készülékekre telepíthetőés tölthetők le.

4. Adj hangot magadnak!

AKI JÓL BESZÉL, MEGGYŐZŐEN HITELESNEK LÁTSZIK ÉS SIKERES LESZ!
A börzén a résztvevők bepillantást kapnak a verbális, közvetlen kommunikáció gyakorlati
ismereteibe:

HOGYAN VÁLHAT BÁRKI SZUGGESZTÍV BESZÉLŐVÉ, ELŐADÓVÁ?
Pontosabban: melyek a fortélyai, hogy valaki elérje ezeket a jártasságokat:
● könnyen érthető és kifejező beszéd;
● fokozódó meggyőzőerő;
● fesztelen közlési szándék veszi át a lámpaláz „szerepét”;
● szabad fogalmazás, mert eszébe jutnak a megfelelő szavak, kifejezések;
● magabiztos fellépés, nagyobb önbizalom.
Az érdeklődőknek felvázolom az előadói jelenlét tartalmi, pszichológiai-idegrendszeri és
beszédtechnikai, valamint nonverbális elemeit.
A résztvevők 15 % kedvezményben részesülnek bármelyik tréning vagy kurzus árából,
ráadásképpen egy személyt kisorsolunk (a sorsolás időpontja: január 31.),

aki ingyenesen vehet részt a 6 órás február 8-ai

„LÉGY MAGÁVAL RAGADÓ! – Te is lehetsz tehetséges előadó” TRÉNINGEN.

5. MuzeumOD

Hiszek a múzeumi munkatársak rejtett erőforrásainak mozgósításában és ezáltal a kulturális szervezetek lehetőségeinek kibontakoztatásában.
Ha te is szeretnél ehhez hozzájárulni, látogass el a standomhoz, és hagyj nyomot!
 
- Mit kérnél a közvetlen vezetődtől, amivel támogathatna téged, hogy a szakmai maximumot nyújtsd?
Hagyj névtelen üzenetet!
A kívánságokat a standnál egy papírra felírhatod és bedobhatod a kívánságládába. Az üzenetek összesítését a későbbiekben publikálom. Ha erről szeretnél értesülni, iratkozz fel a hírlevélre: http://eepurl.com/grDcSD

6. Open History

A múzeumi játék nem lecsós puding: ha összerakjuk a két szót valami finom és tápláló keletkezik. Azaz izgalmas a látogató számára és a műtárgy rá irányítva a figyelmet ismeretet ad át. Az Open History-ban ilyen játékok tervezésén dolgozunk. 

Westbook (munkacím) 
Ady Endre megszólalásaira reagálnak a Nyugat szerkesztőségét alakító résztvevők a PIM számára készülő játékban. Ők döntik el, hogy melyikük írása kerüljön be a folyóiratba. A közösségi média mechanizmusain keresztül értik meg a játékosok a száz évvel ezelőtti irodalmi nyilvánosság működését.  
 
Próbáld ki a tesztelés alatt álló játék tesztváltozatát az Open History standjánál! 
 

7. Örökség Kultúrpolitikai Intézet

A Mozaik Múzeumtúra program 2019-ben ünnepelte ötéves fennállását egy reprezentatív, szakmai kiadvánnyal.  Az Ötéves a Mozaik Múzeumtúra című kötet egyaránt összegzi az az elmúlt évek tapasztalatait, eredményeit, valamint a szervezők és a programban résztevők (múzeumok, iskolák, civil szervezetek) szubjektív beszámolóival is megismerkedhetnek. A programnak fontos célkitűzése, hogy szakmailag is segítse a múzeumokat és mellettük az iskolákat, a tanárokat, így olyan szakmai írások is találhatóak, melyek a legújabb trendek megismertetésével mutatják be a fiatal korosztály bevonásának, megszólításának lehetőségeit. A kötetet keresse standunkon az idei III. Mesterségünk címere: múzeum szakmai fórumán.

 

13:25-14.25 Párhuzamos programok a Budapesti Történeti Múzeum kiállításaihoz kapcsolódóan (helyszínen lehet feliratkozni)

  1. Kiállítás látogatói szemmel - helyszíni értékelés Buda, “a királyi méltóság széke és trónusa”, a középkori királyi palota // Dr. Magyar Károly régész
  2. Kiállítás látogatói szemmel - helyszíni értékelés Gótikus szobrok a budai királyi palotából // Dr. Végh András régész vezetésével
  3. Múzeumpedagógiai program vizsgálata -Budapest – Fény és árnyék – A főváros 1000 éves története  // múz.ped.program bemutatása: Berhidai Magdolna múzeumpedagógus vezetésével

14:25-14:35  Zárszó és a World cafék összefoglalása
Szu Annamária, fejlesztési osztályvezető, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és

Pató Mária, közonségszolgálati osztályvezető, Damjanich János Múzeum

14:35-15:20 Ebéd

15.20- Tárlatvezetés a  Budapesti Történeti Múzeum kiállításaiban (megfelelő létszám esetén)

A programváltoztatás jogát fenntatjuk és a programot folyamatosan frissítjük!

 

A regisztrációt lezártuk!

 

Parkolás: gépkocsival behajtani csak engedéllyel lehet, parkolni csak a környéken lévő fizető parkolókban van lehetőség. 
A rendezvény napján a látogatók előtt zárva lesz, megközelíteni csak az oroszlános kapun keresztül lehet! Az alsó bejárat sem működik! Gépkocsival sajnos nem lehet a közelben parkolni, csak a környékbeli fizetős parkolókban. Az alábbiak ajánlottak: Dísz tér, Dózsa György  tér (lépcső vagy gyorslift az OSZK-n keresztül), Clark Ádám tér (Budavári sikló vagy lécspő vagy a "barna lift". Mindhárom helyszínről kb 10 perc alatt el lehet jutni gyalog a helyszínre. Tömegközeledéssel busszal a 16, 105, 116 buszokkal lehet. 

 

Kérdés, kapcsolat: 

Zádor Viktória

mestersegunkcimere.muzeum@gmail.com 

 

Szervezők: 

III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek 2020-ban is  III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek 2020-ban is  III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek 2020-ban is  

 

Beszámoló: Ilyen volt a III. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek