belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Utazó múzeum

Mit jelent az utazó múzeum?

Az utazó múzeum régóta ismert kifejezés, mely napjainkra egyre változatosabb múzeumi programokat jelent. Mindegyik közös célja, hogy kilépjen a múzeum falai közül, és kivigyen kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató helyébe - óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

Miért jó a pedagógusoknak, óvodáknak, iskoláknak?

Múzeum és iskola (oktatási intézmény) között kibontakozó kapcsolat építéséhez az első ismerkedő lépések megtételéhez, az iskolai oktatást kiegészítő új foglalkozásra való felkészüléshez megnyugtató biztonságot ad, a megszokott „otthoni” környezet pedagógusnak és a tanulóknak. A sokféle feladattal leterhelt pedagógus fokozatosan készülhet fel a múzeumi környezet és lehetőségek megismerésére. Nem kell foglalkozni, az utazás megszervezésével.

A nehéz gazdasági helyzetben lévő iskolák számára költségkímélő. Amennyiben a múzeumpedagógusnak sikerül felkeltenie tanár és diák érdeklődését a téma, a módszer, a múzeum iránt, minden bizonnyal folytatódik a program az iskola falain kívül, a múzeumban.

Milyen típusú múzeumi tevékenység és foglalkozás "utazhat"?

Az utazó múzeum jelenthet utazó kiállítást. Erre jó példa volt a Szertárak titkai - utazó múzeum kiállítás, melyet 2007-ben Pásztor Andrea a pécsi Janus Pannonius Múzeum muzeológus állított össze vándoroltatható időszaki tárlat formájában egykori iskolai szertárak szemléltető eszközeiből.

Utazó múzeumA kiállítás utazó vendégkönyvében az első bejegyzés beszédesen illusztrálja a fogadtatást: „Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy iskolánk, a 150 éves jubileumát ünneplő Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola adhatott otthont először a "Szertárak titkai" című utazó kiállításnak. Diákjaink rendhagyó biológia órák során ismerkedhettek meg az egykori szemléltető eszközökkel. Kollégáim és tanulóink nevében köszönjük a szervezőknek a színvonalas tárlatot, és munkájuk során kívánjuk hasonló sikerekben legyen részük!"

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozások, rendhagyó múzeumi órák kapcsolódnak, melyet az iskolák a kiállítással együtt rendelhetnek meg a múzeumtól. A kiállításhoz igényes és tartalmas katalógus és a múzeum honlapjáról letölthető feladatlapok készültek.

A "Szertárak titkai" utazó kiállítás jelenleg is megrendelhető a pécsi Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógusainál!

Utazó múzeumA Petőfi Irodalmi Múzeum az elmúlt években több nagy érdeklődéssel kísért mozgókiállítást is készített egy erre a célra átalakított autóbuszban. Az egyik a 100 éves Nyugat folyóiratról készített népszerű kiállítás utazó változata Nyugat 100 busz címen. 2017-ben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából pedig az Arany 200 busz kelt útra.

Utazó múzeumA másik a Nyelvet öltünk! színes, látványos, játékos ismeretszerzést kínáló kiállítás a fiatalokat szólította meg, a magyar nyelvközösség aktuális nyelvhasználatára és magára a nyelvre kívánta ráirányítani a figyelmet könnyen befogadható formában. Célja volt felkelteni az érdeklődést a nyelvi kultúra, a saját és közösségi nyelvi értékek,a nemzeti nyelv hagyományainak megismerése iránt. A program sikerét jelzi, hogy Nívódíjat nyert a "Legjobb múzeumpedagógiai kezdeményezés" kategóriában.

Az utazó múzeum lehet az óvodában az óvodapedagógussal tartott múzeumi foglalkozást előkészítő tematikai, módszertani konzultáció, illetve azt követően a múzeumlátogatást megelőző ráhangoló foglalkozás az óvodások részére.

A Skanzen múzeumpedagógusa például a szentendrei óvoda családi napján nem csak a kicsiket vezeti a kézbe vehető néprajzi tárgyak segítségével a népmesék világába, de az aktuális naptári ünnepről tart tematikus továbbképzést szülőknek, óvodapedagógusoknak, kedvest csinálva a családi múzeumlátogatásnak.

Sok múzeum választja a kapcsolatépítés első lépésének, a pedagógusok motiválására az iskolák tantestületi ülését, vagy szaktárgyak munkaközösségeinek összejöveteleit, ahol a múzeumpedagógus bemutathatja az iskolai oktatást kiegészítő, tantárgyakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokat

Múzeum és oktatási intézmény közötti tartós együttműködés általános gyakorlata a múzeumlátogatást megelőző alapozó múzeumpedagógiai foglalkozás, múzeumi óra az iskolában.

Ízelítő jelenleg "utazó" múzeumi programokból

Szépművészeti Múzeum – Múzeum az oviban

Városi Régészeti Kiállítás – Budaörs – Utazó múzeum

Elektrotechnikai Múzeum – Utazó Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Skanzen, Szentendre, múzeumpedagógia

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgáltató múzeum menedzsment képzés (SZMM60B)
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

22

SZERDA

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 21.
Hangfegyverek kiállítás a MODEM-ben
2019. 05. 21.
Játszani is engedd… Régi korok játékaiból kiállítás
2019. 05. 21.
EGY NAP A BIODIVERZITÁS JEGYÉBEN
2019. 05. 20.
Szakmai elismerés a Tomory Lajos Múzeum első művészeti állandó kiállításának
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben