belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Pribay Borbála és Tóth Veronika Tagállami tapasztalatok, jó gyakorlatok a kultúra területén címmel tartottak előadást és workshopot a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinátori műhelygyakorlatán 2016. május 2-án.

A jeles esemény apropóját többek között az adta, hogy Pribay Borbála javaslatára a MOKK fejlesztése, a hazai múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát felhasználóbarát módon kereshetővé tevő adatbázis, a Múzeumi a’la carte képviselte a Mesemúzeum mellett Magyarországot egy kézikönyvben, mely Cultural Awareness and Expression Handbook címmel jelent meg 2016 tavaszán és 22 uniós tagország 43 kulturális jó gyakorlatát vonultatja fel. A kiadvány arról szól, hogy a különféle kulturális intézmények miként tudják legeredményesebben fejleszteni a kulturális tudatosság és kifejezőkészség kulcskompetenciáját gyermek-és felnőttkorban.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

A kiadványhoz kapcsolódó szakmai munka tágabb kontextusát Tóth Veronika mutatta be, amikor az Open Method of Coordination (OMC), azaz a Nyitott Koordinációs Módszer keretében működő kulturális tematikájú nemzetközi munkacsoportok (pl. Kulturális tudatosság és kifejezőkészség, Kultúrák közötti párbeszéd – különös tekintettel a kulturális intézményekre) munkájáról számolt be.

Előadásában hangsúlyozta, hogy az OMC keretén belül soft-law (jogi szempontból nem kötelező erejű) intézkedések – iránymutatások, indikátorok és az összehasonlíthatóságot lehetővé tevő benchmarkok – révén törekednek a tagállamok egymás ösztönzésére, az összefogás erősítésére és a nemzeti szakpolitikák közös irányba terelésére, és ezáltal a közös uniós célok megvalósítására. A befogadó és az elérhető/hozzáférhető kultúrát, a kulturális sokszínűséget és párbeszédet, a kulturális és kreatív iparágakat, továbbá a szakértelem mobilitását elősegítő tagállami kezdeményezések, jó gyakorlatok összegyűjtése is feladataik közé tartozik.

Az előadó a kulturális sokszínűséggel és párbeszéddel foglalkozó OMC munkacsoport eredményeinek ismertetésekor a változásban lévő európai színtéren működő kulturális intézmények megnövekedett szerepére, társadalom meg- ill. összetartó erejére hívta fel a hazai muzeális intézményekben különböző posztokon dolgozó múzeumi koordinátorok figyelmét. Az uniós célok elérését segítő sikerfaktorok között kerültek megemlítésre a kulturális intézmények hosszú távú stratégiája mellett az intézményen belüli sokszínűség és párbeszéd, az interkulturális kompetenciák fejlesztése, az intézmények nyitása a kiemelt célcsoportokon túl a társadalom egésze, így a kultúrából kimaradók felé is. Mindennek pedig elengedhetetlen összetevője a munkatársak továbbképzése, érzékenyítése, és a lokális társadalommal összekötő közösségi színtéren aktív közvetítők megtalálása.

Inspiráló találkozás tagállami jó gyakorlatokkal

Pribay Borbála

A szakmai esemény lezárását Pribay Borbála érzékletes workshopja jelentette, melynek során a koordinátorok kisebb csoportokban ismerhettek meg néhányat a Cultural Awareness and Expression Handbook c. kiadványban szereplő nemzetközi jó gyakorlatok közül, és megvitathatták, hogy eddigi szakmai tapasztalataik alapján a hazai múzeumi színtéren mely megoldások lennének adaptálhatóak.

Az OMC-ről ide kattintva érhető el bővebb információ.


A kiadvány angol nyelvű kivonata itt érhető el.

OMC-CulturalAwareness-Annex-160304.pdf

Magyarul pedig ezen a linken:

Cultural_Awareness_and_Expression_Kiemelt_jo_gyakorlatok.pdf

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 21
  kedd
 
PR, MARKETING, KOMMUNIKÁCIÓ A KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN
  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

21

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 21.
EGY NAP A BIODIVERZITÁS JEGYÉBEN
2019. 05. 20.
Szakmai elismerés a Tomory Lajos Múzeum első művészeti állandó kiállításának
2019. 05. 20.
Páratlan családtörténetet mutat be a Közlekedési Múzeum Korbuly – egy mérnökcsalád három generációja
2019. 05. 20.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben