belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
KOORDINÁTORKERESŐ
Máté Imréné
Máté Imréné
E-mail: simontornyai.var@gmail.com
Telefon: +36 30 825 3457
Megye (működési terület): Tolna
Beosztás: intézményvezető, múzeumpedagógus
Szakterület: múzeumpedagógia
Munkahelye: Simontornyai Vár (7081 Simontornya, Vár tér 10.)
Szakmai önéletrajz

2008-ban múzeumpedagógusnak hívtak az akkor még a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumhoz tartozó Simontornyai Vármúzeumba. Óvónői és tanári végzettségemmel korábban szinte minden korosztállyal találkoztam, ami nagy előnyt jelentett számomra. Ösztönösen kezdtem a tematikák megtervezéséhez, így hamarosan tudtam fogadni a helyi és az osztálykirándulásra érkező osztályokat. Nyaranta napközis tábort szerveztem, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. 2012-ben szereztem múzeumpedagógiai végzettséget. A  múzeumpedagógia mellett folyamatosan tartottam a tárlatvezetéseket és rendszeresen rendeztünk zenei, irodalmi programokat.

2013. január 1-től a Simontornya Város Önkormányzatának fenntartásával működünk, muzeális kiállítóhely a besorolásunk. Először megbízottként, majd kinevezéssel intézményvezetője lettem a várnak.

www.simontornyaivar.hu

 

Eddigi múzeumi vonatkozású munkahelyek, beosztások, feladatkörök 

  • 2008 – 2012 Wosinsky Mór Megyei Múzeum – Simontornyai Vármúzeum
  • 2013 –           Simontornyai Vár (Fenntartó: Simontornya Város Önkormányzata)

Amire büszke vagyok az általam végzett szakmai tevékenységgel kapcsolatban

2008 augusztusában kezdtem dolgozni a simontornyai várban, ahol korábban nem volt múzeumpedagógus, így a simontornyai vár múzeumpedagógiai rendszerét én alapoztam meg és a vár történetére, művészettörténeti jellemzőire építve változatos tematikával foglalkozásokat, múzeumi órákat terveztem. Pedagógiai előéletem során megismertem a különböző korosztály jellemzőit, igényeit, így az óvodás gyerektől az érettségizőkig képes voltam a kapcsolatteremtésre, illetve az őket lekötő foglalkozások kitalálására, levezetésére. Nagy öröm számomra, hogy a helyi és a környékbeli osztályok rendszeresen, a kiránduló osztályok pedig nagyon gyakran veszik igénybe a múzeumpedagógiai kínálatunkat.

Szeretem a komplex módon szerkesztett foglalkozásokat: a történelem, irodalom, zene, képzőművészetek együttes használatát.

Végzettség

  • Óvodapedagógus – Felsőfokú Óvónőképző – Kecskemét
  • Tanár – Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola – Eger
  • Múzeumpedagógiai szaktanácsadó –  ELTE

 

MÚZEUMI KOORDINÁTORI HÁLÓZAT

Koordinátori hálózathoz csatlakozás időpontja: 2019. március 1.

Koordinátori hálózathoz csatlakozás motivációja

2019-es év elején a MOKK egyik munkatársa keresett meg, hogy legyek része a múzeumi koordinátorok közösségének. Az első érzésem pozitív volt, örültem, hogy egy vidéki kiállítóhely látókörébe kerül egy országos központnak. Kitüntetettnek éreztem magam, amiért alkalmasnak gondolnak ilyen feladatokra, és hogy része lehetek egy országos hálózatnak. Aztán hamar jelentkeztek az aggodalmaim, hogyan tudok ilyen kieső helyről tevékenyen részt venni feladatokban, hogyan tudok beilleszkedni egy már összeszokott közösségbe, meg tudok-e felelni minden követelménynek. Így utólag elmondhatom, hogy feleslegesen izgultam, mert a közösség gyorsan befogadott mint újonnan érkezőt, rengeteg segítséget nyújtunk egymásnak. Sok új tapasztalatot szerezhettem, tanulhattam másoktól, kapcsolatok épültek ki közöttünk, így bármikor tudok tanácsért fordulni, és én is tudok másoknak hasznos információkat eljuttatni.

Koordinátorként megvalósított legsikeresebb kezdeményezés, tevékenység

Koordinátorként több alkalommal szerveztem múzeumi rendezvényt itt a várban, a szekszárdi  megyei múzeumban, illetve iskolákban, ahol a múzeumi munkatársaknak, valamint a pedagógusoknak adtam át a legújabb információkat.

További célkitűzések koordinátorként 

Igyekszem ellátni a nekünk szánt feladatokat, amiben tudok, a közösség hasznára lenni. Szeretném a Tolna megyei múzeumi munkatársakat megismerni, a kapcsolatainkat élővé tenni. Konkrét terveim nincsenek. 

 

Részvétel szakmai tanulmányutakon, konferenciákon, MOKK képzéseken

  • 2020. január 14-17. Museum Connections 2020. – Tanulmányút Párizsban
  • MOKK koordinátori műhelygyakorlatok