belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Pribay Borbála és Tóth Veronika Tagállami tapasztalatok, jó gyakorlatok a kultúra területén címmel tartottak előadást és workshopot a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinátori műhelygyakorlatán 2016. május 2-án.

A jeles esemény apropóját többek között az adta, hogy Pribay Borbála javaslatára a MOKK fejlesztése, a hazai múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát felhasználóbarát módon kereshetővé tevő adatbázis, a Múzeumi a’la carte képviselte a Mesemúzeum mellett Magyarországot egy kézikönyvben, mely  Cultural Awareness and Expression Handbook címmel jelent meg 2016 tavaszán és 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatát  vonultatja fel. A kiadvány arról szól, hogy a különféle kulturális intézmények miként tudják legeredményesebben fejleszteni a kulturális tudatosság és kifejezőkészség kulcskompetenciáját gyermek-és felnőttkorban.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

A kiadványhoz kapcsolódó szakmai munka tágabb kontextusát Tóth Veronika mutatta be, amikor az Open Method of Coordination (OMC), azaz a Nyitott Koordinációs Módszer keretében működő kulturális tematikájú nemzetközi munkacsoportok (pl. Kulturális tudatosság és kifejezőkészség, Kultúrák közötti párbeszéd – különös tekintettel a kulturális intézményekre) munkájáról számolt be.

Előadásában hangsúlyozta, hogy az OMC keretén belül soft-law (jogi szempontból nem kötelező erejű) intézkedések – iránymutatások, indikátorok és az összehasonlíthatóságot lehetővé tevő benchmarkok – révén törekednek a tagállamok egymás ösztönzésére, az összefogás erősítésére és a nemzeti szakpolitikák közös irányba terelésére, és ezáltal a közös uniós célok megvalósítására. A befogadó és az elérhető/hozzáférhető kultúrát, a kulturális sokszínűséget és párbeszédet, a kulturális és kreatív iparágakat, továbbá a szakértelem mobilitását elősegítő tagállami kezdeményezések, jó gyakorlatok összegyűjtése is feladataik közé tartozik.

Az előadó a kulturális sokszínűséggel és párbeszéddel foglalkozó OMC munkacsoport eredményeinek ismertetésekor a változásban lévő európai színtéren működő kulturális intézmények megnövekedett szerepére, társadalom meg- ill. összetartó erejére hívta fel a hazai muzeális intézményekben különböző posztokon dolgozó múzeumi koordinátorok figyelmét. Az uniós célok elérését segítő sikerfaktorok között kerültek megemlítésre a kulturális intézmények hosszú távú stratégiája mellett az intézményen belüli sokszínűség és párbeszéd, az interkulturális kompetenciák fejlesztése, az intézmények nyitása a kiemelt célcsoportokon túl a társadalom egésze, így a kultúrából kimaradók felé is. Mindennek pedig elengedhetetlen összetevője a munkatársak továbbképzése, érzékenyítése, és a lokális társadalommal összekötő közösségi színtéren aktív közvetítők megtalálása.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Pribay Borbála

A szakmai esemény lezárását Pribay Borbála érzékletes workshopja jelentette, melynek során a koordinátorok kisebb csoportokban ismerhettek meg néhányat a Cultural Awareness and Expression Handbook c. kiadványban szereplő nemzetközi jó gyakorlatok közül, és megvitathatták, hogy eddigi szakmai tapasztalataik alapján a hazai múzeumi színtéren mely megoldások lennének adaptálhatóak.

Az OMC-ről ide kattintva érhető el bővebb információ.


A kiadvány angol nyelvű kivonata itt érhető el.

OMC-CulturalAwareness-Annex-160304.pdf

Magyarul pedig ezen a linken:

Cultural_Awareness_and_Expression_Kiemelt_jo_gyakorlatok.pdf

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 15
  hétfő
 
Konferencia: Partnerségben a könyvtárral
  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

15

HÉTFŐ

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 15.
Kisfaludi Strobl Zsigmond – A klasszikus szépség mestere
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
2018. 10. 15.
Divattörténeti tanulmányok - Könyvbemutató a Kiscelli Múzeumban
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups