belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Képzési nagyüzem a Skanzenben!

Képzési nagyüzem a Skanzenben!

Május 3-tól képzési nagyüzem indult el a Skanzenben. Több egyetem erre a hétre szervezett a múzeumban szakmai napot, tanulmányi látogatást, kihelyezett előadást. Zajlanak a MOKK és a Skanzen múzeumpedagógiai osztálya által meghirdetett képzések, kihelyezett képzésen fogadtuk a Petőfi Irodalmi Múzeum hallgatóit.

Május 3. Néphagyomáy-éltetés az óvodai nevelésben

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum óvodapedagógusoknak szóló akkreditált továbbképzésének utolsó alkalmához érkeztünk. A tavaszi ünnepkör jeles napjai közül a Pünkösd volt a téma. A játék és ének tanulást, gyakorlatot langaló sütéssel és vajköpüléssel egészítettük ki a Kisalföld tájegységünk Ásványrárói házában. Kézműves gyakorlataink sorában a növények „új arcával” ismerkedhetett a 11 óvónő, a növényi festékeket készítettek és a pünkösdhöz kapcsolódó templomi virág motívumokat festettek. A színes és változatos nap méltó befejezése volt a 60 órás képzésünknek.

Május 4. BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar

Tanulmányi látogatást tettek a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar, szabadidős ismeretek tárgy hallgatói dr. Csizmadia László – a Falusi és Agroturizmus Szövetségének elnöke – vezetésével. Vajda Sándor etnográfus-muzeológus tartott előadást, melynek témái a skanzen típusú múzeumok és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum története, a múzeum állandó kiállításai, tájegységei, a múzeum közönségszolgálati és kommunikációs tevékenységei és a múzeum távlati tervei.

Május 6-9. „Érted? Értem!” Hogyan fogadjuk fogyatékos embertársainkat múzeumainkban?

Negyedik alkalommal szerveztük meg a MOKK 30 órás akkreditált továbbképzését, melynek célja a múzeumi szakemberek felkészítése a fogyatékkal élők fogadására, az elfogadói társadalmi attitűd kialakítására. A Múzeumok Mindenkinek Programnak köszönhetően a tizenkét hallgató még ingyen vehetett részt a tanfolyamon.

A téma hasznosságának illusztrálására álljon itt egy hallgató véleménye, amit a képzés záró értékelésében fogalmazott meg: „A képzés megfelelt a várakozásaimnak. Jó volt látni, hogy amiről sok esetben csak beszélünk, az néhány helyen a gyakorlatban is működik, nem kis eredménnyel. Rengeteg apró példát láttam, amit kellő átgondoltság után, pénz nélkül, otthon is tudok alkalmazni. E mellett olyan dolgokra is ráirányította a figyelmemet, amikre ezek nélkül az előadások nélkül nem figyeltem volna fel.”

Május 7. Múzeumi Informatikai Tanfolyam

2013-ban indította el akkreditált múzeumi informatikai tanfolyamát a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusok és múzeumi informatikusok számára, melynek egy napra kihelyezett képzési helyszíne volt a Skanzen.

A képzés 11 hallgatója megismerkedett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteményeivel, digitalizálási projektjeivel. A Néprajzi Látványtárban tanulmányozták a digitális adatbázisokat, valamint a Nyitott Muzeológiai Műhely filmes animációit. A nap folyamán a múzeum munkatársainak segítségével próba adatfeltöltéseket végeztek a MONARI adatbázis-kezelővel. A program részeként tanulmányozták a múzeum Észak-Magyarországi falu kiállításaiban található változatos informatikai lehetőségeket. Az erdőhorváti módszertani ház padlásán található régi tárgyakról információkat gyűjthettek telefonkagylón keresztül és kipróbálhatták a domaházi kiállításban alkalmazott fénytechnikát. Az imolai istálló „vetítőjében” a tájegység néprajzi képéhez hozzátartozó drótostót életébe pillanthattak be virtuális technika jóvoltából.

Május 7. ELTE

Ezen a napon az ELTE kulturálisantropológia-szakos hallgatói látogattak a Skanzenbe. A látogatás célja a Skanzen új muzeológiai módszereinek, kiállításpolitikájának és szervezeti struktúrájának megismerése volt. Egy beszélgetés keretében dr. Sári Zsolt tudományos igazgató mutatta be az intézményt, annak tudományos tevékenységét, európai kontextusba helyezve a múzeum kiállításait, tematikai bővülését. Tájékoztatást nyújtott a Skanzen nemzetközi kapcsolatrendszeréről, európai uniós projektjeiről, kiadványairól és kutatási programjaiól. A látogatás másik hangsúlyos eleme volt az Észak-magyarországi falu tájegység bemutatása, az új szabadtéri múzeumi kiállítástechnológia megismertetése. A hallgatókat Faár Tamara kísérte a kiállításokban.

Május 8. Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszék

A Tanszék hallgatói, oktatói valamint török vendégdiákjai voltak a Skanzen vendégei. dr. Bereczki Ibolya és dr. Sári Zsolt stílusosan múzeumi környezetben tartotta meg záró előadását azon kurzusaik keretében, amelyeket ebben a szemeszterben tartottak Debrecenben.

A tanárszakos hallgatók a filkeházi lakóházban tartott múzeumi órán hospitálhattak. Az órák után dr. Cseri Miklós főigazgató tartott előadást a Skanzen kiállításpolitikájáról, megújulásáról és nemzetközi kapcsolatairól. A közös ebédet követően két csoportban Bereczki Ibolya és Sári Zsolt vezetésével az Észak-Magyarországi falu tájegységet tekintették meg a hallgatók, megismerve a tájegységépítés és kiállításrendezés elveit, a multimédiás eszközök kiállítási lehetőségeit és az interpretációs eszközök alkalmazását.

Május 10. Géniusz Plusz Kft.

A Géniusz Plusz Kft. múzeumunkban tartotta Búbos kemence régen és ma című képzés szakmai programját kályhaépítő mestereknek. Buzás Miklós főépítész a múzeumban látható 19. századi kályha, kemence típusokat mutatta be a kiállításokban. Manapság egyre többen térünk vissza a hagyományos fűtési rendszerekhez, egyre nagyobb igény a jó kályhaépítő mesterekre. A mesterek szakmai tudását elméleti anyaggal is bőségesen ellátta a múzeum főépítésze a Csilléri Klára Oktatóközpontunkban

... És a sor a jövő héten is folytatódik...

Érted? Értem! Hogyan fogadjuk fogyatékos embertársinkat múzeumainkban - MOKK-képzés

A Skanzen egész területe oktatási helyszín
Terepmunkán