belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kutatási jelentések

 A Cselekvő közösségek projekt keretében – több tízezer embert bevonva – hét kutatás valósult meg az NMI Művelődési Intézet koordinálásával, amelyek célja a kulturális közösségfejlesztési folyamatok figyelemmel kísérése, dokumentálása, empirikus adatainak feltárása, a tapasztalatok összegzése és innovatív fejlesztő javaslatok megfogalmazása volt.

 

  • Delfi jövő- és trendkutatás a múzeumi, könyvtári és közművelődési területen – Monitoring és kutató-fejlesztő tevékenységek – Kutatások 

A kutatás célja a közművelődés, a múzeum és a könyvtár területeihez kapcsolódóan a jövőben várható szakmai tendenciák vizsgálata volt. A háromkörös, véleményformáló vizsgálatban 62 hazai és 17 országból 33 külföldi szakember vett részt 2017. október 1. és 2018. június 30. között.

Kutatási jelentések

A kutatási jelentés online verziója letölthető innen.

A kutatási jelentés angol verziója itt olvasható.

 

  • A “Kulturális intézmények társadalmiasítási folyamatai Magyarországon” című kutatási jelentés

A Cselekvő közösségek projekt által idén megjelentetett kötet a Magyarországon működő kulturális intézetek társadalmiasítási folyamatait vizsgáló két kutatást, és azok eredményeit foglalja össze. A kiadvány három nagyobb egységből áll. Először bemutatja a fejlesztést megelőző vizsgálatot, amelynek keretében 108 kulturális intézmény dokumentumait elemezték. A második, 2019-es kutatást a fejlesztést követően végezték el, kizárólag azokon az intézményeken, amelyek két évvel korábban is szolgáltattak adatokat. A felmérés hatásvizsgálatát és a hatásmérés eredményeit foglalja össze a harmadik fejezet. Zárásként pedig a két felmérés eredményeinek összehasonlítása és összegzése olvasható a kötetben. A mellékletekben megtalálhatóak a kutatásban résztvevő intézmények nevei, a vizsgálatok szempontrendszerei, illetve azok a kérdések, amelyeket megválaszoltak a felmérés szereplői.

Kutatási jelentések

A online verzió innen letölthető: Kulturális intézmények társadalmiasítási folyamatai Magyarországon

 

  •  A „Magyarországi múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények reprezentatív felmérése” című kutatási jelentés

Először készült átfogó, reprezentatív felmérés a magyarországi múzeumi-, könyvtári- és közművelődési intézmények társadalmi-közösségi beágyazottságáról. A Cselekvő közösségek projekt célja annak kiderítése volt, hogy milyen hatást gyakorolnak a helyi lakosok és közösségeik a kulturális intézmények tevékenységére, illetve mennyire veszik figyelembe az intézmények a helyi lakossági- és közösségi igényeket. A kutatás azért hiánypótló, mert ugyan minden évben készül statisztika a kulturális intézmények működéséről, az nem terjed ki a társadalmi szerepvállalásuk felmérésére. Ezelőtt nem volt átfogó vizsgálat a partneri együttműködéseik – az önkétesség, az iskolai közösségi szolgálat menedzsmentje és az esélyegyenlőségi elvek megvalósulásának kapcsán. Az eredmények arra mutatnak rá, hogy mindhárom szakterület erős társadalmi kapcsolatokkal rendelkezik, ugyanakkor akadnak hiányosságok a humánerőforrások, az akadálymentesítés, a közösségi részvételi stratégiák és a rendszeres kutatási munkák terén.

Kutatási jelentések

A kutatási jelentés online verziója innen letölthető: 

Magyarországi múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények reprezentatív felmérése

 

  • A kulturális közösségszervezés gyakorlata kontrollcsoport-vizsgálattal

Jelen kiadványban ismertetett – az elméleti kitekintést követő – hatásvizsgálat kettős célkitűzéssel indult el és valósult meg. Egyrészt a kutatás segítségével képet lehet alkotni arról, hogy a kulturális intézmények társadalmi beágyazottságát tekintve milyen változások történtek a vizsgált időszakban. Másrészt pedig az, hogy a 2016-2019. között zajló Cselekvő közösségek (CSK) projekt révén megvalósított fejlesztések ebben a folyamatban milyen hatásokat generáltak.

