belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan kerülhet fel egy muzeális intézmény a Múzeumi a'la carte-ra?

Ha működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményben dolgozik, és szeretné, hogy intézménye állandó illetve időszaki kiállításairól és múzeumpedagógiai kínálatáról szóló tudnivalók kereshetők legyen a Múzeumi a'la carte-on, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kérjen hozzáférési kódot e-mailben munkatársunktól, Kajári Gabriellától. (kajari.gabriella.mokk@gmail.com)

Ehhez az intézmény pontos nevének és címének megadására, valamint a Múzeumi a'la carte-ra az adatfeltöltést majd elvégző múzeumi kolléga nevének, elérhetőségeinek megadására lesz szükség.

Az e-mailben megküldött hozzáféréssi kóddal az adatfeltöltést-és frissítést végző munkatárs önállóan végezheti el a múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatról szóló információk feltöltését az adatbázisba. Az információk folyamatos frissítése, aktualizálása a továbbiakban ennek a munkatársnak a feladata lesz.

Az önállóan elvégzendő feltöltéshez a következő segítséget nyújtja a MOKK:

  • A Múzeumi adatfeltöltési segédlet itt tölthető le.
  • A Segédlet az alakhű szövegszerkesztő felülethez pedig innen érhető el.
  • asszisztencia e-mailben és telefonon (kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com), 06.30.655.25.34

 

Az adatfeltöltés menete (kivonat a Múzeumi adatfeltöltési segédletből):

1. Belépés a http://mokk.skanzen.hu/admin.php linken az admin felületre a múzeum a’ la carte kódjával.

Amennyiben a jelszót az első belépést követően a múzeum módosítja, a módosított jelszóval tud csak belépni a későbbiekben. Ha elfelejtette a módosított jelszót, Kajári Gabriellától kérhet új jelszót a kajari.gabi@sznm.hu címen.

2. A Múzeum neve előtt látható „Szerkeszt” gombra kattintunk.
A Múzeum alapadatainak feltöltése a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 4-10. oldal) leírt módon végezhető el.

3. A múzeumpedagógia foglalkozás vagy közösségi szolgálatos ajánlat feltöltéséhez kiválasztjuk a Múzeum neve mellett jobb szélen látható „Listáz” feliratot.

4. Megjelenik egy felület, ahol ki kell választani a „Foglalkozások” gombot.

5. Rákattintunk az „Új foglalkozások” zöld gombra a lap tetején és címként a múzeumpedagógiai foglalkozás címét, közösségi szolgálatos ajánlat esetén pedig a „Közösségi szolgálatos diákokat várunk” címet írjuk be.

Ha egy meglévő foglalkozás információin akarunk változtatni, akkor az adott foglalkozás címe előtti Szerkeszt gombra kattintunk, és a megfelelő mezőben elvégezzük a javítást, majd mentjük a változtatást az oldal aljára görgetve.

6. Új foglalkozás feltöltésénél az admin felületen ezután kitöltjük a „Rövid leírást” (ez lesz a találati listán a bevezető szöveg), majd a „További információk” mezőben leírjuk részletesen, hogy milyen foglalkozást kínálunk, ill. milyen típusú munkákra várjuk a közösségi szolgálatos diákokat.

Nem elég a foglalkozást csak a "Rövid leírás" mezőben bemutatni, a "További információk" mezőbe legalább másoljuk be a "Rövid leírás" mezőben olvasható leírást, és írjuk le, hogy mi a foglalkozás célja, alkalmazott módszere, témája, stb. Fontos, hogy a „További információk” mezőbe ne írjunk jegyárakról, korhatárról, segédanyagokról – ezen adatoknak külön mezők állnak rendelkezésre, melyek lefelé görgetve érhetők el az adminban.

7. A korosztály (minimum, maximum életkor) és a Foglalkozás időtartama mezőket is kitöltjük.
Amennyiben a múzeumpedagógiai foglalkozást felnőtteknek javasolják, mindkét mezőben a 19+ (tizenkilenc plusz) értéket kell megadni. FONTOS! A Korosztály mező kitöltése nélkül nem fog megjelenni kereséskor találatként az egyébként helyesen elvégezett feltöltés.

8. A „Tájékozódási lehetőség” mezőnél megadjuk, hogy az adott foglalkozásnak vagy a közösségi szolgálatnak ki a múzeumon belüli kapcsolattartója és melyek az elérhetőségei. (A közösségi szolgálati kontaktszemély lehet, hogy eltér a többi múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolattartójától.)

A jegyárak, segédanyagok, infrastrukturális háttér mezők a közösségi szolgálat esetében nem relevánsak, üresen hagyhatók, egyéb múzeumpedagógiai foglalkozások esetén viszont kitöltendők.

9. Tegyük teljesebbé az adatlapot a múzeumpedagógia foglalkozásról vagy a közösségi szolgálatról készült fotók (helyszín, tevékenység, egyéb jellemző fotó) feltöltésével.

A képek feltöltésére, rendszerezésére és beillesztésére File manager (fájlkezelő) felület áll rendelkezésre. Az ide egyszer már feltöltött fájl többször is felhasználható, minden egyes rendelkezésre álló felületre beilleszthető.

Kattintsunk a jobb felső sarokban látható Upload (feltöltés) gombra. (Ha csak a felső okkersárga sáv látható, akkor kattintsunk a File manager felirat mellett balra található kis négyzetre.)

Feltölthető fájlok:
- jpg és png kiterjesztésű képek;
- pdf-dokumentumok.
A képek nagyobbik oldalmérete ne haladja meg az 500 képpontot (500 px). A képek színtartománya: RGB kell legyen.

Az Upload gombra kattintva megnyílik a fájlkijelöléshez használatos rendszerpanel. Ide tetszés szerinti számban tölthetünk fel a fenti korlátozásoknak megfelelő képeket, majd a Ment és OK gombokkal hagyjuk jóvá a feltöltést.

A File managerbe már feltöltött és a honlapon majd megjeleníteni kívánt kép bal alsó sarkánál lévő kis négyzetre kattintsunk (zöld pipa jelenik meg), majd a File manager felirat alatti ikonsor Hozzáad ikonjára (10. ikon, zöld kereszt) kattintva válasszuk a Képek opciót. Ezen a módon több képet is elhelyezhetünk, a képek sorrendje változtatható le és fel gombokkal, ha lejjebb görgetünk a Képek mezőhöz. Ugyanitt a Törlés gombbal visszavonhatjuk a képeket, melyek a File Managerben továbbra is eltárolva maradnak.

A File Managerből a képet úgy törölhetjük, hogy kijelöljük a kép bal alsó sarkánál a négyzetet, és a Törlés ikonra kattintunk (ez a File Manager felirat alatti 8. ikon, piros X jobbról)

Egyéb múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is a 6. pontban leírtak szerint töltjük fel a képeket.

10. Kiválasztjuk a célcsoportot a listáról. Több opciót is kiválaszthatunk.

11. Az oldal aljára görgetve megjelenik a „Foglalkozás típusa” mező, itt ki kell választani a típust, pl.nyári tábor, „Közösségi szolgálat” címkét. Amennyiben ezt elmulasztjuk, nem lehet a foglalkozás típusára szűkített kerest végezni, nem fog a találati listában megjelenni a múzeum ajánlata.

12. A Kapcsolódó tantárgyak mezőnél kiválasztjuk, hogy mely tantárgya(k)hoz kapcsolódik a foglalkozás vagy a közösségi szolgálat során végzendő munka. Pl. idegenvezetésből álló közösségi szolgálat esetén valamely idegennyelvet jelöljük be. FONTOS! Amennyiben ezt elmulasztjuk, nem fog a találati listában megjelenni a múzeum ajánlata, amit egyébként helyesen töltöttünk fel.

13. A végén a MENT ÉS KILÉP gombra kattintsunk!

Ajánlatunk minden átfutási idő nélkül megjelenik a Múzeumi a`la carte felületén, ha helyesen végeztük el a feltöltést.

14. A a MENT ÉS KILÉP gombra kattintva a múzeum profiljába feltöltött foglalkozások ABC sorrendbe szedett listájához jutottunk. Vagy a 4. pontban leírt módon folytathatjuk további múzeumpedagógia foglalkozások feltöltésével, vagy a Kilépés gombra lépve elhagyjuk a szerkesztőfelületet.

A Szerkeszt gombra kattintva változtathatunk a már elmentett tartalmakon. Az adott sor elején lévő jelölőnégyzet kijelölésével és a jobb felső sarokban lévő Töröl gombbal törölhetjük a felületről a közösségi szolgálatos ajánlatot, vagy az adott múzeumpedagógiai foglalkozást.


FONTOS!
Mivel a Múzeumi a’la carte nem pusztán egy múzeumpedagógiai adatbázis, de kiállításkereső funkcióval is rendelkezik, azért figyeljünk oda, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások és az állandó kiállítások mellett az időszaki kiállítások információi is felkerüljenek az adminba. A MOKK ezt akkor is fontosnak tartja, ha az adott kiállításhoz éppen nem kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás, hiszen a múzeumpedagógia foglalkozások igénybe vevői lehet, hogy pont az időszaki kiállítás látogatói közül fognak kikerülni.

Állandó vagy időszaki kiállításokról szóló információk feltöltésének menete a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 21 – 23. oldalán) leírt módon végezhető el.


 

 

 

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  MÁJ 31
  péntek
 
Pedagógiai alternatívák a hátrányos helyzetű roma fiatalok vizuális nevelésében
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

24

PÉNTEK

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 23.
Az automobil mint történeti és múzeumi tárgy III.
2019. 05. 23.
Nagyszabású multimédiás kiállításon mutatkoznak be Nikola Tesla munkái
2019. 05. 23.
Chapter I.
2019. 05. 23.
Mi szükséges ahhoz, hogy egy múzeum kutyabarát minősítést kapjon?
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben