belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A szakmai tanulmányutakról

Külföldi tanulmányutak

A projekt keretében szakmai tanulmányutakat szervezett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Európai Unió tagállamaiba, hogy a résztvevő kulturális szakemberek minél több létező jó gyakorlattal ismerkedhessenek meg, és új, nemzetközi kapcsolatokat építhessenek.

A szakmai tanulmányutakról

A négynapos tanulmányutakra településenként vagy településrészenként 2–2 fő jelentkezhetett (Budapest és Pest megye kivételével), összesen 240 szakember szakmai látogatásának megszervezésére volt lehetőség. A szakmai utakra a kulturális közösségek és civil szervezetek tagjait és vezetőit, kulturális intézmények (könyvtárak, múzeumok, közművelődési intézmények) szakembereit, helyi önkormányzatok képviselőit, valamint „A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP pályázatok nyerteseit vártuk. A résztvevők társadalmi kérdésekkel foglalkozó, közösségi jó gyakorlatokat megvalósító könyvtárakat, múzeumokat, kulturális intézményeket és civil szervezeteket látogattak meg a tanulmányutakon, továbbá aktív közösségek tagjaival találkoztak. Az intézmények, kiállítások megtekintésén túl beszélgetésekre, műhelymunkákra és előadásokra került sor. A tanulmányutakat 2018 júliusa és 2019 nyara között szerveztük. Az utak célja az volt, hogy a tapasztalatok minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljanak, és minél többen adaptálhassák a látottakat saját lehetőségeiknek, igényeiknek megfelelően. Ennek érdekében a résztvevőknek megadott szempontok alapján részletes útibeszámolót kellett készíteniük.

A tanulmányutakon való részvétel költségeit – az útiköltséget, a szállás, étkezések, biztosítás, belépők díját – a projekt fedezte. A jelentkezés során előnyt jelentett az angol nyelvtudás, vagy a célország nyelvének ismerete, de minden csoporttal kísérő és tolmács is utazott. A 12 út során összesen 14 országot látogatott meg a mintegy 150 hazai településről érkezett 239 résztvevő.

 A szakmai tanulmányutakról

Belföldi tanulmányutak

 

A Cselekvő közösségek projekt keretében az NMI Művelődési Intézet koordinációjával szervezett háromnapos belföldi tanulmányút-sorozat 18 megyét érintő programjain a házigazdamegye kulturális intézményrendszerének, jó gyakorlatainak megismerése mellett helyszínlátogatásokkal, szakmai fórumokkal segítette a hazai kulturális intézmények és civil szervezetek tapasztalatcseréjét.

A rendezvénysorozat célja olyan intézmények és helyi közösségek megismerése volt, ahol a közösségfejlesztés, az önkéntesség, az esélyegyenlőség jó példáit, és a társadalmiasított, közösségi részvételi alapon működő intézményi gyakorlatokat mutatták be.

A szakmai tanulmányutakról

A tanulmányutak résztvevői „A helyi identitás és kohézió erősítése” közösségfejlesztő folyamatokat támogató felhívásra támogatási kérelmet benyújtó, illetve támogatott önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai; a közösségfejlesztő folyamatokat megvalósító önkormányzatok, civil, egyházi és egyéb szervezetek, intézmények és azok munkatársai; a kulturális intézmények és szervezetek képviselői, szakmai munkatársai lehettek. Egy-egy tanulmányúton 40–70 résztvevő gyarapodhatott újabb tapasztalatokkal, bővíthette ismeretségi körét, lehetett részese az újonnan alakuló kapcsolati hálónak.

Az utak során 139 település 183 jó gyakorlatával ismerkedhettek meg a tanulmányutak résztvevői. A 18 úton összesen 1259 résztvevő volt jelen, 468 településről.

A szakmai tanulmányutakról