A kutatás a 2017-ben a „Magyarországi múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények reprezentatív felmérése” címmel készült országos intézményi vizsgálatra és annak mintakeretére épült.

Kutatási jelentések

A kutatási jelentés online verziója letölthető innen.

 

  • Települési közösségfejlesztési folyamatok vizsgálata Magyarországon

A helyi identitás és kohézió erősítése című, TOP 5.3.1-16 és 6.9.2-16 azonosító számú felhívások nyertes projektjeinek eredményeit, hatásait mérő mid-term és ex-post kutatási jelentés

A közművelődési, múzeumi és könyvtári területen működő kulturális intézmények egyre növekvő társadalmi szerepvállalását a kulturális közösségfejlesztési folyamatok szolgálatába állító és ezáltal a magyar társadalom kohézióját elősegítő projekt célja, hogy képessé tegye a civil szervezeteket, az önkormányzatokat és helyi kulturális intézményeket a tevékenységükben megerősített közösségek és kezdeményezéseik befogadására, támogatására, a közösségi aktivitás fenntartására. A fejlesztés szakmai hátteret biztosít ahhoz, hogy a helyi kulturális közösségek képessé váljanak közösségfejlesztési folyamatok, valamint önkéntes programok megvalósítására és fenntartására. A kulturális intézmények egyedi eszközeire építve a projekt folyamatos szakmai-módszertani támogatást biztosít a települések és azok kulturális intézményei, és / vagy civil szervezetei számára a társadalmi kohéziót erősítő, közösségfejlesztési folyamatok megvalósításához. Fenti célok elérésének fontos alapja és eszköze, valamint a megvalósítás folyamatának egyik fontos eleme, hogy országos kutatások során vizsgálni lehessen a kulturális intézményrendszer állapotát, a szakterületek működését, és az azokat meghatározó közösségi, társadalmi folyamatokat.

 Kutatási jelentések

A kutatási jelentés online verziója letölthető innen.

 

  • Kulturális közösségfejlesztési folyamatok vizsgálatai Magyarország településein (zárótanulmány)

A „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” projekt keretében a legfőbb törekvés a közösségfejlesztés és a közösségi tervezés szemléletének, illetve gyakorlatának széles körű elterjesztése, a közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a kulturális intézmények közösségi részvételi (társadalmiasított) működésének módszertani megalapozása volt.

A fejlesztések megvalósulása érdekében kutatási és monitoringtevékenységet végeztünk, melynek során egyrészt a múzeumok, közművelődési intézmények és könyvtárak közösségi szerepvállalását, illetve várható trendjeit vizsgáltuk, másrészt a Cselekvő közösségek projekt által támogatott folyamatok eredményeit, a közösségfejlesztő folyamatok hatására elinduló változásokat, a mentorok tevékenységét monitoringoztuk az együttműködő partnerek és a lakosság körében. A felméréseket a konzorciumi partnerek kutatói és a közbeszerzések nyertes szolgáltatói együttesen végezték.

A fenti célok elérése érdekében már a tervezési időszakban is fontosnak tartottuk, hogy a projekt szolgáltatásainak eredményességét, hatását mérni tudjuk a részt vevő, együttműködő partnerek és a lakosság körében. Éppen ezért a tervek alapján a projekt hároméves megvalósítási időszakában több kutató-fejlesztő tevékenység valósult meg, amelyek eredményeiről egy összefoglaló tanulmány is készült.

 Kutatási jelentések

Az összefoglaló/záró tanulmány online verziója letölthető innen.

Az összefoglaló/záró tanulmány angol nyelvű verziója letölthető: The-Examinations-of-Cultural-Community-Development-Processes-in-the-Municipalities-of-Hungary

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben