belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Konferenciák

  • Partnerségben a múzeummal – In Partnership with Museums

A kulturális intézmények együttműködési lehetőségeiről tartottak kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Egerben Partnerségben a múzeummal (In Partnership with Museums) címmel 2017. november 20-21-én. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében megrendezett, műhelymunkának is alkalmat adó konferencia középpontjában a múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények partnersége és a helyi közösségekkel kialakított összefogás állt, különös tekintettel a múzeumi intézményekkel való kooperációra.

A szakmai tapasztalatcserén neves külföldi és hazai szakemberek adtak elő.

KONFERENCIAKÖTET : a konferencia előadásainak és tanulmányainak összefoglaló kötete innen tölthető le.

Az előadások megtekinthetők és letölthetők:

M_Arapovics_Methodological developments

I_Bereczki_Partnership with museums

J_Molnar_For Me For You

P_Braun_Gamification in Gdansk

M_Vaino_Streets_with_names

T_Miszler_Volunteers in the libraries

A_Toth_Citizens among artifacts

https://prezi.com/p/ycwr5cb32duv/ 

Kvaszingerné_Lengyelné_Possibilities of accessibility support

M_Buczek_Museum in Warsaw

M_Nagy_Community acting

P_Zwaka_Youth Museum in Berlin

 

  • Fókuszban a kulturális közösségfejlesztés

A kulturális közösségfejlesztés eredményeiről, valamint a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények települési közösségfejlesztő szerepéről tartott konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karával partnerségben 2018. június 11-én az ELTE TÁTK Tanácstermében. A konferenciát a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében rendezték meg, ahol a projektgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnerei, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet, valamint meghívott szakemberek mutatták be a kulturális közösségfejlesztés módszereit, jó gyakorlatait. Az egyetem képviselői a közösségfejlesztő szakmát, valamint a közösségi és civil tanulmányok MA képzés munkaerő-piaci hasznosulását helyezték fókuszba.

A konferencián elhangzott előadások megtekinthető és letölthetők:

Kárpáti_Á_Művelődési Intézet szerepe a CSK projektben

Arapovics_M_Múzeumok szerepe a közösségfejlesztésben

Dóri_É_Közművelődési intézmények szerepe a közösségfejlesztésben

Fehér_M_A könyvtárak szerepe a közösségfejlesztésben

Nagy_M_CSK kommunikáció

Stumpf_R_Korlenyomat_Taliándörögd_mintaprojekt

Madarász_Z_TOP_Pécs

 

  • Partnerségben a könyvtárral – Nemzetközi tudományos konferencia

Partnerségben a könyvtárral – In Partnership with Libraries címmel került megrendezésre a Cselekvőközösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) II. nemzetközi tudományos konferenciája 2018. október 15–16-án, Debrecenben.

Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében megvalósult esemény fókuszában a könyvtárak közösségépítő szerepe állt, ugyanakkor bemutatta a projekt eddig elért eredményeit, kutatásokat, fejlesztéseket, illetve a kulturális terület legfontosabb trendjeit. Az előadók között szerepeltek a könyvtári, múzeumi, közművelődési terület neves hazai, határon túli és külföldi szakértői, többek között Nagy-Britanniából, Olaszországból, Finnországból, Lengyelországból, Horvátországból, Romániából, Ausztriából. A konferencia két napján a 240 résztvevő 31 előadás, bemutató, kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhetett meg a hazai és külföldi innovációkkal, jó gyakorlatokkal.  

A konferencia teljes hanganyaga és a szemléletésként felhasznált fájlok elérhetőek a Partnerségben a könyvtárral aloldalról.

 

  • Partnerségben a közművelődéssel – Nemzetközi tudományos konferencia

Az NMI Művelődési Intézet Nkft. konzorciumi partnereivel, a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben 2019. május 15-16-án kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett Lakiteleken „Partnerségben a közművelődéssel” címmel a Cselekvő közösségek − aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében.

A konferencia témájában szorosan kapcsolódott a projekt célkitűzéseihez, fókuszba helyezte a közösségépítés és -fejlesztés, az intézmények közösségi alapon való működtetése, az esélyegyenlőség és az önkéntesség fő irányvonalait, módszertani lehetőségeit.

Fontosnak tartottuk, hogy a projekt során létrejött jó gyakorlatokon keresztül alkalmazható és fenntartható példákat mutassunk be mindhárom – a közművelődési, a múzeumi és a könyvtári– szakterületen.  A rendezvényen az előadások, workshopok, kerekasztal beszélgetések során áttekintettük a Cselekvő közösségek projekt eredményeit, javaslatokat, ajánlásokat fogalmaztunk meg a projekt folyamán megszületett közösségi aktivitás hosszútávú fenntartására és továbbfejlesztésére.

A projekt fontos célkitűzéseként határoztuk meg külföldi tapasztalatok szerzését a projekt résztvevői és célcsoportjai számára, ezen túl egy új típusú nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítását céloztuk meg intézményekkel és civil szervezetek képviselőivel egyaránt. A konferencia előadói a könyvtári, a múzeumi és a közművelődési szakterületek elismert hazai és külföldi szakemberei voltak, akik saját közösségfejlesztő tevékenységüket mutatták be, elősegítve a további partneri együttműködések kialakítását.

Partnerségben a közművelődéssel – konferencia kötet itt olvasható

In Partnership with Community Culture – a konferencia kiadvány angol nyelven itt olvasható.

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben