belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Konferenciák

  • Partnerségben a múzeummal – In Partnership with Museums

A kulturális intézmények együttműködési lehetőségeiről tartottak kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Egerben Partnerségben a múzeummal (In Partnership with Museums) címmel 2017. november 20-21-én. A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében megrendezett, műhelymunkának is alkalmat adó konferencia középpontjában a múzeumi, könyvtári és közművelődési intézmények partnersége és a helyi közösségekkel kialakított összefogás állt, különös tekintettel a múzeumi intézményekkel való kooperációra.

A szakmai tapasztalatcserén neves külföldi és hazai szakemberek adtak elő.

KONFERENCIAKÖTET : a konferencia előadásainak és tanulmányainak összefoglaló kötete innen tölthető le.

Az előadások megtekinthetők és letölthetők:

M_Arapovics_Methodological developments

I_Bereczki_Partnership with museums

J_Molnar_For Me For You

P_Braun_Gamification in Gdansk

M_Vaino_Streets_with_names

T_Miszler_Volunteers in the libraries

A_Toth_Citizens among artifacts

https://prezi.com/p/ycwr5cb32duv/ 

Kvaszingerné_Lengyelné_Possibilities of accessibility support

M_Buczek_Museum in Warsaw

M_Nagy_Community acting

P_Zwaka_Youth Museum in Berlin

 

  • Fókuszban a kulturális közösségfejlesztés

A kulturális közösségfejlesztés eredményeiről, valamint a múzeumok, a könyvtárak és a közművelődési intézmények települési közösségfejlesztő szerepéről tartott konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karával partnerségben 2018. június 11-én az ELTE TÁTK Tanácstermében. A konferenciát a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt keretében rendezték meg, ahol a projektgazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnerei, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet, valamint meghívott szakemberek mutatták be a kulturális közösségfejlesztés módszereit, jó gyakorlatait. Az egyetem képviselői a közösségfejlesztő szakmát, valamint a közösségi és civil tanulmányok MA képzés munkaerő-piaci hasznosulását helyezték fókuszba.

A konferencián elhangzott előadások megtekinthető és letölthetők:

Kárpáti_Á_Művelődési Intézet szerepe a CSK projektben

Arapovics_M_Múzeumok szerepe a közösségfejlesztésben

Dóri_É_Közművelődési intézmények szerepe a közösségfejlesztésben

Fehér_M_A könyvtárak szerepe a közösségfejlesztésben

Nagy_M_CSK kommunikáció

Stumpf_R_Korlenyomat_Taliándörögd_mintaprojekt

Madarász_Z_TOP_Pécs

 

  • Partnerségben a könyvtárral – Nemzetközi tudományos konferencia

Partnerségben a könyvtárral – In Partnership with Libraries címmel került megrendezésre a Cselekvőközösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) II. nemzetközi tudományos konferenciája 2018. október 15–16-án, Debrecenben.

Az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében megvalósult esemény fókuszában a könyvtárak közösségépítő szerepe állt, ugyanakkor bemutatta a projekt eddig elért eredményeit, kutatásokat, fejlesztéseket, illetve a kulturális terület legfontosabb trendjeit. Az előadók között szerepeltek a könyvtári, múzeumi, közművelődési terület neves hazai, határon túli és külföldi szakértői, többek között Nagy-Britanniából, Olaszországból, Finnországból, Lengyelországból, Horvátországból, Romániából, Ausztriából. A konferencia két napján a 240 résztvevő 31 előadás, bemutató, kerekasztal-beszélgetés keretében ismerkedhetett meg a hazai és külföldi innovációkkal, jó gyakorlatokkal.  

A konferencia teljes hanganyaga és a szemléletésként felhasznált fájlok elérhetőek a Partnerségben a könyvtárral aloldalról.

 

  • Partnerségben a közművelődéssel – Nemzetközi tudományos konferencia

Az NMI Művelődési Intézet Nkft. konzorciumi partnereivel, a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködésben 2019. május 15-16-án kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett Lakiteleken „Partnerségben a közművelődéssel” címmel a Cselekvő közösségek − aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében.

A konferencia témájában szorosan kapcsolódott a projekt célkitűzéseihez, fókuszba helyezte a közösségépítés és -fejlesztés, az intézmények közösségi alapon való működtetése, az esélyegyenlőség és az önkéntesség fő irányvonalait, módszertani lehetőségeit.

Fontosnak tartottuk, hogy a projekt során létrejött jó gyakorlatokon keresztül alkalmazható és fenntartható példákat mutassunk be mindhárom – a közművelődési, a múzeumi és a könyvtári– szakterületen.  A rendezvényen az előadások, workshopok, kerekasztal beszélgetések során áttekintettük a Cselekvő közösségek projekt eredményeit, javaslatokat, ajánlásokat fogalmaztunk meg a projekt folyamán megszületett közösségi aktivitás hosszútávú fenntartására és továbbfejlesztésére.

A projekt fontos célkitűzéseként határoztuk meg külföldi tapasztalatok szerzését a projekt résztvevői és célcsoportjai számára, ezen túl egy új típusú nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítását céloztuk meg intézményekkel és civil szervezetek képviselőivel egyaránt. A konferencia előadói a könyvtári, a múzeumi és a közművelődési szakterületek elismert hazai és külföldi szakemberei voltak, akik saját közösségfejlesztő tevékenységüket mutatták be, elősegítve a további partneri együttműködések kialakítását.

Partnerségben a közművelődéssel – konferencia kötet itt olvasható

In Partnership with Community Culture – a konferencia kiadvány angol nyelven itt olvasható.