belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2021. februári TOP konferencián elhangzott előadásokról készült felvételek visszanézhetők Youtube csatornánkon. Különösen ajánljuk Katona Zsuzsanna A TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 felhívások módosulásaival kapcsolatos tudnivalók című előadását, melyben gyakran ismételt kérdésekre ad válaszokat. Utóbbi felvételért kérjük, IDE kattintson.

Hogyan támogatja a MOKK a TOP projekteket?

TOP projektek támogatása képzésekkel

A  „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt fenntartási időszakában (2019. október 16-tól 2022. október 15-ig) a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az alábbi módokon támogatja a TOP (Terület- és Településfejlesztés Operatív Program) projekteket:

A „Cselekvő közösségek” kiemelt projekt fizikai befejezését követően a fenntartási időszakának végéig biztosítja a TOP-osok számára:

 • a hozzáférést a megvalósítást támogató szakmai kiadványokhoz (online és elektronikus kiadványok, amelyek a projekt honlapjáról térítésmentesen és regisztráció nélkül letölthetők)
 • OVIMOR rendszer felületének használatát az adatfeltöltések elvégzéséhez
 • lehetőséget képzésekre és szakmai műhelyekre költségtérítés ellenében, melyek költsége a 
  TOP keretében elszámolható
 • Közösségek Hete országos rendezvénysorozat megszervezését - 2020-ban rendhagyó módon virtuális formában szerveztük meg, 2021-ben is meghirdettük, felhívásunk itt érhető el

Utánkövetés:

 • A mentorok által mentorált kulturális intézmények és a TOP közösségfejlesztési folyamatokat támogató felhívásában nyertes projektek utóéletének nyomon követése
 • A közösségi aktivitás csökkenése esetén szakmai-módszertani segítségnyújtás biztosítása

Továbbképzések szervezésével  szakmai – módszertani támogatás nyújtása:

Figyelem! A képzés megfelel a TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 Helyi identitás és kohézió erősítése című pályázat kedvezményezettjei számára a pályázati felhívás 3.4.1.1. B. 5. f. pontja szerinti képzési kötelezettség előírásának. Azaz amennyiben sikeresen elvégzi a képzést, a MOKK által kiállított tanúsítvány bemutatásával eleget tesz a tapasztalatcserén való részvételi kötelezettségnek. A szakmai tapasztalatcsere költsége a TOP pályázatból elszámolható.

 • Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata

A 60 órás blended továbbképzést kulturális szakemberek számára szervezzük. Az EMMI által akkreditált továbbképzés során a résztvevők megismerkednek a Cselekvő közösségek projekt céljaival és eredményeivel, képessé válnak a kulturális partnerség, a közösségfejlesztés és a kulturális intézményeket célzó fejlesztési folyamatok generálására, jártassá válnak a társadalmiasított intézményi modellek és az esélyegyenlőségi modellek alkalmazásában, elsajátítják az intézményi önkéntesség támogatásának módszereit. A megszerzett kompetenciák birtokában képesek lesznek esetpéldák, jó gyakorlatok gyűjtésére és alkalmazására a múzeumi, a könyvtári és a közművelődési területen.

A továbbképzésről részletes információ itt érhető el.  

Szakmai tapasztalatcserék szervezése – legalább évi egy kapcsolattartásra szolgáló fórum biztosítása  

Több fórumot is biztosítunk a szakmai tapasztalatcserére, amelyek megfelelnek a TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 Helyi identitás és kohézió erősítése című pályázat kedvezményezettjei számára a pályázati felhívás 3.4.1.1. B. 5. g. pontja szerinti szakmai tapasztalatcsererén való részvételi kötelezettség előírásának. Azaz amennyiben sikeresen elvégzi a képzést, a MOKK által kiállított tanúsítvány bemutatásával eleget tesz a tapasztalatcserén való részvételi kötelezettségnek. A szakmai tapasztalatcsere költsége a TOP pályázatból elszámolható.

 • A közösségfejlesztés és a helyi közigazgatás kapcsolata, egymásra gyakorolt hatása

Az egynapos továbbképzést, amely egyúttal szakmai tapasztalatcsereként is szolgál, az önkormányzatok munkatársai, köztisztviselői számára szervezzük. A továbbképzés képessé teszi a közigazgatás intézményeit az aktivitásukban megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására.

Figyelem! A képzés elvégzésével egyben 7 kreditpontot is teljesít a résztvevő, ugyanis a képzést az Állami tisztviselői és a közszolgálati továbbképzési rendszer akkreditálta (NKE VTKK:PM-2437-1804-BS)!

A szakmai tapasztalatcsereként szolgáló továbbképzésről részletes információ itt érhető el.

 • Országos szakmai konferencia a TOP-projektgazdák számára

A TOP-nyertes projektek megvalósítói számára a szakmai tapasztalatcsere céljára - 2020. decemberében és 2021 februárjában online formában szervezünk konferenciát A kultúra szerepe a helyi közösségfejlesztésben címmel.

 A 2020. decemberi konferencia programja itt érhető el. A konferenciáról készült "A kulturális közösségfejlesztési projektek után is van miből építkezni!" című beszámolónkért ide kattintson.

 A 2021. februári konferencia programja pedig itt érhető el. A februári konferencián elhangzott előadásokról készült felvételek visszanézhetők Youtube csatornánkon. Különösen ajánljuk Katona Zsuzsanna A TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 felhívások módosulásaival kapcsolatos tudnivalók című előadását, melyben gyakran ismételt kérdésekre ad válaszokat. Utóbbi felvételért kérjük, IDE kattintson.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” EFOP-1.3.1-15-2016-00001 projekt keretében kidolgozott és a projekt futamideje alatt megvalósult továbbképzésekről itt olvashat.

 

 

Kapcsolódó cikkek
Cselekvő Közösségek projekthonlap - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (archívum)
Cselekvő közösségek online konferencia az NMI szervezésében 2021. április 27-én
Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata képzést szervez az Országos Széchényi Könyvtár