belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Vereckei András
Vereckei András
E-mail: vereckei42@gmail.com
Telefon: 0670/2443067
Megye (működési terület): Komárom-Esztergom
Beosztás: művészettörténész, múzeumpedagógus
Szakterület: múzeumpedagógia, művészettörténet, múzeumi menedzsment
Munkahelye: Keresztény Múzeum, Esztergom, Mindszenty tér 2.
Szakmai önéletrajz

Tanulmányaimat a PPKE-BTK szabadbölcsészet (BA) szakán kezdtem meg. Itt 2009-ben végeztem, majd 2010-ben ugyanitt folytattam Művészettörténet (MA)szakon, ahol középkor és muzeológia szakirányon végeztem 2014-ben. Ezzel párhuzamosan végeztem el, szintén a Pázmányon, a Vallástörténet (MA) szakot is. 2019/20-as tanévben elvégeztem a MOME-MUKUME Múzeumi Menedzsment szakirányú továbbképzést

A Keresztény Múzeumban már az egyetemi évek alatt gyakornokként megkezdtem a munkát 2012-ben, majd 2014-től négyórás státuszban azóta is fő tevékenységem az itteni múzeumpedagógiai és egyéb múzeumi munkák ellátása.  Itt kialakítottam annak múzeumpedagógiai kínálatát, rendszerét, és programjait. A foglalkozások megalkotása és kivitelezése, múzeumi órák, múzeumi programok szervezésén túl folyamatosan tartom a kapcsolatot a helyi iskolákkal, óvodákkal, kulturális szervezetekkel. Az eltelt évek során különféle társművészetek múzeumi bevonását sikerült megszerveznem és működtetnem. Feladataim közé tartozik még a múzeum közösségi médiába való beintegrálása, és a közösségi oldalak kezelése. Így jött létre a kifejezetten diákokat megszólító „Gyerekek a Keresztény Múzeumban” című facebook oldal, melynek közel ezer követője van.

A múzeumi munka mellett óraadóként művészettörténetet tanítok a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégiumban. Aktív szerepet töltök be Esztergom városának kulturális életében is meghatározó programokban. Ide tartozik a Múzeumok Éjszakája, amellyel kapcsolatosan 2016 óta én fogom össze és koordinálom a város összes múzeumát, hogy egy egységes, látogatóbarát rendezvényt kínálhassunk a látogatóknak. Ezen felül titkára vagyok az Esztergomi Művészek Céhének.

 

Szakmai munkám során megvalósított sikeres programok:

  • Szervezője és rendezője voltam az „Arcok a múzeumból” című időszaki, diák központú, ismeretterjesztő portrékiállításnak, melynek anyagát a Keresztény Múzeum raktári anyagából válogattam.
  • Balassa: Arte&Marte című összművészeti pályázat, melyet két évig szerveztem és bonyolítottam le az esztergomi Balassa Bálint Társaság bevonásával
  • A pandémia időszakában feladatom volt a látogatói kapcsolattartás, a digitális tartalomfejlesztés. Ekkor született meg a Keresztény Múzeum virtuális múzeuma.
  • 2018-ban lehetőségem nyílt nagyobb volumenű rendezvényt és kitalálni megvalósítani: Esztör Napok programsorozat
  • Szervezője voltam az I. Történelmi képregényfesztivál és -kiállításnak, mely a következő évben már nemzetközivé lépett elő.