belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hogyan támogatja a MOKK a TOP projekteket?

TOP projektek támogatása képzésekkel

A  „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt fenntartási időszakában (2019. október 16-tól 2022. október 15-ig) a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az alábbi módokon támogatja a TOP (Terület- és Településfejlesztés Operatív Program) projekteket:

A „Cselekvő közösségek” kiemelt projekt fizikai befejezését követően a fenntartási időszakának végéig biztosítja a TOP-osok számára:

  • a hozzáférést a megvalósítást támogató szakmai kiadványokhoz (online és elektronikus kiadványok, amelyek a projekt honlapjáról térítésmentesen és regisztráció nélkül letölthetők)
  • OVIMOR rendszer felületének használatát az adatfeltöltések elvégzéséhez
  • lehetőséget képzésekre és szakmai műhelyekre költségtérítés ellenében, melyek költsége a 
    TOP keretében elszámolható

Legalább évi egy kapcsolattartásra szolgáló fórum biztosítása:

  • Közösségek Hete országos rendezvénysorozat - 2020-ban rendhagyó módon virtuális formában szerveztük meg
  • Országos szakmai konferencia a TOP-projektgazdák, azaz a TOP-nyertes projektek megvalósítói számára a szakmai tapasztalatcsere céljára - 2020. decemberében online formában tervezzük megszervezni

Utánkövetés:

  • A mentorok által mentorált kulturális intézmények és a TOP közösségfejlesztési folyamatokat támogató felhívásában nyertes projektek utóéletének nyomon követése
  • A közösségi aktivitás csökkenése esetén szakmai-módszertani segítségnyújtás biztosítása

 

Továbbképzések szervezésével  szakmai – módszertani támogatás nyújtása a fejlesztés eredményeként társiadalmiasítottan működő intézmények számára:

Kulturális közösségfejlesztés gyakorlata

A 60 órás blended továbbképzést kulturális szakemberek számára szervezzük. Az EMMI által akkreditált továbbképzés során a résztvevők megismerkednek a Cselekvő közösségek projekt céljaival és eredményeivel, képessé válnak a kulturális partnerség, a közösségfejlesztés és a kulturális intézményeket célzó fejlesztési folyamatok generálására, jártassá válnak a társadalmiasított intézményi modellek és az esélyegyenlőségi modellek alkalmazásában, elsajátítják az intézményi önkéntesség támogatásának módszereit. A megszerzett kompetenciák birtokában képesek lesznek esetpéldák, jó gyakorlatok gyűjtésére és alkalmazására a múzeumi, a könyvtári és a közművelődési területen.

A továbbképzésről részletes információ itt érhető el.

A közösségfejlesztés és a helyi közigazgatás kapcsolata, egymásra gyakorolt hatása

Az egynapos továbbképzést az önkormányzatok munkatársai, köztisztviselői számára szervezzük. A továbbképzés képessé teszi a közigazgatás intézményeit az aktivitásukban megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására.

A továbbképzésről részletes információ itt érhető el.

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” EFOP-1.3.1-15-2016-00001 projekt keretében kidolgozott és a projekt futamideje alatt megvalósult továbbképzésekről itt olvashat.

 

 

Kapcsolódó cikkek
Cselekvő Közösségek projekthonlap - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (archívum)