belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Rajnai Virág Éva
Rajnai Virág Éva
E-mail: viragrajnai@gmail.com
Telefon: 20/530-3156
Megye (működési terület): Zala
Beosztás: múzeumpedagógus, segédmuzeológus
Szakterület: múzeumpedagógia, közművelődés, rendezvényszervezés, közönségkapcsolat, kommunikáció, marketing
Munkahelye: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely (8360 Keszthely, Bercsényi M. utca 65-67.)
Szakmai önéletrajz

Eddigi múzeumi vonatkozású munkahelyek, beosztások, feladatkörök:

2019- jelenleg   MMgM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely: Múzeumpedagógus

A Mezőgazdasági Múzeum keszthelyi tagintézménye nemcsak változatos témájú kiállításokkal, hanem 1, 2 hektáros Élménygazdasággal, állatparkkal is várja látogatóit. Számomra rendkívül motiváló, hogy egy ilyen sokszínű, inspiráló környezetben felelhetek többek között a múzeumpedagógiai területért, a nyári táborokért, a közönségkapcsolat és marketing-kommunikáció ügyéért. A műemléki védettséget élvező épületegyüttes, a gazdag kiállítási anyag és a Keszthely város szívében zöld szigetként elhelyezkedő kert, valamint a támogató kollegiális közeg biztosítják számomra a folytonos szakmai fejlődés és megújulás lehetőségét.

www.elmenygazdasag.hu; https://www.facebook.com/Georgikon.Major

2018-2019          MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum: Múzeumpedagógus

A Természettudományi Múzeum zirci filiáléjában szakmai tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartottam, részt vettem a közművelődési programok megvalósításában, valamint a településnek és környékének iskoláival, kulturális intézményeivel tartottam a kapcsolatot.

2017-2018          Szabadtéri Néprajzi Múzeum Cselekvő Közösségek - aktív közösségi szerepvállalás projekt: Kulturális Közösségfejlesztő mentor

Közösségfejlesztő mentorként a hozzám tartozó településeken szerepem volt a települések önkormányzatai, kulturális intézményei és a lakosok közötti kapcsolatok erősítésében és a térségi szervezetek egymás közti eredményes együttműködésének elősegítésében. Az itt szerzett tapasztalatokat koordinátori munkám során is hasznosítani tudom.

2016 – 2017       Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet: Archivátor

A múzeumok világával közelebbről elsőként a Balatoni Múzeumban ismerkedtem meg, ahol a természettudományos gyűjtemények digitalizálásáért feleltem

2009 - 2016        Nemzeti Park Igazgatóságnál és Erdőgazdaságnál dolgoztam turisztikai referensként és erdei iskola vezetőként. Mindeközben közigazgatási alapvizsgát tettem, valamint geotúra-vezetői és természetismereti terepi vezetői képesítést szereztem.

 

Amire büszke vagyok az általam végzett szakmai tevékenységgel kapcsolatban

Úgy gondolom azzal, hogy több szakmai területen is kipróbáltam magam, széleskörű ismeretekre tettem szert, valamint szakami kapcsolataim hálózata is folyamatosan bővült.

Múzeumpedagógiai tapasztalataim terén erősségemnek tartom, hogy a visszajelzések alapján korosztályi sajátosságokat figyelembe véve, minden korcsoportnak élményszerűen, közvetlenül tudom átadni az ismereteket és fel tudom kelteni az érdeklődést az adott téma iránt a gyerekekben.

 

Végzettség

2005 –2009 Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Sopron: Természetvédelmi mérnök

2012–2013 Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Sopron: Erdőpedagógiai szakmérnök

 

 

MÚZEUMI KOORDINÁTORI HÁLÓZAT

Koordinátori hálózathoz csatlakozás időpontja: 2020.09.15.

Koordinátori hálózathoz csatlakozás motivációja:

A koordinátori hálózathoz való csatlakozásomban elsősorban az motivált, hogy szívügyem a lakóhelyemnek és környékének kulturális életének fejlődését elősegítő szerepvállalások és a közösségi aktivitást növelő tevékenységek támogatása. Ezen túl pedig szerettem volna, ha munkahelyemnek, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelynek a korábbinál aktívabb szerep jut a térség közösségi életében.

Koordinátorként megvalósított legsikeresebb kezdeményezés, tevékenység, feladat rövid bemutatása

Koordinátorként sikeres kezdeményezésemnek tartom, hogy már második alkalommal szerveztem meg Zala megye és a Nyugat-Balaton múzeumi, közművelődési és turisztikai szakembereinek találkozóját, melyeknek múzeumom adott otthont.

„A leghosszabb út is egyetlen lépéssel kezdődik” – Városismereti séták a múzeum falain kívül elnevezésű találkozó témája a múzeumok által szervezett városismereti túrák és kultúrtörténeti séták voltak. 2021-ben pedig a Kihívásból lehetőség - Múzeumi fejlesztések a koronavírus okozta pandémiás helyzet alatt című találkozó került megvalósításra.

A kollégák rendkívül pozitívan ítélték meg a szakmai fórumot, elmondták, hogy új ismeretségekkel és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak.

További célkitűzések koordinátorként

Szeretnék további tartalmas együttműködéseket kialakítani a térség múzeumi és közoktatási szakembereivel, valamint előremutató kezdeményezéseknek helyet adó műhelymunkákat, találkozókat szervezni nemcsak kollégáknak, hanem kifejezetten múzeumpedagógiai témában a környék pedagógusainak, oktatóinak is.

 

Részvétel szakmai tanulmányutakon, konferenciákon, MOKK képzéseken

2018 Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében

2021 Digitális tartalmak előállítása a múzeumi ismeretátadáshoz

 

TÁRSADALMI TEVÉKENYSÉG

2021-ben csatlakoztam a Keszthelyi Városvédő Egyesülethez

2019 óta tag vagyok a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesületben

2017 óta a Lóczy Lajos Egyesület keretein belül természetismereti túrákat vezetek

2007 óta tagja vagyok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei Helyi csoportjának

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

FEBRUÁR

01

SZERDA

eseménynaptár


  MÁR 20
  hétfő
 
VI. Mesterségünk címere: múzeum
legfrissebb híreink


2023. 01. 31.
Idén is segítünk kipipálni a digitális múzeumi bakancslistát
2023. 01. 30.
Online elérhető Az önkéntesség színei című kötet
2023. 01. 27.
Régészeti asszisztens képzését indít a Magyar Nemzeti Múzeum
Skanzen hírek


2022. 11. 04.
ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjas az Erdély épületegyüttes
2022. 10. 11.
'56 falun a Skanzenben