belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségek nyomában - sikeres programok

A Mesterségek nyomában tematika célja volt, hogy mára már elfeledett, vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenység, mesterség újjáélesztése. 

  • Bozsó Gyűjtemény (Kecskemét Város - Bozsó Gyűjtemény Alapítvány) - Kecskemét: 1496 fő

Program címe: Sorsfonók

A rendezvény a Bozsó Gyűjtemény aktuális időszaki kiállításához, a Supka-Bényi család életművét bemutató tárlathoz kapcsolódott. A többgenerációs kiállításon bemutatásra kerültek Bényi Eszter textilművész alkotásai is. A művésznő egyes gobelinjeibe rokonok, barátok kézírását szőtte bele, másokat Japán inspirált és kandzsik, azaz japán írásjelek tűnnek fel rajtuk: ezekhez kapcsolódtak ezen a családi délutánon. A program elsődleges célkitűzése az volt, hogy a Supka-Bényi család kiállításának bemutatásával, népszerűsítésével felelevenítsék, kézzel foghatóvá tegyék minden korosztály számára a szövés és fonás ősi technikáját egyszerű, akár otthon is reprodukálható módon. Mindezt összepárosították egy „egzotikus” és hasonlóan ősi technikának, a kalligráfiának a gyakorlásával, hogy minél szélesebb közönséget bevonjanak és a minden korosztály számára, a család minden tagjának tudjanak megfelelő érdekes és izgalmas programot biztosítani. 

ÖTLET: tárlathoz köthető kézműves program, alkotók és előadók személye

 

  • Beregi Múzeum - Vásárosnamény: 371 fő

Program címe: Kas, járom, köpéce...

Az általános és középiskolások számára rendezett múzeumpedagógiai foglalkozásokon régi mesterségekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. A kosárfonás, a teknővájás, a vékakészítés és a járomfaragás termékeit, eszközeit, néprajzi és társadalmi körülményeit részletesen bemutató interaktív foglalkozásokat a Múzeum négy munkatársa (Tóthné File Dóra tárlatvezető, Kissné Gráf Éva történész, Szász Csaba múzeumpedagógus és Varga János múzeumigazgató-etnográfus) párhuzamosan, négy elyszínen vezette a diákcsoportoknak október utolsó hetében.

ÖTLET: iskolák bevonása

 

  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - Budapest, XIV. kerület: 260 fő

Program címe: Éjszaka a Múzeumban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár hosszított nyitva tartással várta a látogatókat október 14-én. Állandó kiállításainkban más-más mesterséggel ismerkedhettek meg az érdeklődők: könyvet kötöttek; bőrből kulcstartót készítettek; bőrmíves bemutatót néztek; halászoknak álltak és halászhálót kötöttek, illetve a pákászok életéről hallgattak előadást; a vadászati bemutatón pedig vadászkutyákkal és sólyommal vadászhattak a Lovagteremben.
Gyerekek, felnőttek, szülők és nagyszülők egyaránt élvezettel készítették el különböző technikákkal életük első könyvecskéit, bőrkulcstartóit és halászháló-darabját. Az élő állatokban pedig soha nem csalódunk: a vadászvizsla és a vadászsólyom szereplése mindenki számára izgalmas élmény. Különösen azoknak a kis csemetéknek volt izgalmas ez, akik a karjukon megtarthatták a sólymot és akik a vadászvizsla szaglását és okosságát ellenőrizendő eldughatták a vadász-zsákmányt.
A 14 órától 20 óráig tartó időszak alatt összesen 260 fő látogató váltotta meg a jegyét a múzeumba.
 A Múzeumok Őszi Fesztiválja időszaka és az interaktív, őszi, ideiglenes kiállításuk nyitva tartása egybeesik, így erre a programra külön belépődíjat (az időszaki kiállítás miatt ilyenkor magasabb belépődíjon felül).
 
ÖTLETEK: hosszabbított nyitvatartás, elő állatok bevonása, árukapcsolás,  
 
  • Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény MMKM - Budapest, II. kerület: 131 fő

Program címe: Korró-Vízió Divatlátomások az öntödében
 
Divatbemutatóval egybekötött sörkóstoltatás, fényfestés és tárlatvezetés az öntöde rejtett zugaiban. Egy igazi időutazás az érzékek birodalmában, ahol nemcsak a szem de a fül és az ízlelőbimbók is érdekességet találnak. A
program keretében bemutatták, hogy a fémek és a rozsda hogyan és miképpen hasznosíthatók, ruhákon, ékszereken, táskákon, valamint egyedi, érdekes divatbemutatót láthattak az érdeklődők.
A program egy tárlatvezetéssel kezdődött, melynek keretében bemutatták az öntödét a pincétől a padlásig. A program következő része kézműves sörkóstoltatás volt, a BiGFood Sörfőzde cég jóvoltából. 
A divatbemutatón Németh Zsófia Aliz divat és textiltervező, Neuzer Zsófia fémműves és Fábics Karolina kollekcióját láthatták az érdeklődők. A divatbemutató alatt Jóos Zsófia és Tóth Miklós zenélt egyedi hangszereken és a gyűjtemény legszebb harangjait is megszólaltatták. 

ÖTLET: komplex program, egyszeri és egyedi, együttműködések sora

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  JAN 21
  hétfő
 
Látható háttér - helyi szakmai nap
  JAN 21
  hétfő
 
Helyi szakmai nap Mezőtúron a múzeumi tehetséggondozásról
  JAN 25
  péntek
 
Megyei szakmai nap a Kubinyi Ferenc Múzeumban
  JAN 26
  szombat
 
A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben
  JAN 28
  hétfő
 
II. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek
  FEB 04
  hétfő
 
Vas megyei szakmai nap az iskolai közösségi szolgálatról
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

JANUÁR

19

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi II. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
2018. 11. 08.
Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában
Magyar Múzeumok


2019. 01. 19.
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
2019. 01. 19.
Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész
2019. 01. 19.
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás
2019. 01. 18.
Hamvas Béla napot tart a Műcsarnok
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben