belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Korompai Kincső

Korompai Kincső, 12 éves, Debrecen


A Nagykunság fővárosában jártam

Tegnap a „Kulturális értékeinkért” Baráti Körrel meglátogattuk Karcagon a Györffy István Nagykun Múzeumot. A sok érdekes tárgy között egy nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Megkérdeztem nagyitól, hogy mi az, és ő elmondta, hogy az a komaszilke. Azt is elmesélte, hogy ha egy házba kisbaba született, akkor a komaszilkében ételt vittek az édesanyának és a családnak, hogy legalább az első 6 hétben megkíméljék őt a főzéstől.

Korompai Kincső

Láttam már hasonló cserépedényt a dédnagymamámnál is, igaz, hogy már csak egy része volt meg. De nekem a szép virágdíszítése miatt is nagyon tetszett.

A múzeum komaszilkéje más színű és mintázatú volt, de mindhárom darabját, sőt még a tetejét is épségben megőrizték. Jó lett volna belepillantani, hogy vajon milyen finomságot vittek benne a rokonok, szomszédok.

Ez a szokás nekem nagyon megtetszett. Hamarosan mi is babalátogatóba megyünk és szeretnék én is valami finomsággal kedveskedni. De addig még meg kell tudnom, hogy mit készítettek akkor. Húslevest, töltött káposztát? Igaz, hogy ilyen szép komaszilkénk nem lesz, de amit viszünk, szeretettel készítjük majd el Anyával.

Korompai Kincső

Korompai Kincső