belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok az online világban − Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó Tiszavasváriban


Szentendre – Tiszavasvári, 2013. november 28.
A 2013. november 28-i tiszavasvári Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a mostani regionális rendezvény az ország azon területén zajlik, amely kiemelten fontosnak számít az európai uniós pályázatok tekintetében.

A találkozó résztvevői többek között megtudhatták, mitől sikeres a múzeumpedagógia és az online kommunikáció a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, hogyan zajlik a digitális „forradalom” a találkozónak otthont adó Vasvári Pál Múzeumban, miként lehet egy falusi közgyűjteményt digitalizálni, milyen egy játékszoftver múzeumi alkalmazása. A rendezvény teljes programja itt olvasható.

A találkozó a magyar múzeumi élet egyik legnagyobb európai uniós pályázatának, az öt éven át tartó Múzeumok Mindenkinek Program, – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) keretében valósult meg, megyei múzeumi koordinátorok szervezésében.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központjához (MOKK) tartozó országos múzeumi koordinátori hálózat feladata többek között a Múzeumok Mindenkinek Program céljainak támogatása, megvalósítása, a korszerű múzeumi szemlélet széleskörű elterjesztése, olyan szakmai rendezvények szervezése, ahol a múzeumok megismerhetik egymás jó gyakorlatát, amely egyúttal a közös gondolkodás és a párbeszéd fóruma is. A koordinátor egyben „kapocs” a múzeumok és az oktatási intézmények között is.
A múzeumi koordinátorok aktivitását jól mutatja, hogy a projekt öt éve alatt eddig 538 szakmai rendezvényt szerveztek országszerte, melyek célja nem csak a szakmai kapcsolatok megerősítése, hanem a múzeumokban folyó munka megismertetése is volt. A célok között szerepelt, hogy a médiában rejlő eszközöket ugyancsak kiaknázzák a bővülő, megújuló múzeumi oktatás széles körben történő megismertetésére, eljuttassák az információkat a közoktatási intézmények számára.

A múzeumok és közoktatási intézmények kapcsolatának erősítését szolgálja a MOKK honlapján az a korszerű felület, a Múzeumi a’ la carte, amely országos körképet és keresési lehetőséget nyújt a múzeumok kiállításairól és múzeumpedagógiai ajánlatairól az odalátogató pedagógusok, érdeklődők számára. A múzeumok digitális önrendelkezésének kiváló példája, hogy a Múzeumi a’la carte adatait minden, az adatbázisban szereplő múzeum, (231 intézmény), maga töltheti fel és frissítheti. A szakmai találkozón ennek a felületnek a legújabb funkciója, az iskolai közösségi szolgálat kereshetősége (múzeumok is fogadhatnak középiskolásokat) is bemutatásra került.

Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ igazgatója a találkozón elmondta, hogy a MOKK országos múzeumi koordinátori hálózatának kiemelt szerepe van abban, hogy hálózatszerű kapcsolat jött létre és működik a pedagógusok és múzeumi szakemberek között.
Az iskolák felől érkező igények újszerű múzeumpedagógiai programok kifejlesztését indukálták a múzeumokban, amely módszertani megújulást és új megközelítési szempontokat eredményezett, hosszú távú hatása rendkívül kedvező az élethosszig tartó, és az élet minden területére kiterjedő tanulás folyamatában.

További információ:
Káldy Mária igazgató
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
www.mokk.skanzen.hu – az eFestival 2013. évi nyertese

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 21
  kedd
 
PR, MARKETING, KOMMUNIKÁCIÓ A KÖZGYŰJTEMÉNYEKBEN
  MÁJ 22
  szerda
 
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI MÚZEUMOK A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ DIÁKOKÉRT
  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

21

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
2019. 04. 02.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt következő külföldi tanulmányútjára!
2019. 03. 20.
Idén is Múzeumok Éjszakája
Magyar Múzeumok


2019. 05. 20.
Szakmai elismerés a Tomory Lajos Múzeum első művészeti állandó kiállításának
2019. 05. 20.
Páratlan családtörténetet mutat be a Közlekedési Múzeum Korbuly – egy mérnökcsalád három generációja
2019. 05. 20.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Ötven izgalmas kiállítás Európa-szerte (2019 nyár)
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben