belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Bihari Horváth László
Bihari Horváth László
E-mail: laszlohor@yahoo.com
Telefon: +36 20 373 8204
Megye (működési terület): 2014.12.31-ig működött a MOKK koordinátoraként Hajdú-Bihar megyében.
Beosztás: múzeumigazgató, muzeológus, szakszolgálat-vezető
Szakterület: együttműködések, szervezeti kapcsolatok, pályázatírás, kiállításrendezés
Munkahelye: Bocskai István Múzeum (Hajdúszoboszló Bocskai u. 12.), Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, Észak-bihari Muzeológiai Szakszolgálat 4283 Létavértes irinyi u.7.
Szakmai önéletrajz

Több éve dolgozom muzeális környezetben a néprajzi muzeológia területén. Már egyetemi tanulmányaim alatt intenzív múzeumszervező munkához fogtam, hogy felhívjam a lokális közösségek figyelmét a muzeális bemutatás jelentőségére. Eddig négy településen (az észak-bihari Hosszúpályiban, Konyáron, Létavértesen és Bárándon) hoztam létre és fejlesztettem fel kisgyűjteményeket, melyeket bekapcsoltam a helyi közösségek társadalmi életébe, és a szaktudományi kutatások rendszerébe. Szakmai érdeklődésemet nagyban meghatározta a "debreceni iskola" (a Néprajzi Tanszék) gyakorlatias és tereporientált metódusa, a jellemzően közvetlen, társadalmilag reflexív tudományos-muzeológiai közelítés.

Egyetemi diplomámat 2009-ben szereztem meg. Első munkahelyem a Hatvany Lajos Múzeum volt, 2011-től pedig a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjteményben dolgozom. 2014 tavaszán bíztak meg a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum vezetői feladatainak ellátásával. A "fejlesztő muzeológia" híve vagyok, ezért is hoztam létre egy új típusú térségi fejlesztőintézményt, az Észak-Bihari Muzeológiai Szakszolgálatot, amely kisgyűjtemények kialakításával, szakmai hitelesítésével foglalkozik. Fontosnak tartom a muzeális intézményekben felhalmozott ismeretek átadását, a múzeumi közművelődés, a múzeumpedagógia színvonalának fejlesztését.

Koordinátori feladatom egyik súlypontját is a kisgyűjteményi ismeretátadásra helyezem, hiszen ezen intézményi körben egyelőre csak kevéssé terjedt el a közönségkapcsolati tevékenység modern szemlélete. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a falusi iskolák vezetői, pedagógusai is kiváló partnerei lehetnek a múzeumügynek, ha kellően ismerik és értékelik a helyi muzeális intézmények pedagógiai kínálatát.

Végzettség

etnográfus, történész, muzeológus

Oktatói tevékenység

Publikációk

Társadalmi tevékenység

Tájházszövetség, elnökségi tag

Szakmai elismerés
Kérdése van?

NÉV

E-MAIL

AZ ÖN KÉRDÉSE

Kérjük, jelölje a mellékelt lehetőséget.

ELKÜLD