belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Utazó múzeum

Mit jelent az utazó múzeum?

Az utazó múzeum régóta ismert kifejezés, mely napjainkra egyre változatosabb múzeumi programokat jelent. Mindegyik közös célja, hogy kilépjen a múzeum falai közül, és kivigyen kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató helyébe - óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

Miért jó a pedagógusoknak, óvodáknak, iskoláknak?

Múzeum és iskola (oktatási intézmény) között kibontakozó kapcsolat építéséhez az első ismerkedő lépések megtételéhez, az iskolai oktatást kiegészítő új foglalkozásra való felkészüléshez megnyugtató biztonságot ad, a megszokott „otthoni” környezet pedagógusnak és a tanulóknak. A sokféle feladattal leterhelt pedagógus fokozatosan készülhet fel a múzeumi környezet és lehetőségek megismerésére. Nem kell foglalkozni, az utazás megszervezésével.

A nehéz gazdasági helyzetben lévő iskolák számára költségkímélő. Amennyiben a múzeumpedagógusnak sikerül felkeltenie tanár és diák érdeklődését a téma, a módszer, a múzeum iránt, minden bizonnyal folytatódik a program az iskola falain kívül, a múzeumban.

Milyen típusú múzeumi tevékenység és foglalkozás "utazhat"?

Az utazó múzeum jelenthet utazó kiállítást. Erre jó példa volt a Szertárak titkai - utazó múzeum kiállítás, melyet 2007-ben Pásztor Andrea a pécsi Janus Pannonius Múzeum muzeológus állított össze vándoroltatható időszaki tárlat formájában egykori iskolai szertárak szemléltető eszközeiből.

Utazó múzeumA kiállítás utazó vendégkönyvében az első bejegyzés beszédesen illusztrálja a fogadtatást: „Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy iskolánk, a 150 éves jubileumát ünneplő Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola adhatott otthont először a "Szertárak titkai" című utazó kiállításnak. Diákjaink rendhagyó biológia órák során ismerkedhettek meg az egykori szemléltető eszközökkel. Kollégáim és tanulóink nevében köszönjük a szervezőknek a színvonalas tárlatot, és munkájuk során kívánjuk hasonló sikerekben legyen részük!"

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások, rendhagyó múzeumi órák kapcsolódnak, melyet az iskolák a kiállítással együtt rendelhetnek meg a múzeumtól. A kiállításhoz igényes és tartalmas katalógus és a múzeum honlapjáról letölthető feladatlapok készültek.

A "Szertárak titkai" utazó kiállítás jelenleg is megrendelhető a pécsi Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógusainál!

Utazó múzeumA Petőfi Irodalmi Múzeum az elmúlt években több nagy érdeklődéssel kísért mozgókiállítást is készített egy erre a célra átalakított autóbuszban. Az egyik a 100 éves Nyugat folyóiratról készített népszerű kiállítás utazó változata Nyugat 100 busz címen. 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából pedig az Arany 200 busz kelt útra.

 

 

 

Utazó múzeumA másik a Nyelvet öltünk! színes, látványos, játékos ismeretszerzést kínáló kiállítás a fiatalokat szólította meg, a magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatára és magára a nyelvre kívánta ráirányítani a figyelmet könnyen befogadható formában. Célja volt felkelteni az érdeklődést a nyelvi kultúra, a saját és közösségi nyelvi értékek,a  nemzeti nyelv hagyományainak megismerése iránt. A program sikerét jelzi, hogy Nívódíjat nyert a "Legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezés" kategóriában.

Az utazó múzeum lehet az óvodában az óvodapedagógussal tartott múzeumi foglalkozást előkészítő tematikai, módszertani konzultáció, illetve azt követően a múzeumlátogatást megelőző ráhangoló foglalkozás az óvodások részére.

A Skanzen múzeumpedagógusa például a szentendrei óvoda családi napján nem csak a kicsiket vezeti a kézbe vehető néprajzi tárgyak segítségével a népmesék világába, de az aktuális naptári ünnepről tart tematikus továbbképzést szülőknek, óvodapedagógusoknak, kedvest csinálva a családi múzeumlátogatásnak.

Sok múzeum választja a kapcsolatépítés első lépésének, a pedagógusok motiválására az iskolák tantestületi ülését, vagy szaktárgyak munkaközösségeinek összejöveteleit, ahol a múzeumpedagógus bemutathatja az iskolai oktatást kiegészítő, tantárgyakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat

Múzeum és oktatási intézmény közötti tartós együttműködés általános gyakorlata a múzeumlátogatást megelőző alapozó múzeumpedagógiai foglalkozás, múzeumi óra az iskolában.

Ízelítő jelenleg "utazó" múzeumi programokból

Szépművészeti Múzeum – Múzeum az oviban

Városi Régészeti Kiállítás – Budaörs – Utazó múzeum

Elektrotechnikai Múzeum – Utazó Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Skanzen, Szentendre, múzeumpedagógia

 

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

18

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 17.
Erdélyi tájegységgel bővül a Szentendrei Skanzen
2018. 10. 17.
Szemünk előtt a végtelen: Kívül – Szonda a jövőbe
2018. 10. 17.
Az író találkozása Földünk óriásbogarával – Avagy a kapocs a szépirodalom és a természettudományos múzeumi gyűjtemény között
2018. 10. 16.
Kortárs
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups