belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ötletek a programszervezéshez

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016

(2016. szeptember 26 – november 13.)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjainak szervezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy minden egyes tematikához összegyűjtöttünk programötleteket, továbbá közreadjuk a korábbi években kiemelkedő eredményeket hozó programokat. Reméljük, hogy ez az ötlet-gyűjtemény inspirációként szolgál ahhoz, hogy az egyes múzeumok sajátosságaihoz igazítva újszerű, látogatókat vonzó programok szülessenek.

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata: Építs hidat - Híd, ami összeköt!

Az idei fesztivál mottójával "a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre (2016. szeptember 21-én lesz 225 éve annak, hogy gróf Széchenyi István megszületett).

A Széchényi család nagyban hozzájárult a magyar kulturális élet kialakításához, megalapozásához

(gróf Széchényi Ferenc nevéhez köthető az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítása, fia, Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia felállítását segítette jövedelme felajánlásával, valamint a Lánchíd megépítése is az ő nevéhez kapcsolódik), így a rendezvény méltán szenteli tematikáját ezen emlékév gondolatiságának.

A rendezvény céljai közé tartozik új múzeumbaráti körök létrehozásának szorgalmazása is, illetve a korábbi, már működő múzeumi tevékenységének új célokkal és tartalommal való megtöltése, újjáélesztése, tagságának frissítése, a múzeum aktív közösségeinek, egyesületeinek összefogása, valamint a várost éltető civilek és civil szervezetek segítségnyújtása, és tudatos bevonása a múzeumi programok megvalósításába.

2016-ban tíz központi témát ajánlunk, melyhez kapcsolódhatnak a múzeumok.

1. A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája

ötletek a programszervezéshez:

 • késő délutánból / estébe nyúló rendezvény, mely megszervezése előtt programot szervező intézmények régión, városon belül egyeztetnek, ezáltal egy jól átjárható programkínálat jön lérte az ottani pedagógusok számára. (X Múzeum 1700órátóltól szervez 1815-ig programot, majd Y Múzeum 1800-1915 tart foglalkozást, végül Z Múzeum 1930-2030 közötti programjával zárja a napot). Az átjárható programok a programot szervező kulturális intézmények számára az együttműködés lehetőségét bíztosítják, ráadásul így kiküszöbölhető a program elmaradása vagy elkerülhető a az alacsony látogatottság is.
 • Városi vagy kistérségi “kul-túra”, melynek során a pedagógusok a különbözö helyszíneken, különböző feladatok megoldva pontokat gyűjthetnek. A csapatokat egy-egy iskola tanári gárdája alkothatná, így a térség pedagógusai, csapatépítő tréninggel egybekötve, vetélkedő jeleggel mérhetnék össze a tudásukat.
 • Tanár-diák szerepcsere, diákok lehetnének a tanárok idegenvezetői.

Sikeres Tanárok Éjszakája programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015-ben: http://mokk.skanzen.hu/tanarok-ejszakaja-sikeres-programok2.html

2014-ben: http://mokk.skanzen.hu/tanarok-ejszakaja-sikeres-programok1.html

2. Óvodapedagógusok Napja

ötletek a programszervezéshez:

 • A résztvevő intézmények régión, városon belül egyeztetnek, ezáltal egy jól átjárható programkínálat jön létre az helyi pedagógusok számára (hasonlóan a Tanárok Éjszakájához).
 • Gyermekpszichológus, grafológus előadás (akár gyerekcsoporttal is érkezhet, az előadás ideje alatt a gyerekek rajzolhatnak, a műveket a program végén az előadás alapján közösen kielemzik)
 • Gyermekrajz elemző Workshop:

A kisgyerekek verbálisan nehezebben fejezik ki magukat, mert nem elég gazdag a szókincsük, nincsenek tisztában bizonyos elvont fogalmakkal. A rajzolás fontos feszültségoldó eszköz is egyben, elfojtott érzelmek és indulatok levezetésére szolgálhat. A rajztevékenység olyan tudatalatti tartalmakat hozhat elő, amelyet a gyermek sérelemként, szorongásként vagy akár túlzott örömként élt meg, amit nem tudott feldolgozni.

 • A gyermekrajzok világa szimbólumokban gazdag, csodálatos és őszinte. Tükrözik a rajzoló személyiségét, és tükröt tart elénk is, hiszen a gyermek olyannak lát és rajzol le minket, amilyenek vagyunk. A gyermekrajz elemzés révén tehát nemcsak gyermekről, hanem családjáról és önmagunkról is sokat tanulhatunk.

Sikeres Óvodapedagógusok Napja programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/ovodapedagogusok-napja-sikeres-programok.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/ovodapedagogusoknak-szolo-programok.html

3. Utazó múzeum

ötletek a programszervezéshez:

Az utazó múzeum tematika célja, hogy a múzeum a saját épületéből kilépve mutatkozzon meg a célközönségének. Erre többféle lehetősége van:

Kitelepülés

 • A múzeum kiállítással, foglalkozással, programmal kitelepülhet a település forgalmas közterére önállóan, vagy több intézménnyel közösen „kultúrbazár”-, Ckultúrpiacszerű” formában
 • Iskolák, közintézmények aulájában mutatkozik be a múzeum mini kiállítással, foglalkozással

Szomszédolás

 • Más településen található múzeummal csereprogram: a múzeum egy-egy gyűjteményi részletének, darabjának cseréje és bemutatása
 • Vándorkiállítások létrehozása, amelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt járják a régiót, az országot.

Múzeum a bőröndben

 • Foglalkozások, mini kiállítások kihelyezése iskolákba, óvodákba, idősek otthonába, határon túli oktatási intézményekbe

Sikeres Utazó Múzeum programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/muzeum-a-borondben-utazo-muzeum-sikeres-programok.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/utazo-muzeum-sikeres-programok.html

4. Mesterségek nyomában

ötletek a programszervezéshez:

 • Egy-egy régi mesterség, foglalkozás összehasonlítása egy-egy modern technológiában működő, gépiesített megfelelőjével (telefonközpontos kisasszony – mai mobiltelefonok működési háttere, faesztergályos – szalaggyártás)

Sikeres Utazó Múzeum programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/mestersegek-nyomaban-sikeres-programok.html

5. Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!

A tematikán belül a múzeumok rendhagyó városnéző túrát szerveznek, amelyen felhívják a résztvevők figyelmét a településnek a múzeum gyűjteményeihez köthető kulturális, épített és természeti értékeire.

ötletek a programszervezéshez:

Kulturális geocaching

A geocaching igen népszerű a fiatalok körében, ezért ennek integrálása a tematikába megszólíthatja a fiatalabb korosztályt. A geocaching egy lehetséges megvalósítása, amikor egy lezárt ládikát (borítékot, kis dobozt) a programot szervező intézmény munkatársa elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely pontos koordinátáit (esetleg egy térképre berajzolja az adott pontokat). Ezt a kiindulási adatot feladatokba ágyazva feltöltheti a facebook oldalra, vagy feladatlapként kinyomtathatja, hogy a továbbiakban a játékosok ezek alapján megkereshessék a rejtekhelyet. A kincses ládában található egy jegyzettömb, egy íróeszköz és egy olyan, a múzeumhoz/gyűjteményéhez köthető feladat, ami alapján a játékos közelebb kerülhet a következő ládikához. A feladatsor megoldásának végére a játékosok ismeretei bővülnek a múzeumról, továbbá érdeklődésük is felkelthető egy adott múzeumi program, kiállítás iránt.

Sikeres Sétálj, gyalogolj… programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/setalj,-gyalogolj,-bringazz-sikeres-programok2.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/setalj,-gyalogolj,-bringazz-sikeres-programok1.html

6. 16 + múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban

ötletek a programszervezéshez:

Rejtvény-fejtő játék

A tematikán belül a múlt évben sikeresek voltak azok a programok, ahol a fiatalok körében népszerű szabadulós játékok mintájára a múzeumi gyűjteményhez kötődően érdekes, nyomozós csapatjátékot szerveztek, melyben nagy szerepe van a logikának és a kreatív gondolkozásmódnak. A program megtartására javasolt időszak: csütörtök, péntek délutánok, és az Őszi Szünet ideje, amikor a fiatalok sok szabadidővel rendelkeznek.

Kulisszatitkok felfedése

2016-ban kimaradt a tematikák közül a Csak itt, csak most- Pincétől a padlásig témakör, ezért olyan programokat is meg lehet ebben a témakörben valósítani, amelyekben a kulisszák mögé engednek bepillantást a múzeumok, látogatók elől elzárt tereket tárnak fel a közönség előtt – mindezt egy rejtélyes történettel körítve.

Sikeres 16+… programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/16-rejtely-a-muzeumban-sikeres-programok.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/16-diakok-buli-elott-sikeres-programok1.html

7. Alkossunk együtt! - A Nagy Rajzolás

Az Angliából induló „Big Draw”, azaz „Nagy Rajzolás” egy nemzetközi akcióhoz történő csatlakozás, melynek szándéka minél szélesebb tömegeket bevonni a közös vizuális alkotás folyamatába. Anemzetközivé szélesedett és évről évre egyre nagyobb érdeklődéssel megrendezett fesztivál 2016-os év témájaa „gőzerővel”, igazi „STEAM powered”. A Tudomány, Technológia, Művészet és Matematika kezdőbetűiből összeálló mozaikszóval -STEAM (Science, Technology, Engineering, Art and Maths) – a nemzetközi kampány meghirdetői arra kívánják irányítani a figyelmünket, hogy a tudományos tervezőmunka és a felfedezések, találmányok szinte mindig rajzolásból, vázlatokból kristályosodnak ki.

ötletek a programszervezéshez:

 • Egy-egy művészeti alkotás, gyűjteményi tárgy tudományos hátterének bemutatása alkótóprogramon keresztül. (pl. Vasarely kötődése a geometriához jó kiindulási pont lehet egy geometriára épülő alkotónaphoz)
 • Technológiai, mechanikai kiállítás, ami a szerkezeti rajzokkal, vázlatokkal szemlélteti egy-egy tárgy, épület funkcióját, működési mechanizmusát. (pl. Tájkép szélmalommal - Szélmalom metszete – működésének rövid leírása). Ezekhez kapcsolódóan közös alkotófeladat lehet: rajzoljuk le együtt, hogyan képzeljük el egy-egy gép belsejét működés közben.

Nagy Rajzolás programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/a-nagy-rajzolas-sikeres-programok2.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/a-nagy-rajzolas-sikeres-programok1.html

8. Múzeumi Őszbúcsúztató

ötletek a programszervezéshez:

 • jeles naphoz kötődő rendezvények szervezése (Márton nap)
 • kiállításmegnyitót, művész-közönség találkozó megszervezése

Múzeumi Őszbúcsúztató programok a korábbi évekből itt olvashatók:

2015: http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-oszbucsuztato-sikeres-programok1.html

2014: http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-oszbucsuztato-sikeres-programok.html

9. Ősz(i)re hangoltuk - Programok az őszi szünetre (ÚJ)

Az idén arra bátorítjuk a múzeumoknak, hogy az őszi szünet idejére (2016. október 29. - november 6.) különböző gyermekeknek/iskolásoknak/családoknak szóló érdekes programokkal kedveskedjenek. Célunk a muzeális intézmények egymással összehangolt programjai, azaz egy átjárható programkínálat létrehozása egy-egy régión belül. Így megkönnyítve saját és más múzeumok munkáját is, az együttműködés nagyobb látogatószámot és turisztikai vonzerőt generálna az adott régióban. Ezeket a programokat még vonzóbbá teheti a családok számára a Múzeumok Őszi Fesztiválja és a Turizmus Zrt. tervezett együttműködése, melyben az elmúlt évek gyakorlatát követve a fesztivál ideje alatt a Turizmus Zrt. kedvezményes szállásfoglalásra is lehetőséget biztosít.

Valamint a múzeumok a tematika keretében lehetőséget kapnak az esti/ éjszakai programok szervezésére is, melyre többféle lehetőségük lehet:

ötletek a programszervezéshez:

Múzeumi Álomgyár gyerek szemmel

 • Tábori jelleg esetén 20 fő a múzeumban éjszakázhat (a felszerelést a résztvevők hozzák magukkal: hálózsák, kispárna, polifoam, tisztálkodási szer). Az esemény különlegességét a bent alvás lehetősége jelentené.
 • Esetleg működhet esti program keretében (gyerekprogram, melynek köszönhetően a szülők is szabadok lehetnek egy estére), estébe nyúló programként is (3-4 órás, pl. 19-22:00 között). Ebben a formában az estén óvodáskortól a fiatal felnőttig bármely korcsoport részt vehet, csupán a célcsoport érdeklődési körébe tartozó téma köré kell felépíteni az estét.
 • Egy jó példa:

https://www.youtube.com/watch?v=WNbE8T_6oas [1]

Múzeumi Álomgyár felnőtt szemmel

 • Akár a gyerek-, a felnőttekre adaptált program is társulhat bent alvás lehetőségével (élőzene, elemlámpás tárlatvezetés, vacsora – regisztrációhoz kötve, magasabb jegyár megfizetése ellenében vehető igénybe).
 • A múzeum lehetőséget biztosít kerekasztal beszélgetésekre, csoportos tematikus tárlatvezetésre, szervezhet érdekes, játékos megoldásokkal tarkított versenyt, vetélkedőt, múzeumi sétát, vagy akár adaptálhatja a “Rejtély a múzeumban” programot felnőttek számára. A regisztrációhoz kötött eseményt 6-8-10 fős csoportokban, az esti órákban kínálhatná a múzeum.
 • Tematikus randevú, melyre párok jelentkezhetnének. Játékos vetélkedő a benevezett párok számára (érdekességek és plusz információk az intézmény gyűjteménye alapján)
 • Tematikus randevú a párkapcsolatok megerősítésére, melyre párok jelentkezhetnek. Játékos vetélkedő a benevezett párok számára (érdekességek és plusz (esetenként pikáns) információk az intézményi gyűjtemény alapján)
 • Egy jó példa:

A New York-i Természettudományi Múzeum már nem csak a kicsiket vonja be programjába: igazi felnőttes pizsama bulin vehetnek részt a 18 év felettiek is. A New York-i Természettudományi Múzeum évek óta tart pizsama partikat gyerekeknek az Éjszaka a Múzeumban program keretein belül – most pedig elérkezett az idő, hogy a felnőttek is bekapcsolódjanak. A szervezők nemcsak zseblámpás túrán vehetnek részt, hanem bepillanthatnak a múzeum üres csarnokaiba is, mindezek mellé pedig pezsgős fogadással és háromfogásos vacsorával és élő zenével várják az érdeklődőket. A múzeum vendégei is vihetik magukkal a fogkeféjüket, hálózsákjukat, melyet kitekerve a kékbálna hatalmás teste alatt hajthatják álomra fejüket.[2]

10. Szakmai programok

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények és az általuk megszervezésre kerülő programok, kisebb szakmai rendezvények (kerekasztal beszélgetések, konferenciák, stb.) is a Fesztivál fő gondolatához, üzenetéhez „Építs hidat! - HÍD, ami összeköt!” kapcsolódnának.

ötletek a programszervezéshez:

 • Új múzeumbaráti körök létrehozásának szorgalmazása is, illetve a korábbi, már működő múzeumi tevékenységének új célokkal és tartalommal való megtöltése, újjáélesztése, tagságának frissítése, a múzeum aktív közösségeinek, egyesületeinek összefogása, valamint a várost éltető civilek és civil szervezetek tudatos bevonása a múzeumi programok megvalósításába.
 • Nyugdíjasok, önkéntesek, iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok, a fiatalok és a gyermekek bevonása a tárlatvezetési feladatokba, különféle múzeumi tevékenységekbe, munkafolyamatba. A fiatalok és a gyermekek esetében az önbizalom és beszédkészség fejlesztésének igénye, az idősek körében pedig a hasznosság és a társaság iránti fokozott szükséglet motiválhatja első sorban a programokba való bekapcsolódást.

Sok sikert és kellemes munkát kívánunk!

Az Múzeumok Őszi Fesztiváljával érintő kérdésekben, regisztrációval, feltöltéssel kapcsolatos problémákkal kérjük, forduljon bizalommal Balogh Enikőhöz a balogh.eniko@sznm.hu e-mail címen, +36 26 502 536, illetve a +36 70 682 5490 telefononszámon, hétfőtől péntekig 10–16 óráig.[1] Australian Museum

Kapcsolódó cikkek
Regisztráció, illetve programok feltöltésének határideje: 2016. augusztus 1. hétfő

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚN 17
  hétfő
 
Pr, Marketing, Kommunikáció
  JÚN 21
  péntek
 
Találkozó közoktatási intézmények munkatársaival Tatabányán
  JÚN 25
  kedd
 
Pedagógiai és szülői fórum az Iskolai Közösségi Szolgálatról Veszprémben
  JÚN 25
  kedd
 
Információs nap az IKSZ-ről Veszprém megyében
  JÚN 27
  csütörtök
 
Museum Tech 2019: Digitális Fesztivál júniusban
  JÚL 02
  kedd
 
Múzeumpedagógiai workshop a Tér-Mozgás-Játék című kiállításhoz
HKSZCSPSZV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

JÚNIUS

20

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
2019. 05. 24.
ZÁR(OL)VA
Magyar Múzeumok


2019. 06. 19.
Emésztőgödör a Deák tér alatt
2019. 06. 19.
Planetáriumi előadások, tűzzsonglőr-bemutató, levente lövészverseny Tolna megyében
2019. 06. 19.
Komárom-Esztergom megye sem marad ki a Múzeumok Éjszakájából! SŐT!
2019. 06. 19.
Detektív játék és játszóház a szegedi Múzeumok Éjszakáján
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben