belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Óvodapedagógusoknak szóló programok

2015-ben a MÚzeumok Őszi Fesztiválja új témaköre az Óvodapedagógusok Napja. A témakört a múzeumok igénye keltette életre, hiszen már 2014-ben is több intézmény döntött úgy, hogy külön szakmai programmal közelít az óvodapedagógusok felé. Az idei programok megszervezéséhez jelenthet segítséget a tavalyi sikerprogramok megismerése, ezért ötletadónak készítettünk egy válogatást a tavalyi óvónőknek szóló programokból.

• A Bihari Múzeum lehetőséget biztosított az óvónők számára, hogy megcsillogtassák kreativitásukat. A vállalkozó szelleműek megmutathatták, hogy mit tudnak alkotni, legyen az rajz, festmény, szőttes, gyöngy, hímzés, kötés, horgolás, festmény, mézeskalács, gyertya, hímes tojás, báb, játék, vagy kreatív ajándéktárgy anyák napjára, ballagásra – bármit ki lehetett állítani, ami az óvónők képzeletének és kézügyességének terméke. Az alkotásokból született időszaki kiállítás Teréz napján nyílt meg a közönség előtt, és az eredményből azonnal láthatóvá vált, hogy az óvónők éltek ezzel a bemutatkozási lehetőséggel.

• A Blaskovich Múzeum az óvodapedagógusokat meghívta egy múzeumpedagógiai információs napra. A szakmai program során tájékoztatást adtak múzeumpedagógiai foglalkozásaikról, bemutatták az általuk használt eszközöket és módszereket. Ezen kívül előadások, játékok, és végül kötetlen beszélgetés színesítette az eseményt, melyre a helyi óvoda dolgozóin kívül – a személyes megkeresésnek köszönhetően – a környező településekről is érkeztek szép számmal.

• A Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Mesemúzeum és Meseműhelyben a résztvevő óvodapedagógusok, általános iskolai tanítók és tanárok közösen kerestek újabb kapcsolódási pontokat, együttműködési lehetőségeket, majd a múzeum körbejárása után az eddigi megvalósult jó gyakorlatokat osztották meg egymással és további új lehetőségekről gondolkodtak.

• A Marcali Múzeum a Tanárok Éjszakáját és az Óvónők Teréz Napi Találkozóját ötvözte. Ennek érdekében a Múzeumi Kossuth Vacsora keretében – új köntösbe öltöztetve egy régi, helyi hagyományt – vendégül látták a város óvónőit. A programon a résztvevők megismerkedhettek az óvodás korosztálynak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint a múzeum gyűjteményével, végül terített asztal mellett az óvodapedagógusok is megoszthatták ötleteiket egy kötetlen beszélgetés keretén belül. A program hatására több óvodás csoportot sikerült bevonzani a múzeumi foglalkozásokra.

• A Gödöllői Városi Múzeumban rendezett program célja ugyancsak a múzeumi foglalkozások és kiállítások népszerűsítése volt az óvodapedagógusok körében. Az óvodásoknak kiküldött, és körükben népszerűsíteni kívánt Tündérkert múzeumpedagógiai kiadvány rövid bemutatásán és a könyv köré kidolgozott múzeumpedagógiai programsorozat ismertetésén kívül a múzeum egyéb, óvodásoknak szóló programjait is megismerhették a vendégek. Az óvónők az ezt követő kötetlen beszélgetésen elmondhatták gondolataikat, igényeiket az óvodával és a foglalkozásokkal kapcsolatban. A program sikerességéhez a hirdetések és az erős személyes kapcsolatfelvétel együttes jelenléte nagyban hozzájárult.

• Ugyancsak kifejezetten óvónőknek szóló programmal készült a Völgységi Múzeum is. Az Óvónők Teréz napi találkozóján egy múzeumi óvodai foglalkozás, a német kompetencia alapú módszertani fejlesztés megismertetése volt a cél. Képekkel illusztrált előadások, az új állandó kiállítás óvodai hasznosításának bemutatása, közös ötletelés, és végül egy sok humorral tarkított játék alkotta a programot.

• A Teréz naphoz kapcsolódott a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma is, ahol a szakmai konzultáció mellett az intézmény legújabb foglalkozásába is betekintést nyerhettek az óvodapedagógusok, kipróbálhatták azt, utána pedig elmondhatták véleményüket, tapasztalataikat. A város óvodái évek óta szoros kapcsolatot ápolnak, ez a sokéves együttműködés a program sikerességét eredményezte.

• Az óvodapedagógusok kerültek a középpontba a szentendrei Ferenczy Múzeum által szervezett eseményen is. A program célja volt, hogy egy kötetlen beszélgetés és előadás során megismertessék a helyi és környékbeli óvodák pedagógusaival a Ferenczy Múzeum állandó kiállítását, és a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai programokat, ezzel pedig segítséget nyújtsanak nekik a múzeumi látogatások élményszerű beépítéséhez. Ezután a kiállítótérben élesben is kipróbálhattak két foglalkozást a résztvevők. A kiállítótérben, majd az ezt követő beszélgetésen a pedagógusoknak lehetőségük volt kérdések feltenni a felhasznált módszerekkel kapcsolatban, véleményt mondhattak a foglalkozás felépítéséről, tartalmáról. A program szervezését megelőzte egy időpont-egyeztetés a helyi önkormányzati óvodák vezetőjével, aki minden pedagógushoz eljuttatta a felhívást és lehetővé tette, hogy el is jöjjenek. Ez kulcsfontosságú volt a program megvalósításában.

A bemutatott példákon túl még számos múzeum igyekezett megszólítani az óvodapedagógusokat: a Műcsarnok múzeumpedagógiai workshopot szervezett, a Matrica Múzeum Teréz napi találkozóval készült, a Paksi Képtár rendhagyó múzeumpedagógiai óra keretében mutatta be egy kiállítás értelmezési lehetőségeit, a Szolnoki Galéria pedig múzeumpedagógiai expóval csalogatta magához a szakma képviselőit.

Nyitólap

eseménynaptár


  JÚL 16
  kedd
 
Esélyt a múzeummal - szakmai nap Dunaföldváron
  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
  OKT 22
  kedd
 
Hands On! konferencia Frankfurtban
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

JÚLIUS

16

KEDD

legfrissebb híreink


2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
2019. 06. 07.
Tanúsítványátadó egy egyedülálló, személyre szabott múzeumvezetői képzés végén
2019. 06. 03.
Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben
2019. 05. 29.
Újraindul az ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért
Magyar Múzeumok


2019. 07. 16.
Kresz Mária születésének 100. évfordulója alkalmából nyílt életmű kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Fantasztikus kincseket találtak a Baradla-barlang mélyén
2019. 07. 15.
Az acélszobrászat remekei Debrecenben
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben