belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi a’la carte – egyszerű megoldások egy nagyszerű étlapról

Érdekes és hasznos szabadidős programot szervezni könnyedén és gyorsan nem is olyan könnyű feladat. Nem csak egy pedagógus számára jelenthet gondot, hogy diákjai számára olyan programot találjon, amely az élményszerzésre és a tudás átadására egyformán nagy hangsúlyt fektet, hanem egy szülő is megtorpanhat a családi program tervezésénél, ha izgalmas, de mégis igényes kulturális programot szeretne szervezni.

Múzeumi a’la carte – egyszerű megoldások egy nagyszerű étlapról Képzeljük el, milyen kényelmes lenne, ha a különféle múzeumi honlapokon vagy Facebook profilokon történő búvárkodás helyett egyszerűen kinyithatnánk egy virtuális étlapot, amelyen megtalálható lenne Magyarország muzeális intézményeinek programkínálata, és a’la carte választhatnánk róla programot, kiállítást, vagy nyári tábort a saját egyéni igényeink szerint korosztályra, tantárgyra, régióra, netán speciális célcsoportra szabva.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) által 2013-ban kifejlesztett, Múzeumi a’la carte névre keresztelt online adatbázisban azonban mindez csak néhány kattintásba kerül és máris könnyedén böngészhetünk az adatbázisban szereplő magyarországi múzeumok nyári táboraival és múzeumpedagógiai foglalkozásaival, valamint kiállításaival kapcsolatos hasznos és aktuális információk között.
A keresőfelületet a MOKK okostelefonra optimalizált, valamint akadálymentesített formában is elérhető, többszörös díjnyertes (AVICOM-FIAMP "Special Web Art Golden Prize" nemzetközi elismerés, eFestival III. helyezés, Kiváló Magyar Tartalom minősítés, Felhasználóbarát Honlap) honlapján keresztül teszi elérhetővé.

A „Múzeumok Mindenkinek” Program nevű TÁMOP-os projekt keretében elkészült adatbázis indulása óta rengeteg múzeumpedagógiai foglalkozáshoz és kiállításhoz kapcsolódó információt gyűjtött össze: jelenleg 230 hazai múzeum 706 kiállításáról és 2473 múzeumpedagógiai foglalkozásáról, valamint 524 múzeumi nyári táboráról találhatunk egy helyen információt.

A Múzeumi a’la carte egy sok oldalúan használható eszköz a programtervezéshez, hiszen:


- naprakész információkat tartalmaz a múzeumpedagógiai foglalkozásokról és múzeumi nyári táborokról
- tájékoztatást nyújt az állandó és időszaki kiállításokról
- segíti a pedagógusok felkészülését a múzeumi foglalkozásokra
- kiváló segítség a családi programok szervezéséhez
- az újabb és újabb regisztráló múzeumok közreműködésének köszönhetően az adatbázis napról napra bővül.

A Múzeumi a’la carte teljes kínálata elérhető az alábbi linken:


www.mokk.skanzen.hu /muzeumialacarte

 

Múzeumi a’la carte – egyszerű megoldások egy nagyszerű étlapról