belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

PÉNTEK

15

OKTÓBER

SZOMBAT

16

OKTÓBER

VASÁRNAP

17

OKTÓBER

HÉTFŐ

18

OKTÓBER

KEDD

19

OKTÓBER

SZERDA

20

OKTÓBER

CSÜTÖRTÖK

21

OKTÓBER

PÉNTEK

22

OKTÓBER

SZOMBAT

23

OKTÓBER

VASÁRNAP

24

OKTÓBER

HÉTFŐ

25

OKTÓBER

Éjfélig mulatság a Skanzenben
Éjfélig mulatság a Skanzenben

Kategóriák:fesztivál

Helyszín:

DÁTUM
JÚNIUS
SZOMBAT
29

Szent Iván naphoz kapcsolódó skandináv, balti és magyar szokásokkal és fogásokkal lehet elütni az időt június 29-én délután kettőtől éjfélig Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Nyolc ország együttműködésével magyar, skandináv és balti Szent Iván naphoz kapcsolódó szokásokkal lehet ünnepelni június 29-én. A családi programok során svéd, dán, norvég, finn, lett, litván, észt és magyar szokásokat mutatnak be az országok, de terítékre kerülnek balti, valamint skandináv fogások, italok is. Ez alkalommal lehetőséget adódik arra is, hogy a látogatók egy éjszakát töltsenek a Múzeumban, hisz rendhagyó módon a programok délután kettőtől éjfélig tartanak.

A délutánt a svéd májusfaállítással indul, majd a házaknál kézműves foglakozások és bemutatók várják a kisebbeket és nagyobbakat is. Így készítenek svéd, illetve lett útmutatással friss virágokból koszorút, díszítenek észt motívumokkal textilt és szőnek szalagot. A játékos kedvűeket páfránykeresésre hívjuk, mely a hiedelem szerint kizárólag ezen a napon nő, s aki megtalálja a világ összes nyelvét, sőt még az állatokét is érteni fogja. A meséket szeretőknek is kedvezünk, hisz előadás formájában Harisnyás Pippi kalandjai, valamint a kishableány története, mesemondó segítségével pedig az észt népmesék elevenednek meg.

A felnőtteket a Skandináv moziban remek filmekkel várjuk, így többek között a két Oscar-díjjal is jutalmazott Egy jobb világ című dán filmdrámával. De a száraz toroknak és éhes gyomornak is lesz betevője: svéd bodzaszörp, litván és finn sör mellett svéd fahéjas tekercs, észt árpakása, litván hering, fekete rozskenyér és lett sajt.

Éjfélig mulatság a Skanzenben

A Szent Iván naphoz kapcsolódó magyar hagyományok közül a szerelmi varázslás kerül előtérbe; ki-ki elkészítheti saját szerelmi ajándékát kedvesének, a lányok talizmánt, a fiúk tükrös mézeskalácsszívet. A tűzugrás során próbára tehetik szerelmüket a párok, vagy éppen varázslás által biztosíthatják egészségüket a közeljövőre.

A nap során a színpadon ízelítőt adnak skandináv és balti néptánc és népzenei hagyományokból tánccsoportok és zenekarok. Míg a nap végén a máglya meggyújtását követően felelevenedik a dán hagyomány, miszerint egy életnagyságú boszorkány figura lobban lángra.

A részletes program itt érhető el:

Szent Iván-napi álom