belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

PÉNTEK

24

MÁJUS

SZOMBAT

25

MÁJUS

VASÁRNAP

26

MÁJUS

HÉTFŐ

27

MÁJUS

KEDD

28

MÁJUS

SZERDA

29

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

30

MÁJUS

PÉNTEK

31

MÁJUS

SZOMBAT

01

JÚNIUS

VASÁRNAP

02

JÚNIUS

HÉTFŐ

03

JÚNIUS

Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok a 22. Múzeumok Majálisán
Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok a 22. Múzeumok Majálisán

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest VIII. kerület, Múzeum körút 14–16.

KEZDÉS
MÁJUS
SZOMBAT
20
BEFEJEZÉS
MÁJUS
VASÁRNAP
21

Az MNM 2017-ben a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeum-kert rekonstrukciójához.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. Ez persze nem csupán a természettudományos kutatásokban, gyűjtésekben, tematikus programokban nyilvánul meg. A múzeumok többsége régóta élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

A téma kimeríthetetlen: reneszánsz/barokk kertek, franciakertek, angolparkok, kastélykertek, főúri kertkultúra, kertek lírában és prózában, kertábrázolások, a kert, mint múzsa, kert és virág szimbolika, népmesei motívumok,botanika, kolostori kertek, gyógynövények, paraszti virágos kertek, konyhakertek, városi kertészet, kertészeti gépek, öntözés, a kert kincsei a piacokon. Azokról az intézményekről sem feledkezünk meg, amelyek meghatározó eleme a park, a kert, a természet: reméljük a szabadtéri múzeumok mellett a régészeti parkok is magukénak érzik a témát.

A Majális emellett idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája:

„A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?”

Ezúttal azonban a magyar múzeumi világ a táj és a kultúra, a természet és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt, de gyakran elhallgatott kapcsolatát vizsgálja. Szeretnénk azoknak az intézményeknek is teret adni, amelyek a fenti felhíváshoz kapcsolódó kritikai kérdésekkel foglalkoznának, hiszen a kertekről való gondolkodás többnyire pozitív asszociációkra támaszkodik. A szép, békés, idilli kerti állapotok (Paradicsom), azaz a pozitív tartalmakkal telített terek megteremtéséhez pedig a traumák feldolgozása, azok átgondolt értelmezése elengedhetetlen (sírkert). Az elhallgatott történelem jegyében megemlékezhetünk arról, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

A program hivatalos honlapja itt érhető el.

Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok a 22. Múzeumok Majálisán

A résztvevő múzeumok listája itt érhető el.

MOKK stand

A Szabadtréri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) mindkét jelenleg futó uniós projektjével jelen lesz a májusi rendezvényen.

A kicsik és nagyok JÁTÉKOS KVÍZEK, ÜGYESSÉGI FELADATOK segítségével ismerkedhetnek meg a "Cselekvő Közösségek - aktív közösségi szerepvállalás" és a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projektekkel a 22. Múzeumok Majálisa a Múzeumkertben rendezvényen május 20-21-én.

A Széchenyi 2020 program keretében indult két projekt közös gyermekeként KÖNYVCSERE-PONT kap helyet a majálison, ezzel ösztönözve a látogatókat, hogy hozzanak és vigyenek egy kis nyomtatott formába csomagolt kultúrát magukkal.

Mindenkit szeretettel várunk a sátrainknál!

PROGRAM - MÁJUS 20. SZOMBAT

Színpad

09.00 Pénzügyőr zenekar
10.00 22. Múzeumok Majálisának megnyitója
11.00 Europalánta - Mimó és Csipek
A zenés betétekkel fűszerezett szórakoztató bábelőadás során a gyerekeknek bemutatjuk az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeinek egyes területeit olyan játékos formában, hogy ők maguk is aktív részeseivé válhassanak a környezet megóvásának.
12.00 Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus
13.00 Év Múzeuma 2016 és Év Kiállítása 2016 – eredményhirdetés és díjátadó ünnepség
14.00 Baltazár Színház
Erdős Balázs és Vörös Ferenc 19 éve a Baltazár Színház színészei. A színpadon és az öltözőben is kultikus párost alkotnak. A színház és - nem utolsó sorban - a viccmesélés nagy mesterei ők. Méltó partnerük Darvas Ferenc, aki 2003 óta a Baltazár Színház házi zeneszerzője és számos előadás zongoristája. Ők hárman játsszák a Baltazár Kabarét.
15.30 VODKU
A Vodku zenekar 2000-ben alakult újjá Budapesten. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt modern zenei irányzatok stílusjegyeivel és saját dalszövegeikkel kiegészítve különleges és határtalan zenei világ bontakozik ki a Majális színpadán.
17.00 Múzeumi installációs pályázat díjátadó
18.30 Group'n'Swing
Az ország első számú swing és boogie zenekara a Group'n'Swing tavaly ünnepelte 10. születésnapját.
20.30 DJ Panda - Re:Ady
Mi közve van Adynak a technóhoz, a hiphophoz, a blueshoz, vagy a rockoperához?
Összművészeti Performansz Ady Endre Verseire.
PAGODA

13.00 - 13.30

A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" projekt bemutatása

Nagy Magdolna, mb. igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)

„Cselekvő közösségek” kiemelt uniós projekt bemutatása

Dr. Arapovics Mária, szakmai vezető, „Cselekvő közösségek” projekt, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK)

14.00 Élő MúzeumCafé

PROGRAM - MÁJUS 21. VASÁRNAP

Színpad

11.00 Makám
A Makám a világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A Krulik Zoltán alapította együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán. A Majálisra legújabb gyerekeknek szóló műsorukkal érkeznek. A "Bogárbál"-on ott lesz az újszülött százlábú, az iskolakerülő kabóca, egy álmedve és a csigabigák tavaszi báljának vendégserege is.
13.00 Kerekes Band
A Kerekes Band 1995-ben alakult Egerben. A közelmúltban megjelent Back to Folk (Music from Folkland) lemezt bemutató exkluzív műsoraiban a zenekar pályáját járhatja végig a közönség, a táncházak „tiszta forrásától” a világzenei fesztiválszínpadokig, ahol a csak rájuk jellemző egyedi hangzás: az ethno funk stílus kifejlődött.
14.30 Nemadomfel és Villon trió
A Nemadomfel Együttes egy olyan integrált zenekar, amelyben a szólisták kivétel nélkül sérült (mozgáskorlátozott, értelmileg akadályozott és látássérült) előadók. A Villon trió Kiss Barna klasszikus értelemben vett szerelemzenekara, melyben minden alkalommal kompromisszumok nélkül muzsikál kiváló tehetségű zenész barátaival.
17.00 Lóci Játszik

A Fonogram “Az év Felfedezettje” kategória győztes Lóci Játszik zenekar első három éve alatt már egyértelmű jelek mutatták, hogy itt valami készül, hiszen Csorba Lóci névadó frontember, a VAN című mozi filmzenéjével megalapozta a közönség és a szakma figyelmét. A Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése, a teltházas A38 és Akvárium lemezbemutató koncertek után Lóci most nálunk Játszik.

FELHÍVÁS MÚZEUMOKNAK

A Majális szervezői a legteljesebb szabadságot ajánlják fel a múzeumoknak! Bízva a kreativitásukban, remélik, hogy minden múzeum a saját profiljához igazítja a 22. Múzeumok Majálisának tematikáját. A 2017-es Majális valóban össze kívánja kötni a múzeumokat, az általuk a Múzeumkertben történő megjelenést és tudást, valamint azt szeretnék, ha a múzeumok az MNM épületében is megmutatkoznának.

A szervezők a következő projektekbe várják jelentkezéseket:

1. Műtárgysétány, időszaki kiállítás a múzeum épületében a „kert” jegyében

A szervezők tervei szerint a résztvevő intézmények műtárgyai behálózzák a Nemzeti Múzeum épületét. Hogy ez megvalósulhasson, maximum három, a tematikához kapcsolódó műtárgyat várnak méretekkel és tárgyleírással, amelyek közül egyet fognak kiválasztani a kiállításra. A tárgy reprezentálja és fémjelzi majd az adott múzeum gyűjteményét. A tárgy kiválasztásánál a következő szempontokra kell figyelmi: érdekesség, egyediség, különlegesség,formabontás stb.! A tárgynak a Majális előtt két héttel be kell érkeznie a Magyar Nemzeti Múzeumba! Olyan tárgyat célszerű választani, amely könnyen szállítható, műtárgyvédelmi szempontból nem igényel különösebb bánásmódot, mivel erre az alkalomra a szervezők nem tudnank különleges klimatikus és fényviszonyokat garantálni!

