belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi kommunikáció az oktatás szolgálatában

Akkreditált továbbképzés múzeumi, kulturális szakembereknek

Képzés időtartama: 60 óra ( 9 nap)

Képzési hetek megoszlása:

Képzés helyszíne: Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, (2000 Szentendre, Sztaravodai út)

A képzés célcsoportja: múzeumi és kulturális szakemberek

A képzésen résztvevők tervezett létszáma: min. 10 fő, max. 20 fő.


A képzés célja:

hallgatóink rendelkezzenek azzal a kompetenciával, melynek segítségével, új, korszerű múzeumi kommunikációt alakíthatnak ki. A tanfolyam során megismerkednek a korszerű kommunikációs eszközök használatával a gyakorlatban – különös tekintettel a múzeumok egyik célcsoportjaira, a gyerekekre és diákokra. A kulturális szakemberképzés során a hallgatók nemcsak elméleti megközelítésben foglalkoznak a múzeumi kommunikációval, de gyakorlati tanácsokat is kapnak a tervezéséhez, megvalósításához és értékeléséhez.


Tematika:

A képzés a következő modulokból épül fel:

1. Általános múzeumi kommunikáció

A tanfolyamot gyakorlattal fűszerezett elmélettel indítjuk. Ebben a részben szó lesz a médiatörvényekről, a múzeum és társadalmi környezetének kommunikációjáról, foglalkozunk a kommunikációs trendekkel, megmutatjuk, hogyan kell kommunikációs tervet készíteni és beszélünk a forrásteremtés - partnerkeresés eszközeiről.

2. Kiállítási kommunikáció és a múzeum információs rendszere

Górcső alá veszünk mindent, ami egy múzeum, egy kiállítás megítélését és pozitív fogadtatását befolyásolhatja: a kiállítások szövegétől, nyelvezetétől kezdve a környezetpszichológián át a látogatómenedzsmentig.

3. Célcsoport szerinti kommunikáció

Végigvesszük a különböző korosztályok sajátosságait a múzeumi kommunikáció szempontjából (az óvodásoktól kezdve a 60 + korosztályig) számos példával, és a múzeumok jó gyakorlataival kiegészítve.

4. Marketing, PR és belső kommunikáció

Rávilágítunk a belső kommunikáció és a múzeumi PR összefüggésére. Elmondjuk, hogy mi kell ahhoz, hogy az újságírók érdeklődését felkeltse egy esemény, mitől lehet hatékony a múzeumi PR tevékenység - mindezt médiaszereplési gyakorlattal fűszerezve.

5. Múzeumi online kommunikáció

Ma már minden múzeumnak van weboldala. De vajon azt hányan tudják, hogyan lehet az internet segítségével elérni, hogy több látogató jöjjön a múzeumba? Tudjuk, hogy sok múzeumnak szűkösek az anyagi lehetőségei, ezért azt is elmondjuk, hogyan lehet pénz nélkül növelni az internetes jelenlétet. Beavatjuk továbbá hallgatóinkat a közösségi média rejtelmeibe, megtanítjuk őket microsite-ot készíteni, honlapot optimalizálni, és megmutatjuk, hogy a "Prezi" miként használható egy kevésbé korszerű hanlap tartalmának érdekesebbé tételére. Szó lesz virtuális kiállításokról, és új témaként napjaink korszerű képzési formája az e-learning is megjelenik: bemutatásán túl tippeket is adunk lehetséges múzeumi alkalmazásához.

ÚJDONSÁG! A Múzeumi online kommunikáció modul külön is elvégezhető.

Részletek itt olvashatók.

Jelentkezés módja:

Az akkreditált továbbképzéssel kapcsolatban érdeklődni lehet Andrikó Katalin oktatási referensnél.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok innen tölthetőek le.

Jelentkezési határidő:

A jelentkezést Andrikó Katalin oktatási referens részére kérjük elküldeni e-mailben (WORD formátumban) és postán is (!)

E-mail cím: andriko.katalin@sznm.hu
Levelezési cím: Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
2001 Szentendre Pf. 63.
Telefon: 26- 502-597, mobil: 06 30-411-4936

Részvételi díj: 120 000 Ft/fő

Részvételi díj tartalmazza:

1. a képzés díját

2. az étkezés (ebéd: 16 000 Ft/fő) és a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt költségét

Étkezés igénybevétele esetén a részvételi díj összegét a képzési díj és az étkezés költségei együttesen alkotják. Az étkezés igénybevételét minden esetben javasoljuk a jelentkezőknek, mivel a legközelebbi étkezési lehetőség kb. 4 km-re található a Múzeumtól.

Oktatóink:

Bánki Zsolt István

Bárd Edit

Bereczki Ibolya

Berényi Mariann

Csesznák Éva

Erlitz János

Hemrik László

Káldy Mária

Nagy Magdolna

Paálné Patkó Györgyi

Pató Mária

Sári Zsolt

Vasáros Zsolt

Vásárhelyi Tamás

Victor András