belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Baloghné Szűcs Zsuzsanna
Baloghné Szűcs Zsuzsanna
E-mail: szzsuzsa.muzeumfalu@gmail.com
Telefon: 06/30-676-8514, 06/42-479-704
Megye (működési terület): Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2018. november 1-ig
Beosztás: Múzeológus, rendezvényszervező
Szakterület: múzeumi rendezvényszervezés, helytörténeti kutatás, néprajzi muzeológia Munkahelye: Sóstói Múzeumfalu, 4431
Munkahelye: Sóstói Múzeumfalu, 4431 Sóstófürdő, Tölgyes u. 1
Szakmai önéletrajz

Végzettségem szerint történelem tanár, etnográfus muzeológus, néprajz tanár és kultúr antropológus vagyok, s amikor 2006-ban a tiszavasvári múzeumba kerültem muzeológusként szembesültem azzal a ténnyel, hogy a rideg falak, a vitrinbe zárt műtárgyak nem igazán látogató csalogatóak egy magukban. 3 havi munka után – miközben egy lélek nem nyitotta rám az ajtót – úgy döntöttem, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokba kezdek. Ennek meg lett az eredménye, hisz az első húsvéti foglalkozásokra 450 gyerek jött el, ami annak visszacsatolás volt számomra, hogy van helye a mai közoktatásban a múzeumnak is, mint az oktató és nevelő munka helyszínének. Azóta eltelt 5 év, és bizony folyamatos kihívás előtt állunk abban a tekintetben, hogy a figyelmet, érdeklődést munkánk iránt folyamatosan fenntartsuk, illetve növeljük. Nagy segítségemre volt ebben a Tiszavasváriban működő Langaméta Óvodai Szakmai Munkaközösség, akik általuk kidolgozott szakmódszertani alapokat adtak a későbbi munkáimhoz. Ma már a Langaméta Szakmai Napon mi magunk tartunk szakmai előadásokat, bemutatókat. Természetesen vannak akadályok, de a pedagógusokkal minden lehetőséget keresünk arra nézve, hogy az általunk megálmodott foglalkozások megvalósuljanak, s azokon ők is részt vehessenek. Ennek nagyon fontos része a megyénkben, sőt településünkön is többször megrendezésre kerülő nyílt napok, illetve múzeumpedagógiai évnyitók és évzárók.

Fontosnak tartom, hogy a koordinátori hálózat bővülésével a feladatok még szerteágazóbbak legyenek, új és akár rendhagyó programok kerüljenek kidolgozásra és kivitelezésre. A koordinátori munka során fontosnak tartom az egyes múzeumok szakembereinek a véleménymegosztását, azok felvetését szervezett fórumokon. Mindemellett az oktatási intézmények folyamatos tájékoztatását az egyes múzeumok múzeumpedagógiai alkalmairól.

A tapasztalatok, élmények megosztása, konzekvenciák levonása, értékelése az elmúlt időszakban nagy teret kapott munkámban. Minden lehetőséget megragadok arra nézve, hogy ha időm engedi, szakmai napokon részt vegyek, az itt hallott dolgokat átkonvertáljam és akár beépítsem a foglalkozásokba, vagy akár a kommunikációmba.

Ezért várom a közös elmélkedéseket és kitűzött feladatok teljesítését, melyek új irányt adhatnak abban a csodálatos munkában, amelyet múzeumpedagógiának hívunk.

Végzettség

etnográfus muzeológus, történelem és néprajz szakos tanár

Oktatói tevékenység

Publikációk

Társadalmi tevékenység

Szakmai elismerések