belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pincétől a padlásig - sikeres programok

A "Csak itt, csak most - Pincétől a padlásig" témakörön belül 82 féle program várta az érdeklődőket. A programokat átlagban 193 fő látogatta.

A múzeumok visszajelzése alapján látszik, hogy ez volt az a programtípus, amely már a címével vonzotta a látogatókat. Sokan kihasználták az alkalmat, hogy a múzeumi épület olyan részeit, vagy gyűjteményének olyan darabjait is megismerhették, amely a látogatók számára más időpontban nem megtekinthető.

Bemutatunk néhány sikeres programot a tematikán belül:

Janus Pannonius Múzeum – Pécs: 1122 fő

Program címe: Tudós természetábrázolók – Herman Ottótól a digitális képekig

A JPM Természettudományi Osztályán megrendezett kiállítás (mely a Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása) mintegy 200 alkotáson keresztül mutatta be az élővilág, a táj, az emberek tudományos igényű és egyben művészi színvonalú leképezésének magyarországi fejlődését Herman Ottótól napjainkig. Sor került rendhagyó természetrajz órákra is a természetábrázolásban jártas Pál Rita grafikus-könyvillusztrátorral. Ezen kívül több múzeumpedagógiai foglalkozás is kapcsolódott a kiállításhoz, ahol a tárlatvezetés és a vetítéses bemutató mellett kreatív képalkotásra is lehetőség nyílt. A múzeum jó kapcsolatot ápol a helyi közoktatási intézmények tanáraival, így magas létszámban érkeztek a diákok a programra.

ÖTLET: kapcsolat a helyi oktatási intézményekkel, rendhagyó tanóra, kreativitásra épülő foglalkozások

Magyar Természettudományi Múzeum – Budapest: 1553 fő

Program címe: Az Magyar Természettudományi Múzeum napja

A Magyar Természettudományi Múzeum napján az intézmény ajándékkal kedveskedett látogatóiknak. Ezen a napon állandó kiállítások és a Ludovika épületében található gyűjtemények ingyenesen, a MÚMIAVILÁG című kiállítás pedig kedvezményesen voltak látogathatók. A foglalkoztató termekben, a Természetbúvár-teremben, a Zöld és a Piros teremben, valamint a Kupolacsarnokban bemutatókkal várták az érdeklődőket. A fél óránként induló vezetéseken a könyvtári, őslénytani, ásványtani, embertani, madár-és emlősgyűjteményeink kulisszái mögé vitték be a látogatókat.

ÖTLET: különleges kedvezmények, színes programkínálat

Károlyi József Alapítvány – Fehérvárcsurgó: 283 fő

Program címe: Pincétől a padlásig

Mindaz, ami a megszokott kastélylátogatás során kimaradt, ezúttal tárt ajtókkal várta a kalandos kedvű felfedezőket: a kastély számtalan titkos helyiséget rejt, amelynek felfedezése során évszázadok titkai tárulnak fel. A hagyományos szalonok, kiállítások mellett a program keretében meglátogathatók voltak azok a rejtett zugok is, amelyek máskor észrevétlenek maradnak. Pincétől a padlásig bejárhatók voltak olyan, szokatlan helyiségek, mint a kastély különböző épületrészeinek pincéi és padlásai, az óratorony, továbbá a látogatók kideríthették, az egykori lakók miért rejtettek lépcsőket ajtók és furcsa könyvespolcok mögé.

ÖTLET: évek óta sikeres program

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum – Hatvan: 256 fő

Program címe: Fürkészklub

A fürkész klub programsorozat nagy sikert aratott Hatvanban. A szervezők minden alkalomra az egyéni látogatókon felül meghívták a város általános iskoláinak egy-egy osztályát. A foglalkozások ismeretterjesztő előadásra épültek, majd kézműves foglalkozás következett. Többek között szó volt a környezetvédelemről, hulladékgazdálkodásról, az erdő fafajairól, a hazánkban telelő madárfajokról, azok táplálkozási szokásairól, hüllőkről, ásványokról, a házunk körül élő apró állatfajokról. A kézműves foglalkozások keretében készíthettek újrahasznosított tárgyakat, fenyőtobozból bagoly figurát, madáretetőt, béka-tolltartót. Így mindig egy kis tudással és emlékkel távozhattak a részvevők.

ÖTLET: osztályok felkeresése, aktuális témák (pl. környezetvédelem) megvitatása szórakoztató formában

Petőfi Irodalmi Múzeum - Kazinczy Ferenc Múzeum – Sátoraljaújhely: 185 fő

Program címe: Varázskulcs

Ezen a napon bepillantást nyerhettek az érdeklődők a múzeum olyan tereibe, ahová más alkalmakkor nem lehetne. A pincében a történelem elevenedett meg, a padláson pedig A padlás mesés világa! A pince és a padlás között pedig megtalálhatók a titokzatos irodák, melyekből működtetik az intézményt, valamint a raktárak. Az állandó kiállítások, Kazinczy és a művészetek, valamint az Egy eltűnt vár nyomában című kiállítások témái kiegészültek a raktárak természettudományos, a pince történelmi anyagával, valamint a padlás mesés, zenés világával.

ÖTLET: minél több korosztály megszólítása, elzárt területek bemutatása

Iparművészeti Múzeum – Budapest: 128 fő

Program címe: Járj egyet Lechnerrel! - Épületséta az Iparművészeti Múzeumban

A „Járj egyet Lechnerrel” című múzeumpedagógiai óra központi eleme egy pincétől a padlásig terjedő épületséta volt, amely során az érdeklődők a századforduló időszakát próbálták meg feleleveníteni és olyan helyekre is eljutottak, ahová egy hagyományos belépőjeggyel nem tudnának. Hol található a múzeum? Mikor épült? Mi történt ekkor a világban? - párhuzamba kerültek és összekapcsolódtak a történelmi, az irodalmi, a művészettörténeti és a zenei ismeretek is. Szó esett az 1896-os millenniumi ünnepségről, kortársakról és fontos képzőművészeti alkotásokról. Hogyan alakulnak ki a múzeumok és közgyűjtemények? Mi is valójában a híres világkiállítások szerepe? Ki volt Lechner Ödön és Zsolnay Vilmos? – eredeti fotók, archív anyagok és maga az épület segített választ találni ezekre a kérdésekre.

ÖTLET: széles korosztály megszólítása, rendhagyó múzeumlátogatás

Magyar Nemzeti Galéria – Budapest: 160 fő

Program címe: Éjszaka a múzeumban

A különleges program keretében a hagyományosan zárva tartó Habsburg nádori kripta látogatására volt lehetőségük az érdeklődőknek. A szakszerű tárlatvezetés keretében nem csupán az épület történetével ismerkedhettek meg a látogatók, de a Habsburg családról, temetkezési szokásaikról is sok érdekesség kiderült.

ÖTLET: felkészült előadó, rendhagyó tárlatvezetés

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  JAN 21
  hétfő
 
Látható háttér - helyi szakmai nap
  JAN 21
  hétfő
 
Helyi szakmai nap Mezőtúron a múzeumi tehetséggondozásról
  JAN 25
  péntek
 
Megyei szakmai nap a Kubinyi Ferenc Múzeumban
  JAN 26
  szombat
 
A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben
  JAN 28
  hétfő
 
II. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek
  FEB 04
  hétfő
 
Vas megyei szakmai nap az iskolai közösségi szolgálatról
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

JANUÁR

19

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi II. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
2018. 11. 08.
Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában
Magyar Múzeumok


2019. 01. 19.
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
2019. 01. 19.
Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész
2019. 01. 19.
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás
2019. 01. 18.
Hamvas Béla napot tart a Műcsarnok
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben