belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

KEDD

18

SZEPTEMBER

SZERDA

19

SZEPTEMBER

CSÜTÖRTÖK

20

SZEPTEMBER

PÉNTEK

21

SZEPTEMBER

SZOMBAT

22

SZEPTEMBER

VASÁRNAP

23

SZEPTEMBER

HÉTFŐ

24

SZEPTEMBER

KEDD

25

SZEPTEMBER

SZERDA

26

SZEPTEMBER

CSÜTÖRTÖK

27

SZEPTEMBER

PÉNTEK

28

SZEPTEMBER

X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, Vajdahunyadvár)

KEZDÉS
NOVEMBER
HÉTFŐ
05
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
KEDD
06

Immár tizedik alkalommal rendezzük meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, a konferenciára a fesztivál ezévi mottójához kapcsolódva „Szenzációs örökség” alcímmel kerül sor.

 

A konferencia üzenete: Fedezzük fel (újra) saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy a közönség, köztük a kamaszok számára is vonzó, szenzáció legyen. 

 

NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

 

A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó jó gyakorlatok 8 percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársaink jelentkezését.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+örökség jó gyakorlat jeligével 2018. október 4-ig megküldeni az alábbi címre: 

szenzacios.orokseg@gmail.com

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Szenzációs örökség

 

2018. november 5-6-án „Szenzációs örökség” címmel immár tizedik alkalommal rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényként az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre idén a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban kerül sor.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényen A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva azt járjuk körül előadások és jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel, hogy a hazai muzeális intézmények milyen innovatív ismeretátadási és módszertani megoldások alkalmazásával tudnak hatékonyan hozzájárulni a kulturális örökség interpretálásához, ezáltal átörökítéséhez és megóvásához, ugyanakkor folyamatos és szerves átalakulásához.

 

KONCEPCIÓ

A két napos konferencián A kulturális örökség európai évéhez kapcsolódva azt járjuk körül előadások és jó gyakorlatok bemutatásával, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel, hogy a hazai muzeális intézmények milyen innovatív ismeretátadási és módszertani megoldások alkalmazásával tudnak hatékonyan hozzájárulni a kulturális örökség interpretálásához, ezáltal átörökítéséhez és megóvásához, ugyanakkor folyamatos és szerves átalakulásához. A konferenciával arra szeretnénk ösztönözni a hazai múzeumi szakmát, hogy fedezzük fel (újra) saját értékeinket és értelmezzük újra úgy, hogy az a széles közönség, köztük a kamaszok számára is vonzó, szenzáció legyen.

A konferencia nyitónapját felvezető plenáris előadások blokkjában a kulturális örökség múzeumi terekben történő interpretálásáról lesz szó. Ezt a „Kulturális örökség a múzeumi falakon túl” című témablokk követi, az itt elhangzó előadások, jó gyakorlatok azt példázzák, hogy a múzeumok milyen alternatív módszerekkel tudnak nyitni, és kulturális örökség séták szervezésével, a Múzeumok Őszi Fesztiválján a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematikához kapcsolódva vagy akár egy helyi fesztivál, netán bevásárló központ kulisszái közé kilépve megmutatni, hogy miként segítik elő a kulturális örökség feltárását és befogadását.

A konferencia mindkét napján sor kerül a konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációjára, az előadók számától függően akár több szekcióban.

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt is körül járjuk, hogy mi lehet a múzeumok szerepe az örökségesítés, hagyománykreálás folyamatában ÉS/VAGY azt is vizsgálni fogjuk, hogy a média illetve a turizmusipar hogyan befolyásolja a múzeumokat a kulturális örökség interpretálásakor, a múzeumi shopok üzemeltetésekor, milyen piaci potenciál rejlik az örökségelemekben, hogyan lesz belőlük értékesíthető áru, hogyan hat ez vissza a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezésére.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramokkal tesszük még emlékezetesebbé. Az első nap lezárásaként  a társszervező Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közreműködésével négy féle vezetett sétán illetve bemutató programon vehetnek részt a konferencia vendégei.

A konferencia második napján pedagógus előadók bevonásával külön témablokkot szentelünk annak a kérdésnek, hogy a köznevelésbe illeszkedő tantárgyak (pl. hon- és népismeret) oktatása és a kulturális örökség múzeumi keretek között történő közvetítése hogyan kapcsolódhat egymáshoz.

A konferencia témájához kapcsolódó nyílt felhívására beérkezett múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 8-8 percben történő prezentációja a konferencia második napján is folytatódik.

A konferencia alatt megtekinthető lesz a Múzeumok Őszi Fesztiválja ezévi, ISKOLÁNK SZENZÁCIÓS ÖRÖKSÉGE című alkotópályázatára iskolai osztályoktól beérkezett alkotások (rajzolt illusztrációk és videók) kiállítása, a konferencia résztvevői is leadhatják szavazataikat , az ünnepélyes eredményhirdetésre a konferencia Zárszónál kerül majd sor, konferenciaközönség szavazatai alapján a konferencia különdíjában részesül két osztály.

 

NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó jó gyakorlatok 8 percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársaink jelentkezését.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+örökség jó gyakorlat jeligével 2018. október 4-ig megküldeni az alábbi címre: 

szenzacios.orokseg@gmail.com

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.