belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás – „A világ csodái – Felfedezések kora!” Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr! Kedves Kolléga!

 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezzük a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

Örömünkre szolgál, ha intézménye idén is színesíti a múzeumi szakma széles területét felölelő programsorozatot azzal, hogy bekapcsolódik a 2019. évi eseményekbe.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a 2019-ben kialakított koncepcióval („A világ csodái – Felfedezések kora!”), kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

A kiemelt témával arra kívánjuk ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja idejére időzített színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális javai sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében. A múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban megőrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt koncentrálódó tudás mind-mind tudásátadás és a tudástechnológia részét képezik. A „régi, de új!” mottó jegyében arra bátorítjuk a múzeumokat, hogy mutassák be saját rejtett értékeiket, és olyan módon értelmezzék újra és közvetítsék mindezt, hogy a közönség, köztük a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, szenzációszámba menjenek. Célunk az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával zajló múzeumi programok szorgalmazása is. Arra bátorítjuk a múzeumokat, hogy használják ki a rendezvény által javasolt témaköröket olyan csoportok megszólítására is, amelyek eddig alulreprezentáltak voltak a múzeumlátogatók között.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázott támogatás 2019-ben is lehetővé teszi*, hogy központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak* köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljük meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 150.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke*.

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, mely a MOKK honlapjáról is letölthető (levelünkhez mellékeljük). A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Balogh Enikő részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2019. június 3. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük vezetőjének szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. a megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)!

REGISZTRÁCIÓ MEGKEZDÉSE IDE KATINTVA!

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje a regisztracio.oszifesztival.hu oldalon: 2019. július 3. 23:59

Bírálat tervezett időpontja: 2019. július 8.

(Kiértesítések az eredményekről 2019. július 12-ig)

A részletes program feltöltésének határideje (oszifesztival.hu): 2019. augusztus 16.

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével jelezze: IDE KATTINTVA!

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK 2019-ben is több témakört ajánl a programokat szervező intézmények figyelmébe.

Ebben az évben kiemelt tematika a Tudományos találkozások a múzeumban  lesz. A jelmondathoz illeszkedve idén megújított 16+ Felfedezők nyomában  tematika a fiatal generációnak segít megérteni a felfedezők és felfedezések  kapcsolatát, egyúttal a témakör lehetőséget biztosít a muzeális intézmények számára a játékos ismeretátadásra.

 

Idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum és a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikákhoz. A Tanárok éjszakája című tematikát a célcsoport és a múzeumok igényeihez igazodva a Lámpás én vagyok – helyett Tanárok napjára neveztük át, amely az Óvodapedagógusok napjával együtt továbbra is kiemelt programunkat képezi. A Múzeumi szünetelő és a korábban is nagyon népszerű Pincétől a padlásig tematika szintén részét képezi továbbra is a témáinknak. A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika közkívánatra folytatódik.

 

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30/272-0234 telefonszámon.

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2018-es Múzeumok Őszi Fesztiválja értékelését, melyet a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvashatnak. A programok megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/otletek-a-programszervezeshez2.html. A programok kidolgozásában és összehangolásában segítséget kérhetnek megyei múzeumi koordinátorainktól is.

 

 

*Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése még folyamatban van, a szerződés még nem került aláírásra, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatási szerződés aláírása után, az elnyert összeg függvényében tud megrendelni.

 

** Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2018-ban részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM tudtuk elfogadni szakmai beszámolójukat, idén csak kommunikációs platformjainkon tudunk megjelenést biztosítani. Ezek az intézmények a 2019-es rendezvényen saját költségen vehetnek részt.

 

 

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2019. június 18.

 

Üdvözlettel:

Nagy Magdolna sk.

 

Dr. Cseri Miklós sk.

mb. igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

   

Kapcsolódó cikkek
Regisztráció megkezdése a MŐF-re

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚN 25
  kedd
 
Pedagógiai és szülői fórum az Iskolai Közösségi Szolgálatról Veszprémben
  JÚN 25
  kedd
 
Információs nap az IKSZ-ről Veszprém megyében
  JÚN 27
  csütörtök
 
Museum Tech 2019: Digitális Fesztivál júniusban
  JÚL 02
  kedd
 
Múzeumpedagógiai workshop a Tér-Mozgás-Játék című kiállításhoz
  JÚL 02
  kedd
 
A képzőművészet, a természettudomány és a múzeumpedagógia inklúziója
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

JÚNIUS

25

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
2019. 05. 24.
ZÁR(OL)VA
Magyar Múzeumok


2019. 06. 24.
Hamarosan befejeződik Szulejmán szultán Szigetvár melletti sírkomplexumának régészeti feltárása
2019. 06. 24.
A MuseuMap az Europeana akkreditált aggregátora
2019. 06. 24.
A MuseuMap az Europeana akkreditált aggregátora
2019. 06. 23.
Megújult a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben