belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

30

MÁJUS

VASÁRNAP

31

MÁJUS

HÉTFŐ

01

JÚNIUS

KEDD

02

JÚNIUS

SZERDA

03

JÚNIUS

CSÜTÖRTÖK

04

JÚNIUS

PÉNTEK

05

JÚNIUS

SZOMBAT

06

JÚNIUS

VASÁRNAP

07

JÚNIUS

HÉTFŐ

08

JÚNIUS

KEDD

09

JÚNIUS

24. Múzeumok Majálisa
24. Múzeumok Majálisa

Kategóriák:közönségprogram, szakmai fórum

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum - a megújult Múzeumkert és a múzeum épülete

KEZDÉS
MÁJUS
SZOMBAT
18
BEFEJEZÉS
MÁJUS
VASÁRNAP
19

Ebben az évben az 1989-es évre és a múzeumok kulturális megtartó erejére, illetve hagyományaink jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelenőségére irányítjuk a figyelmet.

 

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat.

 

Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyaitA kicsik még bányamanó-képzésen is résztvehetnek.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Idén ismét kétnapos rendezvényt hirdettek a szervezők, és a tavalyi – a múzeum épületében tartott majális - pozitív tapasztalatait figyelembe véve a múzeumok megjelenését mindkét helyszínre: azaz a Múzeumkertbe és a klasszicista, belső terekbe is tervezik. Ezzel is ösztönözve a látogatókat arra, hogy belépjenek az épületbe!

A 24. Múzeumok Majálisának első napját 2019-ben pontosan a Múzeumok Világnapján, május 18-án, szombaton tarthatjuk meg, a múzeum ezért 22 óráig nyitva tartja kapuit.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat egy kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a díjátadó után. Idén a szakmai programok színtere a múzeum Római udvara, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba, és bepillantást nyerhetnek a múzeumok szerteágazó életébe.

Az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjak átadásának időpontja 2019. május 18-án 13 óra, a díjakat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adja át.

A 2019-es esemény tematikája:

Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition – A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. E gondolat szellemében a múzeumok kulturális megtartó erejére, a társadalom számára oly fontos, mélyen gyökerező hagyományaink jövőjére, és ezek közösségmegtartó jelenőségére irányítjuk a figyelmet.

Az idei Majális másik fő tematikája 1989-re, azaz a rendszerváltoztatásra fókuszál. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a rendszerváltoztatás sorsfordító, 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozatot készít elő KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel. Az eseménysorozat egyik legfontosabb célja – amelyre a névadás is reflektál –,hogy a magyar társadalom együtt, közösen emlékezzen a rendszerváltoztatás időszakára. Szeretnénk bevonni minél több társadalmi réteget, csoportot, korosztályt a közös emlékezésbe, közösségi élménnyé formálni az ünnep időszakát.

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézi a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 30 múzeum anyagából tevődik össze kifejezetten erre az alkalomra.

A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

Közönségprogramok

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is.

A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a ’80-as évek hangulatában.

A vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve.

A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat.

Bővebben a Múzeumok Majálisáról itt olvashat.

A részletes program hamarosan itt lesz elérhető!

24. Múzeumok Majálisa

korábbi évekhez hasonlóan a MOKK idén is képviselteti magát az eseményen

Sátrunkban bemutatjuk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) két jelenleg is futó projektjének (Cselekvő Közösségek illetve Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) eddig elért eredményeit, továbbá a MOKK mint módszertani és képzési központ egyéb tevékenységeit, múzeumi szakembereknek és pedagógusoknak nyújtott szolgáltatásait, képzéseit. Terveink szerint a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében továbbfejlesztett Múzeumi a'la carte adatbázist illetve a jelenleg is zajló Kultúrbónusz kísérleti programot is szeretnénk bemutatni innovatív formában.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” című EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében a közösségi tevékenységekkel rendelkező múzeumok számára átadjuk a Részvételi Múzeum elismeréseket.

Anyaintézményünk, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum pedig a ROBOG A SKANZEN utazóprojektnél használt autóbusszal képviselteti magát a Múzeumok Majálisán. A Skanzen 50 programsorozathoz kapcsolódva a születésnap évében indult projekttel olyan településekre látogatunk vissza, ahonnan annak idején tárgyi és építészeti emlékeket gyűjtöttünk múzeumunkba. A projekt egyik célja, hogy a múzeum digitális és szimbolikus formában visszaadja a közösségeknek azt, amit kapott tőlük. A Múzeumok Majálisára az 1989-es évhez kötődő fotóanyagainkból válogatunk és állítunk ki.

 

FELHÍVÁS

Szakmai/látogatói programok:
Időszaki kiállítás a múzeum épületében „1989” jegyében 

A Múzeumok Majálisa szervezői várják muzeális intézmények jelentkezését kerekasztal-beszélgetésekre, előadásokra, könyvbemutatókra, projektbemutatókra, minden olyan szakmai programra, amely a szakmát és/vagy a nagyközönséget érdekli. Az idei év tematikájára, a közösségi életre, a közvetlen környezetetekben zajló folyamatokra is lehet helyezni a hangsúlyt, de a szervezők nyitottak minden új kezdeményezésre, témára, vagy olyan újdonságokra, sikertörténetekre is, amit a muzeális intézmények szeretnének megosztani a látogatókkal. Ezekhez a programokhoz külön helyet biztosítanak a szervezők.

A Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő útvonalakat ajánlunk, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat/matricákat kapnak. 

Felnőtt, gyerek, családi programok: a múzeumi standnál, sátorban megvalósítható programok.

Mint minden évben, a múzeumi szakma fontos eseményének is helyet adunk az Év múzeuma-díj és Az Év kiállítása-díj átadásával.

A jelentkezés módja, szükséges dokumentumok:

A regisztrációs kérdőív kitöltése: https://bit.ly/2EWtgDL az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal.

A jelentkezés határideje: 2019. április 6.

A pályázatok értékelése: A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld 2019. április 13-ig.

A felhívás teljes szövege itt érhető el.