2. Tudássétány – családi pontgyűjtés

A szervezők a Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő, tematikus útvonalakat ajánlanak, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat kapnak. Az összegyűjtött pontok ajándékra válthatók be.

Témaváltozatok a „kert” jegyében:

  • a. irodalom
  • b. művészet
  • c. természet

A pontos feladatot/kérdést elég a majálisra összeállítani, előzetesen csak a részvételi szándékot szükséges jelezni!

3. Múzeumi Pagoda

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a szervezők az idén is berendeznek egy múzeumi társasági sarkot a kollégák számára: kifejezetten a szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak, könyvbemutatóknak, népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásoknak, a civilek és a közintézmények találkozásához. A népszerű programhelyszínt a frontvonalban helyezik el. Erre is várják a programjavaslatokat a résztvevő intézmnyektől!

4. Installációs pályázat az újrahasznosítás jegyében

Az MNM két éve indított pályázatára ezúttal a tematikát erősítő installációkat várnak.A legötletesebb, legkreatívabb dekorációt megjelenítő intézményt 100 000 Ft-os díjjal jutalmazzák. A kész műv elhelyezhető a sátorban, a sátor előtt, nagy méret esetén a Múzeumkertben. Lényeges eleme: újrahasznosított, természetes anyagból készüljön, kapcsolódjon a készítő intézményhez. A mérete szabadon választható, de a szervezők szeretnének minél látványosabb, nagyobb méretű installációkat beemelni a közösségi terekbe.

Jelentkezés:

A jelentkezéseket a már bevált módon, online kérdőív kitöltésével várják, hogy a beérkezett adatok feldolgozása gyorsabb és átláthatóbb legyen.

A regisztrációs kérdőív kitöltése az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal ezen

a linken: http://ripet.hu/feedback.php?kid=893135aed2b74a0bcb94374e3a625469

A sajtó- és háttéranyagokon kívül ezeket az Múzeumok Majálisa-honlapon, az MNM-honlapon és az

MNM közel 20.000 fős látogatottságú Facebook-oldalán használják fel a múzeumok bemutatására.

A korábbi évekhez hasonlóan a www.magyarmuzeumok.hu már az eredményhirdetés előtt bemutatja a díjakra esélyes múzeumokat.

Ezen kívül fotókat (jpg) és rövidfilmeket (avi, mp4, és NE DVD-formátumban és minél jobb minőségben) is várnak a muzeumokmajalisa@hnm.hu email-címre.

Előzetesen jelezni szükséges a kérdőívben, ha valamely intézmény csak kiadvánnyal és/vagy szóróanyaggal érkezik, és azok központi helyszíni elhelyezését igényli. A programok bemutatkozását a színpad kapacitásától és a Majális-tematikához való kapcsolódás alapján tudják teljesíteni a szervezők, a kérdőívben ezt is előzetesen jelezni kell a szervezők felé.

A hiányos vagy a feltételeknek nem megfelelő, esetleg határidő után érkező pályázatokat a szervezőknek nem áll módjában elfogadni.

A jelentkezés határideje:

2017. március 24.

A pályázatok értékelése:

A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld legkésőbb 2017. április 7-ig.

Fontos tudnivalók:

A Múzeumok Majálisa idejére, intézményenként – egységesen – a következőket biztosítják: ingyenes részvétel, szervezési feladatok, áramellátás, az intézmény nevének kiírása a sátor tetején, 1 db asztal, 1 db sörpad és 2 db szék. Ezen felül a részt vevő intézményeknek kell gondoskodniuk a sátor felszereléséről, installációjáról és díszítéséről!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján – házigazdaként – sokszor kerültek nehéz helyzetbe egyes múzeumok részvételének váratlan és kései lemondása miatt. Ezért – lemondás esetén – minden esetben kérik a sátor bérleti díjának megtérítését.

Kapcsolattartó:

Bárd Edit

Telefon: 36 1 327 77 00/330 m.

E-mail: muzeumokmajalisa@hnm.hu