belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A szakmai tanulmányutakról

Külföldi tanulmányutak

A projekt keretében szakmai tanulmányutakat szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Európai Unió tagállamaiba, hogy a résztvevő kulturális szakemberek minél több létező jó gyakorlattal ismerkedhessenek meg, és új, nemzetközi kapcsolatokat építhessenek.

A szakmai tanulmányutakról

A négynapos tanulmányutakra településenként vagy településrészenként 2–2 fő jelentkezhetett (Budapest és Pest megye kivételével), összesen 240 szakember szakmai látogatásának megszervezésére volt lehetőség. A szakmai utakra a kulturális közösségek és civil szervezetek tagjait és vezetőit, kulturális intézmények (könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények) szakembereit, helyi önkormányzatok képviselőit, valamint „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP pályázatok nyerteseit vártuk. A résztvevők társadalmi kérdésekkel foglalkozó, közösségi jó gyakorlatokat megvalósító könyvtárakat, múzeumokat, kulturális intézményeket és civil szervezeteket látogattak meg a tanulmányutakon, továbbá aktív közösségek tagjaival találkoztak. Az intézmények, kiállítások megtekintésén túl beszélgetésekre, műhelymunkákra és előadásokra került sor. A tanulmányutakat 2018 júliusa és 2019 nyara között szerveztük. Az utak célja az volt, hogy a tapasztalatok minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljanak, és minél többen adaptálhassák a látottakat saját lehetőségeiknek, igényeiknek megfelelően. Ennek érdekében a résztvevőknek megadott szempontok alapján részletes útibeszámolót kellett készíteniük.

A tanulmányutakon való részvétel költségeit – az útiköltséget, a szállás, étkezések, biztosítás, belépők díját – a projekt fedezte. A jelentkezés során előnyt jelentett az angol nyelvtudás, vagy a célország nyelvének ismerete, de minden csoporttal kísérő és tolmács is utazott. A 12 út során összesen 14 országot látogatott meg a mintegy 150 hazai településről érkezett 239 résztvevő.

 A szakmai tanulmányutakról

Belföldi tanulmányutak

 

A Cselekvő közösségek projekt keretében az NMI Művelődési Intézet koordinációjával szervezett háromnapos belföldi tanulmányút-sorozat 18 megyét érintő programjain a házigazdamegye kulturális intézményrendszerének, jó gyakorlatainak megismerése mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítette a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A rendezvénysorozat célja olyan intézmények és helyi közösségek megismerése volt, ahol a közösségfejlesztés, az önkéntesség, az esélyegyenlőség jó példáit, és a társadalmiasított, közösségi részvételi alapon működő intézményi gyakorlatokat mutatták be.

A szakmai tanulmányutakról

A tanulmányutak résztvevői „A helyi identitás és kohézió erősítése” közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, illetve támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai; a közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai; a kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai lehettek. Egy-egy tanulmányúton 40–70 résztvevő gyarapodhatott újabb tapasztalatokkal, bővíthette ismeretségi körét, lehetett részese az újonnan alakuló kapcsolati hálónak.

Az utak során 139 település 183 jó gyakorlatával ismerkedhettek meg a tanulmányutak résztvevői. A 18 úton összesen 1259 résztvevő volt jelen, 468 településről.

A szakmai tanulmányutakról

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben